Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για την παράδοση υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και την κατάσταση στον καταυλισμό της Ριτσώνας.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την παράδοση υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και την κατάσταση στον καταυλισμό της Ριτσώνας.
Χθες, Τετάρτη 13 Απρίλη, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και του Συλλόγου Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου παρέδωσε στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στη Χαλκίδα την υλική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα και παιχνίδια) που συγκεντρώθηκε από εργαζόμενους και συνταξιούχους της Καρύστου και του Μαρμαρίου.

Μεταφέραμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Καρύστου και του Μαρμαρίου στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Ριτσώνα.
Καταγγείλαμε τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αποφάσεις που έχουν και την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Εκφράσαμε τη στήριξη μας στα δίκαια αιτήματά τους για άνοιγμα των συνόρων και μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, για τερματισμό τις ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και τις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής.
Όπως μας ενημέρωσαν οι πρόσφυγες αλλά και το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στη Ριτσώνα αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν γενετικά προβλήματα λόγω του πολέμου και των βομβαρδισμών.
Η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες καθώς οι οικογένειες των προσφύγων μένουν από τις αρχές Μάρτη σε σκηνές. Βασικό πρόβλημα είναι το λιγοστό νερό που υπάρχει καθώς δεν έχει λυθεί ακόμα η παροχή τρεχούμενου νερού. Ταυτόχρονα, παραμένουν προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια των προσφύγων (ελάχιστες ντουζιέρες, εμφάνιση ψειρών, κίνδυνοι από τα φίδια κλπ.).
Είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη της κρατικής ευθύνης για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, τόσο σε σχέση με τη βελτίωση των υποδομών και επίλυση στοιχειωδών ζητημάτων, όσο και με την ανυπαρξία προσωπικού για τη λειτουργία του καταυλισμού. Η τελευταία έχει ουσιαστικά ανατεθεί σε διάφορες ΜΚΟ, άλλες οργανώσεις και κυκλώματα, αμφιβόλου προέλευσης και χρηματοδότησης, που εμπορεύονται τον πόνο και την ανησυχία αθώων ανθρώπων.  
Η συγκινητική λαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώνεται και χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ, απομονώνοντας στην πράξη ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις που υποδαυλίζουν διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις, σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, γιατί τα προβλήματα των προσφύγων και των Ελλήνων εργαζομένων έχουν την ίδια ρίζα! Από τη μία οι ανταγωνισμοί για το κέρδος από τον έλεγχο των πετρελαίων και των δρόμων μεταφοράς του οδηγούν στους πολέμους. Από την άλλη το κυνήγι του κέρδους φέρνει την κρίση, την ανεργία, τη φτώχια, τη φοροληστεία.
Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για ανθρώπινη διαβίωση στο στρατόπεδο της Ριτσώνας με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, Κρατικές δομές Υγείας). Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα με εξασφάλιση προσωπικού λειτουργίας του καταυλισμού από το κράτος (π.χ. γιατροί, διερμηνείς, υπηρεσία αιτήσεων ασύλου) και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υγιεινή και ασφάλεια των προσφύγων.

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου
Σύλλογος Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου

Κάρυστος, 14 Απρίλη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φυτευτική περίοδος - Μην ξεχνάμε τα οπωροφόρα... Γράφει ο Σταμάτης Σεκλιζιότης.

 Ένας πάρα πολύ ωραίο άρθρο που θα ενδιαφέρει πολλούς που σκέφτονται να φυτέψουν νέα δέντρα σε αγρούς και κήπους.  Φυτευτική περίοδος - Μην ...