Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πάτρα κέντρο, φοιτητές.

Στην Πάτρα, η αγαπημένη περιοχή των φοιτητών είναι η Αγία Σοφία, και γενικά το κέντρο.
Το κέντρο της Πάτρας είναι πάρα πολύ βρώμικο, πιο βρώμικο από το πολύ βρώμικο, με μια λέξη, πανβρώμικο.
Δεν είναι ότι ήταν οι κάδοι γεμάτοι σκουπίδια ,η ότι έβλεπες απορρίμματα δίπλα στους κάδους, αν και η κατάσταση τους είναι ελαφρώς ελεεινή ,αλλά οι τοίχοι είναι γεμάτοι με μουτζούρες, οι προσόψεις μεγάλων κτηρίων με αφίσες βρώμικες παντός τύπου και μηνύματος, τα πεζοδρόμια και αυτά χάλια, και όλη η εντύπωση είναι μιας θορυβώδους βρωμιάς.
Τα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρουν και στους στενούς δρόμους γίνεται το χάος δίνοντας την εντύπωση ότι αυτή η πόλη, ασφυκτιά στα όρια του κέντρου της.
Παλιές πολυκατοικίες κρύβουν κάτι όμορφα νεοκλασικά, μερικά από αυτά, πάρα πολύ όμορφα πράγματι, αλλά με τους φοβερούς βανδαλισμούς των διαφόρων νεολαίων...που θέλουν ένα γερό χέρι ξύλο τελικά, και σεις πείτε ότι θέλετε..
Ένας άνθρωπος που δεν εκτιμά την καθαριότητα, τον σεβασμό στην περιουσία του άλλου, στους κοινόχρηστους χώρους, που δεν έχει την στοιχειώδη αισθητική, δεν του αξίζει ούτε να μορφωθεί, ούτε να επενδύει χρήματα το κράτος η ,οι γονείς του για να ...μορφωθεί.

Αλλά μου φαίνεται ότι απλά, δεν νοιάζει ουσιαστικά κανέναν και θεωρούν την βρωμιά κάτι το αποδεκτό, και όχι μόνο στην Πάτρα που έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αλλά και σε πολλά μικρότερα η μεγαλύτερα μέρη.
Όπως και με τον δρόμο, θα έχουν όλοι δικαιολογίες .
Ότι είναι πολλοί φοιτητές, ότι τα παιδιά ..μπλα μπλα μπλα...
Σκέφτομαι τις δυο μεγάλες ευρωπαικές πανεπιστημιουπόλεις που έχω επισκεφθεί και αναρωτιέμαι, οι τόσες χιλιάδες φοιτητές εκεί, τι το τόσο διαφορετικό έχουν από τους εδώ?
Φτάνω λογικά στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι θέμα φοιτητών, αλλά θέμα πολιτείας, πάρα πολύ απλό.
Στο κέντρο τα σπίτια είναι παλιά, και αφρόντιστα για τα χρήματα που ζητούν.
Βλέπεις πατάνε πάνω στην ανάγκη των γονιών και στην έλλειψη μεγάλης προσφοράς διαμερισμάτων και δεν ξέρουν τι ζητάνε.
Δεν ντρέπονται να τα δείχνουν στους γονείς, να βάζουν παιδιά μέσα, αντί  να αφιερώσουν τα νοίκια λίγων μηνών να τα φτιάξουν τουλάχιστον , η να τα εξοπλίσουν σωστά.
Υπάρχουν βεβαίως και οι νοικοκυραίοι, αλλά φαίνεται ότι είναι σαφώς λιγότεροι και τα διαμερίσματα αυτά γίνονται ανάρπαστα.
Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι η Πάτρα για φοιτητούπολή δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην εικόνα που πρέπει να έχει μια τέτοια πόλη, παρά καλύτερα της ταιριάζει να είχε στον λόφο ένα ορυχείο με την σκόνη του να λερώνει τα πάντα, και τους ανθρώπους σκυθρωπούς και απογοητευμένους, να μην δίνουν σημασία..
Έξω από το κέντρο, η εντύπωση είναι ΣΑΦΩΣ διαφορετική, επομένως μην κολλάτε ντε και καλά στο κέντρο και μην κάνετε την χάρη σε μερικούς μερικούς να σας εκμεταλλεύονται.

Άλλωστε το Πανεπιστήμιο είναι έξω από την πόλη, και υπάρχει και ο προαστιακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου