Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

"ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΗ." με χιούμορ και κέφι από τον Σταμάτη Μούντριχα.

 Ο κ. Μούντριχας γράφει στις Γεύσεις της Εύβοιας, της ομάδας στο φεις , Διαβάστε την συνταγή και θα καταλάβετε γιατί την ανεβάζω και εδώ.. Συνηθίζει να ..πειράζει τις καλές φίλες που συμμετέχουν με πολύ αγάπη και όλοι και όλες γελάνε και γελάμε..Σταμάτης Μούντριχας
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΗ.
Γκρεμοτσακίζεσαι τσαι πααίνεις στο μανάβη-άμα δεν είσαι στο χωρίο- τσαι γοράζεις ανάμιση τσιλό σπανάτσι, δύο χερόβολα άνηθο, τσαι εφτα-οχτώ κρεμιδάτσα χλωρά. Τα παστρεύεις όμορφα-όμορφα τσαι οχι σάμα που κάνουνε οι πιό πολλές πο σας τις χρυσονοικοτσυρές τσαι ψιλοκόβεις ούλα τα λαχανικά. Στερνά τα πλώνεις σε ένα φαρδιό αντζό, νταβά ας πούμε, να στεγνώσουνε, γιατι όντες τα βάλεις με τα νερά, η πίτα θα γενεί παπαριασμένη, σα ντης μακαρίτησσας της Κουρβουνιάς.
Στο αναμεταξύ φτιάνεις το ζυμάρι για το φύλλο. Μισό τσιλό αλεύρι πο το σκληρό τσαι μισό μαλακό, φαρίνα που το λένε οι τωρινές. Λιγά αλάτι, λιγά λάδι τσαι το καλοζυμώνεις. ( Νύχια κομμένα κατάκρεας τσαί όχι οι γεναίτσες με τα μανά τσαι κάθε λογιούς μπογιές που πασαλείφοντες. Μήτε τους άντρηδες τους να βάζουνε να ζυμώσει, τάχα που αυτές έχουνε πέσει τα πάκια τους, γιατί τσ΄αυτοί ολιμερίς τα ξύνουνε, τσαι αυτό δεν είναι υγειινό). Αφήνεις το ζυμάρι να γενεί.( Οι μαγέροι της τελεόρασης λένε να ξεκουραστεί, λέεις τσαι το είχες σταλμένο να σου σκάψει τ΄αμπέλι).
Μετά πο κάμποση ώρα, χωρίζεις το ζυμάρι σε οχτώ μπαλάτσα, γιατί χρειάζονται οχτώ φύλλα, τέσσερα για ποκάτου τσαι τέσσερα για ποπάνου. Τα χωρίζεις πο μίας αρκής, γιατί οι πιό πολλές πο σας, μήτε δύο γαϊδουριούνες άχιουρα δεν μπορείτε να μοιράσετε.
Ανοίγεις το φύλλο τσαι το πλώνεις σε παστρικό σεντόνι τσαι όχι να έχει τσοιμηθεί ο εδικός σας πάνου δρωμένος, γιατί στερνά η πίτα θα φέρνει μια παράξενη αποφορά.
Φτιάνεις τη γιόμιση μέσα σε αντζό που να τηνε χωρεί. Πειδής δεν είσαι στο χωριό να βάλεις ένα-δύο φελιά βλαρό τυρί τσαι μία μετζίθρα, τα αλλάζεις με μαλακιά φέτα τσαι ανθότυρο. Ρίχνεις τα λαχανικά τα λαδώνεις τσαι τα ανακατώνεις τσαι τ΄αλατίζεις ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα, να μη σου γενεί λύσσα. Κόβεις τα τυριά μικρά κομματάτσα τσαι τα ρίχνεις ούλα μαζί. Τελευταία χτυπάεις οχτώ αυγά τσαι τα ρίχνεις τσαι δαύτα μέσα. Ανακατώνεις ούλα αυτά μέχρι που η γιόμιση να είναι ομοιόμορφη, σάμα τα ψηφοδέλτια του μακαρίτη του Στεφανίδη.
Λαδώνεις το νταβά να μη κολλήσει τσαι πλώνεις το πρώτο φύλο πο κάτου. Το λαδώνεις, να μην ξερνάνε τα λάδια, τσαι τρίβεις απλωτά με τον τρίφτη φέτα σε ούλο το φύλλο. Το ίδιο τσαι στα άλλα τρία.Βάζεις τη γιόμιση τσαι διπλώνεις κατε μέσα τα περισέματα πο τα φύλλα. Βάζεις με τον ίδιο τρόπο τα τέσσερα πο πάνου, τσαι διπλώνεις τα περισέματα έτσι που να φιάξεις φάκελλο, σαν το γράμμα που έστελε ο θείος Μήτσος πο την Αουστράλια, που στερνά τονε λέγανε Τζίμ.
Αφού το αφήσεις κανένα τέταρτο της ώρας πόξου πο το φούρνο, για να ρουφήξει τα λάδια το φύλλο μουσκάρια, στερνά τηνε φουρνίζεις. Άμα σας κάνει όρεξη το φύλλο να κροτσανίζει, πασαλείφετε το κατά πάνου φύλλο με αυγό. Μόλις ροδίσει τσαι γενεί καφετί το τυρί, σκεπάζεις την πίτα με λαδόκολλα τσαι την αφήνεις δύο ώρες στο φούρνο στους 180 βαθιμούς Κελσίου. Ποιος ήτανε ο Κελσίος, δε σας πέφτει λόγος,μήτε πο την πίτα έχει μερτικό.
Σαν τη βγάλετε πο το φούρνο, την αφήνετε λιγά τσαι στερνά την πιστωμάτε στο σοφρά η στον πάγκο εργασίας οι τσαινούργιες για να πανουγυρίσουνε τα ζουμιά της τσαι να μη γενεί πεντικοκούραδο, όξου πο τα προσώπατα.
Όντες φιάνομε σπανακόπιτα, βγάζομε το φουλάρι Hermess πο το λαιμό, μη μας βρούνε τα καταμύθια της Αντρέλλου πο την Κάρυστο τσαι γελάνε τσαι οι πέτρες.
Άει να διούμε τα καζάντια σας !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Καρύστου ξεκινά μια νέα εποχή στην φροντίδα υγείας.

  Η  στιγμή που όλοι περιμέναμε σε σχέση με το Νοσοκομείο μας, έχει ήδη φτάσει. Η εποχή που ο αξονικός τομογράφος δίνει την καλύτερη εικόνα ...