Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Εισηγήσεις των προέδρων Επαγγελματοβιοτεχνών και Τουριστικού συλλόγου
Στην Κάρυστο πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου  κατέθεσε στον Πρόεδρο κ. Λιονάκη, προτάσεις για τα προβλήματα της περιοχής:

"Πιστεύουμε ότι ο Τουρισμός αποτελεί για την Εύβοια & την Καρυστία, την πιο σημαντική ορατή προοπτική, που μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.Α) ΦΥΣΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Η περιοχή μας ενταγμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο Ευρωπαικό Δίκτυο «Φύση 2000», έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια, ευκαιρίες τουριστικής αξιοποίησης. 

Ζητούμενα είναι. η ανύπαρκτη προσβασιμότητα, αξιοποίηση και προστασία στα σημεία της Φυσικής μας Κληρονομιάς, όπως το Φαράγγι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου και του Πλατανιστού, ο Καστανόλογγος, αλλά και Αρχαιολογικών μνημείων όπως τα μοναδικά Δρακόσπιτα και η Αρχάμπολη!

Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ, που βρισκόμαστε σήμερα, μία συστηματική εργασία αποτύπωσης της Χλωρίδας και της Πανίδας της Όχης, που έγινε το 2000 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν λειτούργησε ποτέ.

Προτείνουμε την άμεση λειτουργία του και τη μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (μετά και την μεταφορά του Β’ Δημοτικού στο νέο του χώρο, που σήμερα στεγάζεται στο διπλανό παραδοσιακό κτίριο), με παράλληλη θεματική την Ενέργεια / «Από το Νερόμυλο, στον Ανεμόμυλο».

Παράλληλα προτείνουμε την διαμόρφωση δικτύου πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, την σήμανση και ανάδειξή τους και την δημιουργία οδηγών σε έντυπη & ηλεκτρονική μορφή. Απαραίτητη θεωρούμε την έκδοση από το Επιμελητήριο, οδηγού Ευβοικών προιόντων και Γαστρονομίας, σε 5 γλώσσες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από εδώ και το Κ.Π.Ε. βρίσκεται ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών, που χρήζει επειγόντως συντήρησης όπως και ο μεσαιωνικός πύργος Χαρτζάνι, που βρίσκεται επίσης κοντά μας.

Β) ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Θεωρούμε θετική τη συνεργασία με ΟΛΝΕ, για την καλύτερη οργάνωση του ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και τη προοπτική δημιουργίας Πύλης Εισόδου, για σκάφη που έρχονται από το εξωτερικό.

Επίσης, επιζητούμε του Επιμελητηρίου προς την Κτηματική, για την άμεση χάραξη αιγιαλού και παραλίας στην ακτογραμμή του κόλπου Καρύστου.

Προτείνουμε, λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας πολυσύχναστες παραλίες, να προχωρήσουμε σε διαδικασία πιστοποίησης για «Γαλάζιες σημαίες».

Γ)Αναβάθμιση των επιχειρήσεων σε ποιοτικότερα επίπεδα

Καταλύματα και υποδομές που αναπτύχθηκαν παλαιότερα παρουσιάζουν πρόβλημα ποιότητας και πρέπει να ανακαινιστούν και οι επιχειρήσεις να βοηθηθούν με προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.

Για την αναβάθμιση δε, και διαφοροποίηση της προσφοράς,(υπηρεσίες,δραστηριότητες,ανθρώπινο δυναμικό)του τουρισμού απαιτείται άμεσα να γίνει ποιοτική αναβάθμιση των στελεχών με δωρεάν σεμινάρια.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για της κακής ποιότητας ή τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ολοκληρώνοντας θέλουμε να τονίσουμε την σημασία της διασύνδεσης τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, την δημιουργία Π.Ο.Π. για Ευβοικά προιόντα, ξεκινώντας από το κοκκίνικο αρνί και τα παράγωγα προιόντα του.

-Τονίζουμε τέλος την ανάγκη συντονισμένης προβολής του τουριστικού μας προιόντος σε Ελλάδα & Εξωτερικό και την ανάγκη Marketing Προορισμού. Στηρίζουμε την συνολική προώθηση της Στερεάς, τονίζουμε όμως την ανάγκη συνύπαρξης του «Destination Evia” για το οποίο έχουμε συνειδητά εργαστεί τα τελευταία χρόνια! 

Ευχαριστούμε για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας και την επίσκεψή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε δυνατή υποστήριξη του έργου σας.

