Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ορίζει την ζωή μας?

Τι ορίζει την ζωή μας εκτός από την σκέψη μας άραγε?
Ακόμα και όσοι ισχυρίζονται ότι δεν τα πολυσκέφτονται όσα τους συμβαίνουν και δεν ασχολούνται να ανακαλύπτουν κάθε φορά την σχέση τους με τις καταστάσεις, ακόμα και αυτοί ορίζονται από την σκέψη τους και τις απόψεις τους.
Δηλαδή, ότι ακολουθούν την σκέψη να ζουν σύμφωνα με αυτές τις αρχές.

Αν θεωρήσουμε ότι έχουμε δύο επιλογές στην αντιμετώπιση της ζωής μας, που η μια να λέει, "ζω την κάθε μέρα μου χωρίς να κουράζω το μυαλό μου", και η άλλη " θέλω να ξέρω το πως και το γιατί κάνω το κάθε τι",  είναι όψεις το ίδιου νομίσματος, δηλαδή της προσωπικής απόφασης.

Ας σκεφτούμε τώρα λίγο την άποψη του "θέλω να ξέρω το πως και το γιατί κάνω το κάθε τι".
Η άποψη αυτή μπορεί να στηρίζεται σε δυο διαφορετικούς πυλώνες, που μεταφράζει την τελική μας συμπεριφορά σε κάθε τι.
Ο πρώτος πυλώνας είναι ,
να  θεωρήσουμε ότι ο τρόπος του κάθε θέλω και του κάθε γιατί, ορίζεται από κοινωνικούς, θρησκευτικούς ακόμα και οικονομικούς λόγους, τότε το συμπέρασμα ίσως ήταν, ότι η αντίδραση μας σε κάθε περίπτωση είναι μια αλληλοεπίδραση ανάμεσα στα μέλη που αφορά το κάθε πρόβλημα και συνθέτουν τις διάφορες μορφές σχέσεων ανάλογα το τι επηρεάζουν στον αντίστοιχο κοινωνικό θρησκευτικό ακόμα και τον οικονομικό τομέα.

Ο άλλος πυλώνας, είναι η εσωτερική οριοθέτηση κανόνων συμπεριφοράς και προσωπικής ηθικής που συνθέτουν τον βαθύτερο χαρακτήρα που κάθε ανθρώπου.

Το πως αντιδρούμε σε κάθε περίσταση είναι μια πολύπλοκη διεργασία που εξετάζει ακόμα και υποσυνείδητα, όλα τα δεδομένα μέχρι να καταλήξει σε κάτι που φαίνεται μια αυθόρμητη η παρορμητική απόφαση.

Πολλές φορές, αν και το άτομο έχει περάσει μια επίπονη εσωτερική διαδικασία, φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα με κάποιο άλλο άτομο το οποίο ζει την ζωή του όπως έρχεται χωρίς καμιά τέτοιου είδους διεργασίες, και αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη για τον μαγικό κόσμο της ανθρώπινης ψυχής και μυαλού.
Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος υιοθετεί έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και κάθε καινούργια πρόκληση, πυροδοτεί νέες συναισθηματικές και νοητικές διεργασίες, που είτε πατάει πάνω σε ήδη υπάρχοντα χνάρια, είτε δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα.

Ζούμε σε μέρες που προσφέρουν καθημερινά ερεθίσματα για αισθήματα σκέψεις αποφάσεις, στάση ζωής ξανά και ξανά , κάνοντας καμιά φορά τον εαυτό μας να φαίνεται σαν ένα μηχάνημα που χρειάζεται αναβάθμιση.

Η φιλοσοφία, η ενδοσκόπηση, η εσωτερική ισορροπία, μπορεί να είναι η απάντηση για το πέρασμα μας στα κάθε νέα δεδομένα της ζωής μας.

Με το έναν η τον άλλον τρόπο, εμείς ορίζουμε την ζωή μας και την οπτική μας απέναντι στις καταστάσεις, και εκεί που δεν μπορούμε καμιά φορά να διαχειριστούμε καταστάσεις, η αλλαγή της οπτικής αλλάζει τελείως τα δεδομένα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου