Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Με επιτυχία η απεργιακή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων ΚαρύστουΜέσα σε είκοσι μέρες δόθηκε με επιτυχία η απεργιακή μάχη από τις δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου.
Ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα συμμετείχαν στη συγκέντρωση εργαζόμενοι-απεργοί από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους την ώρα της συγκέντρωσης, ενώ δυναμικό παρόν έδωσαν και οι συνταξιούχοι.

Οι συγκεντρωμένοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στο νέο προϋπολογισμό που φέρνει νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές, ενάντια στη νέα φοροκαταιγίδα

Η συγκέντρωση «άνοιξε» με το κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Ζούρα»  που βρίσκονται σε απεργία από τις 14 Νοέμβρη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συγκεντρώθηκε χρηματική ενίσχυση για τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους εργάτες.

Χαιρετισμό απεύθυνε στη συγκέντρωση η Λίτσα Αθανασίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου.

Για την κεντρική ομιλία ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Οικονομόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου, ο οποίος καταδίκασε την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα τις σχεδιαζόμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό.
Κάρυστος, 3 Δεκέμβρη 2015

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Οικονομόπουλου:

Από το βήμα αυτό χαιρετίζουμε τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, τη δεύτερη μέσα σε 20 μέρες. Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δεκάδων ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων, σε εβδομήντα πόλεις της χώρας διαδηλώνουν σήμερα.  Η κυβέρνηση η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο προσχωρούν στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι χρέος όλων μας να βγούμε μπροστά και να τους σταματήσουμε.

Συνάδελφοι, με το νόμο 3863 του 2010 εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το σπάσιμο της ενιαίας σύνταξης σε δυο μέρη. Στη λεγόμενη βασική, που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την αναλογική, δηλαδή αυτό το μέρος που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων με συντελεστές τα χρόνια ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό. Στη νέα εκδοχή που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η βασική σύνταξη βαφτίζεται εθνική. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το βασικό ζήτημα είναι ότι οδηγούμαστε σε δραστικά μικρότερες συντάξεις. 
Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ ολόκληρη σύνταξη θα έχουν όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 12000 μέρες ασφάλισης, δηλαδή 40 χρόνια εργασίας και όχι 10500 ένσημα δηλαδή 35 χρόνια, όπως ίσχυε πριν. Αυτό όπως καταλαβαίνεται στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και ημιαπασχόλησης, καταδικάζει τη νέα γενιά σε συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.

Παράλληλα θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, γιατί ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση όλο τον εργάσιμο βίο και όχι τα τελευταία χρόνια όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.    Αυτό το βάρβαρο για τους συνταξιούχους μετρό η κυβέρνηση θέλει να το εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ για 20 η και 30 χρόνια πριν και να μειώσει και άλλο τις ειδή κουτσουρεμένες συντάξεις.  Ακόμα χειρότερα η νέα εθνική σύνταξη που προωθεί η κυβέρνηση, ενδέχεται να συνδέεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οπότε μπορεί να είναι ακόμα πιο κουτσουρεμένη για πολλούς συνταξιούχους. Με λίγα λόγια αγαπητοί συνάδελφοι η κυβέρνηση εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη, δηλαδή 380 ευρώ και το υπόλοιπο  αν έχουν τα ταμεία. Πρόκειται για διεστραμμένα κόλπα και άτιμο παιχνίδι σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας επαναϋπολογισμός συντάξεων. Υπάρχει μόνο η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σφάξει μέσα σε τρεις μήνες ακόμα μια φορά τους συνταξιούχους. Για αυτό διαλύουν συθέμελα ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καθώς η βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού συστήματος θα στηρίζεται στο βασικό νόμο που ισχύει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην ιδιωτική υγεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή στο νόμο του κέρδους, όσα πληρώνεις τόσα θα πάρεις, που σημαίνει μηδενικές παροχές υγείας και συντάξεις ξεροκόμματα για τη συντριπτική πλειοψηφία που σήμερα βρίσκεται στην ανεργία, που ψάχνει να βρει δουλειά στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που αμείβεται με απαράδεκτους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, στο νέο σύστημα ασφάλισης που προετοιμάζουν, θα είναι καθορισμένα τα ποσά που θα πληρώνουμε, αλλά δεν θα γνωρίζουμε τι συντάξεις και παροχές θα έχουμε.

