Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Συνεδρίαση του Επιμελητηρίου στην Κάρυστο. Πληροφορίες και οδηγίες για δανειολήπτες.

Για πρώτη φορά έγινε η συνεδρίαση του Επιμελητήριου στην Κάρυστο.Αν και  οι σύλλογοι τόσο των εμπόρων όσο και των επαγγεματοβιοτεχνών είχαν μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια παντού, και υπήρχε πρόσκληση από τον Δήμο, οι επαγγελματίες που είχαν την περιέργεια να μάθουν τι λένε τα επίσημα όργανα, ήταν πολλοί λίγοι.
Αλλά έτσι είναι ο κόσμος θα μου πεις..Θυμάται ότι υπάρχει κάτι μέχρι να το χρειαστεί άμεσα, η για να του φορτώσει όλα τα κακά που πέφτουν πάνω του και δεν μπορεί  να τα αποφύγει.

 Εν τοιαύτη περιπτώσει  χάσατε μια πολύ σπουδαία ενημέρωση από την κ,Μαρία Μυζήθρα όσο αφορά τα δάνεια , τρόπους επικοινωνίας με τις τράπεζες . και άλλα πολλά που ελπίζω να  μεταφέρω όσο το δυνατόν πιο σωστά τα πιο κύρια σημεία που αφορούν πάρα πολύ κόσμο.
Όπως τόνισε η κ.Μυζήθρα, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παρατήσουμε αμαχητί κάθε προσπάθεια για να βγάλουμε μια άκρη.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουμε μια ακριβή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης μας.
Δεύτερο πρέπει να ήμαστε γνώστες του θεσμικού πλαισίου.
Τρίτον να έχουμε πίστη ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια λύση, και να διαχειριστούμε υγιώς την επιχείρηση μας.
Πρέπει να κάνουμε ένα βιώσιμο πλάνο των οφειλών μας, να στηρίξουμε την επιχείρηση και τέλος να οδηγηθούμε σε κάποια ανάπτυξη.
Ο κώδικας δεοντολογίας είναι πολύ σημαντικός. Ν.4224-2013 έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με ΦΕΚ 2289-27.8.2014.
Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον δανειολήπτη και αναγκάζει τις τράπεζες να εξισώνονται μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για τα ενήμερα δάνεια που βλέπουν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σύντομα, είναι υποχρεωμένη η τράπεζα να ψάξει μαζί με τον δανειολήπτη κάποια λύση.
Δεύτερον πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και να μην αφήσουμε τους απέναντι να μας οδηγήσουν σε μη βιώσιμες λύσεις.Να υπάρχει λύση κατά περίπτωση.
Ο νόμος μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε αντιπρόταση. Υποχρεούνται να μας δίνουν εγγράφως την πρόταση της τράπεζας. Έχουμε επίσης δικαίωμα ένστασης.

Τώρα, σε περίπτωση που δεν μπορούμε να τα (εξυπηρετήσουμε?η δεν συμφωνούμε? δεν θυμάμαι καλά), υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή μέσα στην τράπεζα, το δεύτερο βήμα είναι ότι πάει στην διεύθυνση εποπτείας της Εθνικής Τράπεζας και τρίτο βήμα είναι να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη.
Αν έχουμε δάνεια σε πάνω από μια τράπεζα, κάνουμε ταυτόχρονη υποβολή σε όλες τις τράπεζες που χρωστάμε, και αυτό το λέει και ο νόμος που είναι υποχρεωτικός για γενική λύση.
Βιώσιμη λύση είναι αυτή που εξυπηρετείται από το πλεόνασμα που θα οδηγηθεί επιμερισματικά για την εξόφληση των οφειλών.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι Τράπεζες  έχουν ΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ  διαδικασίες. Δεν έχουν οι υπάλληλοι την δικαιοδοσία για προσωπικές χάρες η άλλες επεμβάσεις και δεν πρέπει ποτέ να στηριζόμαστε σε τέτοιου είδους συνεννοήσεις.
Όλες οι προτάσεις και οι διακανονισμοί της τράπεζας πρέπει να είναι εγγράφως και εμείς πρέπει να ήμαστε απολύτως τυπικοί στις διαδικασίες.


Με άλλα λόγια, ήμαστε στο έλεος του κράτους και των τραπεζών αφού θέλουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερώσεις για να τακτοποιήσουμε τις οφειλές μας. Σε αγαστή συνεργασία μας παίρνουν σιγά σιγά το οξυγόνο όχι μόνο της επιχειρηματικότητας αλλά και της ζωής μας της ίδιας.

Έγινε ενημέρωση για τα πυρόπληκτα, για την συνεταιριστική τράπεζας Ευβοίας κλπ.

Το επιμελητήριο προωθεί λύσεις που θα σας τις πω σε άλλη ανάρτηση, όπως και τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν σε αυτή την συνεδρίαση που είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα!

Πάντως οι προεδρίνες μας είναι φοβερές , δυναμικές και πολύ πολύ cool! Έκαναν παρουσιάσεις, μίλησαν με γνώση και στοιχεία, εντυπωσίασαν με τον δυναμισμό τους και είναι σίγουρο ότι μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία που ήδη έχει αρχίσει.
κ.Βερούχη Πρόεδρος Επαγγελματοβιοτεχνών

κ.Ντασίου Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
κ.Νόβα, Πρόεδρος Τουριστικού Συλλόγου.
σημείωση. η ημερομηνία στις φωτο.είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...