Σας περιμένουμε και πάλι κοντά μας το Μάιο, στην Διημερίδα που συνδιοργανώνουμε στην Κάρυστο, στην μεγάλη γιορτή του Τουρισμού & της Φιλοξενίας, είστε Συν-διοργανωτές και περιμένουμε την ενεργητική σας συμμετοχή ιδιαίτερα στο κομμάτι των Ευβοικών Προιόντων και της Γαστρονομίας! "Προτασεις & εισηγηση του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στην Καρύστο

Σας καλωσορίζουμε στην Κάρυστο. Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας η πραγματοποίηση επιμελητηριακού συμβουλίου για πρώτη φορά στον τόπο μας.

Το άνοιγμα και η αποκέντρωση μόνο καλά και ωφέλιμα συμπεράσματα μπορεί να δώσει. Το μήνυμα σχετικά με το τι συμβαίνει και με τι προβλήματα υπάρχουν στην περιφέρεια, μπορεί να φτάσει ευκολότερα στην πρωτεύουσα.

Νομίζω είναι μια καλή αρχή που θα έχει και συνέχεια κρίνοντας από την διάθεσή σας. 
Η σχέση που έχουμε αναπτύξει με το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ είναι σχέση εκτίμησης, εμπιστοσύνης, συνεργασίας και βοήθειας όποτε την έχουμε χρειαστεί. 
Πάντα ανταποκρίνεται στα προβλήματα που προκύπτουν. 
Είτε στα συλλογικά είτε στα μεμονωμένα προσπαθούν να μας βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις, και πρακτικές και υλικές. 
Έχουμε παραδείγματα και γεγονότα που το επαληθεύουν.
Βέβαια η συνεργασία έχει γίνει επιβεβλημένη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που η κρίση, η ύφεση, και η γενική κατάσταση που επικρατεί έχει φέρει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο σημείο, που πλέον υφίσταται πολύ σοβαρά το θέμα επιβίωσης. 
Και εδώ στην Κάρυστο, τα λουκέτα είναι αρκετά μα περισσότερα είναι αυτά που θα έρθουν, σε επιχειρήσεις που κυριολεκτικά φυτοζωούν. 
Η πόλη μας βασίζεται στην τοπική οικονομία, και σε συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Δεν έχουμε περαστικό κόσμο αλλά ούτε και τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αλλάζει τώρα κάτι. Το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, τα λιγοστά δρομολόγια των πλοίων αλλά και η μείωση ων δρομολογίων του ΚΤΕΛ συντελούν σ’ αυτό. 
Γίνονται προσπάθειες από τον ΔΗΜΟ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ελπιδοφόρες και με προοπτική. 
Πάνω σ’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε και να κινηθούμε ανάλογο. 
Ζητάμε από το επιμελητήριο να ενισχύει δράσεις, εκδηλώσεις, και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τουρισμό και το προϊόν που διαθέτουμε. 
Πράγματα τα οποία θα προσελκύσουν κόσμο από απέναντι, από την Αθήνα δηλαδή!
Μια ώρα είμαστε! Ας το μάθουν λοιπόν! Να μεγαλώσει η τουριστική σαιζόν, αλλά να έχουμε και κόσμο τα Σαββατοκύριακα!
Αυτή είναι η τονωτική ένεση που χρειαζόμαστε. Είναι σίγουρο ότι μόνο ο τουρισμός θα δώσει πνοή στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις μας. 
Ήδη υπάρχουν ιδέες και κόνσεπτ που συζητάμε.
Η συνεργασία λοιπόν και η στήριξη θα αλλάξει την εικόνα.
Η παρουσία του συνδέσμου στα Δ.Σ., στις ημερίδες, και στις εκδηλώσεις του επιμελητηρίου στη Χαλκίδα δηλώνει το ενδιαφέρον μας και την προσπάθειά μας.
Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας. 
Ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε και να έχουμε μία γόνιμη και παραγωγική συζήτηση των προβλημάτων μας.
Μαρία Βερούχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φυτευτική περίοδος - Μην ξεχνάμε τα οπωροφόρα... Γράφει ο Σταμάτης Σεκλιζιότης.

 Ένας πάρα πολύ ωραίο άρθρο που θα ενδιαφέρει πολλούς που σκέφτονται να φυτέψουν νέα δέντρα σε αγρούς και κήπους.  Φυτευτική περίοδος - Μην ...