Θα πουν κάποιοι καλοπροαίρετοι ότι υπερβάλουμε και ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την προστασία των πλέων αδυνάτων μέσα από το νέο ασφαλιστικό. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους από το 2016  κλέβει από τις τσέπες τους 223 εκατομμύρια ευρώ. Μειώνονται οι κατώτερες συντάξεις από 486 στα 392 ευρώ, ενώ για τους αγρότες για να γίνουν τάχα μου ισότιμοι με τους άλλους, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει αύξηση των εισφορών τους κατά 102 εκατομμύρια ευρώ.  Στο στόχαστρο και οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες που επιβαρύνονται με 114 εκατ ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει στη γλωσσά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προστασία των πλέων αδυνάτων. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσουν τον μπεζαχτά των βιομηχάνων των εφοπλιστών και των τραπεζιτών.
Απόδειξη όλων αυτών που αναφέραμε πιο πάνω είναι ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη βουλή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το λαό ότι με τους πλουτοκράτες έχει λίγο πολύ κοινά συμφέροντα και για αυτό  όλοι μαζί πρέπει  να παλέψουμε για την ανάπτυξη. Η αλήθεια και τα νούμερα τους διαψεύδουν. Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει νέα βάρβαρα μετρά ύψους 5,7 δις ευρώ για το λαό και πλουσιοπάροχες παροχές για την ολιγαρχία του πλούτου. Οι πρόσθετοι φόροι θα εκτιναχτούν στα 3,2 δις ευρώ, ενώ τα κονδύλια που αφορούν την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, θα είναι μειωμένα κατά 2,5 δις ευρώ. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χεριά, ενώ η φτώχεια θα αγκαλιάζει όλο και περισσότερα λαϊκά στρώματα. Και ο πρώτος <<αριστερός>> προϋπολογισμός αποδεικνύει πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα και τα κέρδη των μονοπωλίων και οι ανάγκες του λαού.

Συνάδελφοι, στο σημείο αυτό πρέπει να σταθούμε με προσοχή και ανησυχία στον συνεχιζόμενο πόλεμο, που μαίνεται εδώ και 5 χρόνια στην Συρία. Η σύγκρουση έχει το δικό της οικονομικό , πολίτικο και στρατιωτικό υπόβαθρο. Αυτό που διακυβεύεται είναι τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και ο δρόμος μεταφοράς τους προς την Ευρώπη. Η κατάρριψη του Ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία όξυνε παρά πέρα τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, ΕΕ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για τη συμπόρευση της με τις άλλες Νατοϊκές δυνάμεις. Συμμετέχει στην όξυνση των ανταγωνισμών και σέρνει τον ελληνικό λαό σε μια αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει και διεξάγεται με σφοδρότητα για τα κέρδη των μονοπωλίων από τη μοιρασιά των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς τους. Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το σύνθημα << καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το μακελειό>>, στο οποίο ηγούνται το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ η ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

Για όλα αυτά  η κυβέρνηση βγάζει ξανά στον αφρό το χαρτί του «εθνικού διαλόγου», «της συνεννόησης όλων των δημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και της εθνικής ομοψυχίας». Ο σκοπός είναι ένας. Οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τα μετρά σφαγιασμού τους, να περάσουν πιο αποτελεσματικά οι εκβιασμοί ότι  - δεν γίνεται  αλλιώς - ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό. 

Δεν είναι έτσι! Δεν είναι μονόδρομος ο σφαγιασμός μας! Ο λαός έχει διέξοδο!

Απέναντι  στη συμμαχία που συγκροτούν η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις, και τα κόμματα της, οι εργαζόμενοι  δεν  έχουν λόγο να δείξουν καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιπαρατάξουν το χτίσιμο της δικιάς τους συμμαχίας, μαζί με τους άνεργους, τους μικρούς  εμπόρους και βιοτέχνες, τη φτωχή αγροτιά. Να αντιπαρατάξουν την οργάνωση της πάλης τους για τους δικούς τους στόχους, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, ενάντια στα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις λυκοσυμμαχίες τους. Σε αυτό το δρόμο μπορούν να παρθούν και μικρές κατακτήσεις, η να αποτραπεί η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. 

Για παράδειγμα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα στους δήμους της Αθήνας μέσα από την οργάνωση τους σε επιτροπή αγώνα και με τη στήριξη του συνδικάτου ΟΤ Αττικής, απέσπασαν δικαιώματα όπως ημέρες άδειας η μέτρα προστασίας που δεν προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση τους. Επίσης οι εστιακοί φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας μετά από 3μηνο αγώνα κατάφεραν να μην πληρώσει κανένας φοιτητής εγγύηση για να μπει στο δωμάτιο του και να παρθεί πίσω ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας. Εδώ να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του ομίλου Ζούρα που βρίσκονται 20 μέρες σε απεργία, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την ανάκληση των απολύσεων, παρά την τρομοκρατία και τις συλλήψεις. 

Συνάδελφοι, οι οργανωμένοι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. 

Γι αυτό καλούμε τους εργαζομένους της Καρύστου και του Μαρμαριου, να οργανωθούν στα κλαδικά σωματεία τους και να συμπορευτούν με την επιτροπή αγώνα εργαζομένων Καρύστου. Καλούμε τους συνταξιούχους να πυκνώσουν τις γραμμές τους στο σύλλογο συνταξιούχων δήμου Καρύστου. Καλούμε τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες καθώς και τους αγρότες να παλέψουν για να κάνουν τους συλλόγους τους ζωντανούς, ενεργούς και συμπαραστάτες στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, να έχουμε ανάπτυξη που μοναδικό κίνητρο θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ας στείλουμε και από τη μικρή Κάρυστο ηχηρό το μήνυμα προς όλους:

Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης!
Όχι στη νέα φοροεπιδρομή!
Να μην περάσουν οι νέες θηλιές στο λαιμό μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου