Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Βάζουν στο αρχείο το ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τα δάνεια της ΑΤΕ στα κόμματα!
Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι η δικογραφία για τα δάνεια της ΑΤΕ προς τα πολιτικά κόμματα μπήκε στο αρχείο,εξαιτίας της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013, η οποία στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων.
Τον νόμο αυτόν ψήφισε εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Και σχολίασε: «Και κατά την άποψή μου, η προαναφερθείσα διάταξη γι’ αυτό ψηφίστηκε».
Ο κ. Παπαγελλόπουλος δεσμεύθηκε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα που παρέχουν ασυλία σε οποιονδήποτε σαν τη διάταξη του άρθρου 78 του ν.4146/2013» και πρόσθεσε ότι η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς ερευνά τα δάνεια της ΑΤΕ.
Απέφυγε πάντως, να δηλώσει εάν η τωρινή κυβέρνηση προτίθεται να φέρνει νόμο που να ακυρώνει αυτόν του 2013 που παρέχει ασυλία στις διοικήσεις των τραπεζών.
Στην εν λόγω δικογραφία περιλαμβάνεται το πόρισμα ελέγχου δανειοδοτήσεων της πρώην ΑΤΕ από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ο κ. Καραγιαννίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «υπάρχει το σκάνδαλο των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πάρει 220 εκατομμύρια. Θα επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω; Διότι με αυτή τη λογική απαξιώνεται όλο το πολιτικό σύστημα και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν όλα τα κόμματα ή όλοι οι πολιτικοί οργανισμοί στο ίδιο τσουβάλι», ζητώντας να ξαναβγεί η υπόθεση από το αρχείο προκειμένου «να αποδοθεί μια δικαιοσύνη για να μπορέσει και ο απλός πολίτης να νιώσει ότι σε έναν βαθμό όλοι επιμερίζονται αυτό το βάρος».
Η πλειοψηφία των προβληματικών αυτών δανείων, δόθηκε όταν διοικητής της ΑΤΕ ήταν ο Πέτρος Λάμπρου, γεγονός που τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Οι δικαστικές αποφάσεις ήταν αθωωτικές.
Την άνοιξη του 2013, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ψήφισαν με φαστ- τρακ διαδικασίες τροπολογία με βάση την οποία δινόταν ποινική ασυλία για τους υπεύθυνους των εν λόγω κομμάτων αλλά και για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, βγάζοντάς τους ουσιαστικά λάδι για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.
Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη, καθώς κατατέθηκε λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, ορίζεται ότι οι τροπολογίες πρέπει να εισάγονται τρεις τουλάχιστον μέρες πριν την έναρξη για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Εκείνη ακριβώς την περίοδο είχαν ενταθεί οι φήμες που ήθελαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους για το σκάνδαλο αυτό.
Τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ΜΜΕ αναφέροντας ότι ο οικονομικός εισαγγελέας ερευνά δάνεια ΜΜΕ στην ΑΤΕ, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένη περίπτωση δανειοδότησης ΜΜΕ από την Αγροτική Τράπεζα, μόλις διαπίστωσε καθυστέρηση οκτώ ετών – επαναλαμβάνω οκτώ χρόνια εκκρεμούσε αυτή η υπόθεση στην ανάκριση – παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα προς διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών των αρμόδιων δικαστών».
Πρόκειται για τα δάνεια που συγκροτούν σύμφωνα με τον αρμόδιο για την καταπολέμηση της Διαπλοκής υπουργό Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Τα δάνεια που με κύρια ευθύνη των κατά καιρούς διοικήσεων, των πολιτικών ηγεσιών αλλά και των δανειοληπτών που “φέσωσαν” το ελληνικό Δημόσιο, μετέτρεψαν την Αγροτική Τράπεζα σε κουμπαρά της διαπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου