Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Ημερίδα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα, ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ - Αφιέρωμα στον Καθηγητή του Παντείου, Γεώργιο Μ.Παπαχατζή.

 Μια πολύ σημαντική ημερίδα με τίτλο ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ,  διοργανώθηκε από το Πάντειο και τον δήμο Καρύστου, όπως και αφιέρωμα στον καθηγητή του Παντείου Γεώργιο Παπαχατζή.
 Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το πρώτο μέρος της ημερίδας αλλά και το δεύτερο ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον, με πολλούς ομιλητές, και ανάμεσα τους και η νεαρή κυρία Πιπίνα Μαστραντώνη που μας μίλησε για το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης μας δίνοντας μας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το αρχικό σχέδιο μέχρι και σήμερα.
 Όμως όλοι οι ομιλητές είχαν κάτι πολύ ενδιαφέρον να μας πουν.
Μάθαμε για την προστασία των αιγιαλών, για την σημασία και την προστασία του νόμου για τους κοινόχρηστους χώρους, για το τι πρέπει να ακολουθούμε σε περίπτωση θέσεων στάθμευσης στην παραλία, για το τι ορίζει ο νόμος και πως αυτός αλλάζει για τα κτίσματα εκτός σχεδίου και για το πολύπαθο περιβάλλον που τελικά δεν έχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο να το ορίζει και να το προστατεύει.
Ακόμα ακούσαμε για το τι συμβαίνει με την υφαλοκρηπίδα και τα προβλήματα μας με τις αξιώσεις της Τουρκίας, όπως και το εξοργιστικό ΦΠΑ στα νησιά  μας, ενώ σε αντίστοιχης σημασίας για τα κράτη περιοχές, το ΦΠΑ είναι ελάχιστο έως μηδαμινό.


  Είναι πολύ ευχάριστο που πολύς κόσμος παρακολούθησε την ημερίδα και μας δίνει ελπίδες για συνέχεια σε τέτοιες τόσο σημαντικές στιγμές που φέρνουν κοντά την πανεπιστημιακή κοινότητα με την αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκταση , με τους πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει μια βαθύτερη κατανόηση των όσων μας απασχολούν και ίσως οδηγήσουν όχι μόνο  σε κάποιες οφέλιμες σκέψεις και αποφάσεις, αλλά και δράσεις.


 Σε κάποια στιγμή μίλησα με 2 από τις νεαρές κυρίες που παρουσίασαν μέρος της εργασίας τους για το μεταπτυχιακό και τις ρώτησα για το πως βλέπουν τα πράγματα.
Προβληματισμένα νιάτα, ανήσυχα και λίγο φοβισμένα.
Έχουμε περάσει περίπου 10 χρόνια να ψάχνουμε το αν έφτασε η χώρα μέχρι εδώ, φταίει η διοίκηση η ο πολίτης..
Νομίζω ότι δεν θα έφτανε μια ημερίδα για να απαντηθεί, όπως είναι και δύσκολο να δοθεί η απάντηση σε αυτά τα νέα παιδιά για το τι τους επιφυλάσσει το επαγγελματικό τους αύριο.
 Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτήν την διοργάνωση και ας ευχηθούμε το καλύτερο τόσο για την ...διοίκηση, όσο και για τους πολίτες.
Η Κάρυστος είναι κτισμένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.
Το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα
Ο Μιλήσιος φιλόσοφος και πολεοδόμος Ιππόδαμος συστηματοποίησε τις προσπάθειες των αρχαίων Ελλήνων για άριστη οργάνωση της πολιτικής ζωής στις τειχισμένες πόλεις-κράτη της αρχαϊκής και κλασικής εποχής. Γενική αρχή του ιπποδάμειου συστήματος είναι η οργάνωση της πόλης έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με ορθολογικό τρόπο οι λειτουργίες της. Τα τρία κέντρα, θρησκευτικό, πολιτικό-διοικητικό και εμπορικό, εντάσσονται στη ρυμοτομική χάραξη των ισομεγέθων οικοδομικών τετραγώνων που ορίζονται από ευθείς κάθετα τεμνόμενους, συχνά πλακόστρωτους, δρόμους. Στα οικοδομικά τετράγωνα οι οικίες κατανέμονται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα, η υδροδότηση και ο άπλετος φωτισμός των χώρων τους. Ο ρυμοτομικός αυτός τρόπος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Μίλητο, ενώ στο χώρο της Μακεδονίας η πλήρης εφαρμογή του συναντάται στην Πέλλα και την 'Ολυνθο. Τα πρακτικά πλεονεκτήματα (ταχύτητα οργάνωσης, απλότητα χάραξης, ευκολία χρήσης, ασφάλεια) συντέλεσαν στην ευρεία χρήση του ιπποδάμειου συστήματος τόσο από τον Αλέξανδρο Γ', όσο και από τους Διαδόχους του στις πόλεις που ίδρυσαν. Στην ρωμαϊκή εποχή το ιπποδάμειο συνδυάστηκε με το παραδοσιακό ρωμαϊκό ορθογώνιο σύστημα οργάνωσης της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου