Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Destination EVIA! (συμπεράσματα για τον τουρισμό από την Σ. του Επιμελητηρίου)

Στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε τόσο από φορείς όσο και από πολίτες, όπως ο κ.Κουκουράκης που έκανε μερικές πάρα πολύ σωστές τοποθετήσεις και έδωσε παραδείγματα για το πόσο απών είναι το όνομα της Εύβοιας από τις καμπάνιες και άγνωστο στους tour operators.
Επίσης από όλους έγινε πιστεύω κατανοητό ότι ο στόχος πρέπει να είναι να αναδειχθεί η Εύβοια σαν προορισμός αυτόνομος.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Ζαφείρης, μας ανέφερε ότι ήδη εφαρμόζεται η πρακτική του island hopping,δηλ. να επισκέπτονται οι τουρίστες διαδοχικά νησιά σε ένα ταξίδι.
Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο,αλλά σε εσωτερικούς στην Εύβοια προορισμούς.
Ένα από τα προβλήματα που εμποδίζουν μέχρι στιγμής να γίνει κάτι τέτοιο είναι η έλλειψη της συνείδησης του Ευβοέα, του νησιώτη δηλ, που έχει αντίληψη ότι η Εύβοια είναι ένα νησί και πρέπει συνολικά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα.
Πολλά φταίνε αλλά δεν είναι της παρούσης τώρα να τα αναλύσουμε.
Τι θα μπορούσε να γίνει για να ξεκινήσει από την βάση η αλλαγή νοοτροπίας?

Ένας τρόπος θα ήταν ο εσωτερικός τουρισμός. Ας ξεκινήσουμε παραδείγματος χάριν με τις σχολικές εκδρομές. Θα μπορούσαν οι επαγγελματίες των διάφορων εμπλεκόμενων κλάδων να παρουσιάσουν ένα πακέτο ειδικό για τα σχολεία της Εύβοιας.
Κοινές εκθέσεις, κοινές παρουσιάσεις αλλά και κοινές δράσεις.

Το νησί μας είναι  μεγάλο και το οδικό δίκτυο δυστυχώς κάνει τις μετακινήσεις από δύσκολες μέχρι απελπιστικές.  Ελπίζουμε ο δρόμος να αρχίσει να φτιάχνεται επιτέλους, και ίσως τα πράγματα όσο αφορά την εσωτερική μετακίνηση, γίνουν και πιο εύκολα.

Η κ. Βούλα Αγιοστρατίτη μας είπε ότι όσο αφορά την ανάδειξη της Ευβοϊκής κουζίνας, θα συνεχιστεί η προσπάθεια μετά την τεράστια επιτυχία που είχε ο διαγωνισμός για το πιάτο της Εύβοιας. Είναι και αυτό κάτι σημαντικό στο να έχουμε μια ταυτότητα και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και να αποκτήσει το νησί μια διατροφική ταυτότητα.
Πιστεύετε αλήθεια ότι δεν έχει σημασία σε μια εποχή που όλοι ασχολούνται τόσο πολύ με την διατροφή, την ποιότητα και την μοναδικότητα των καθαρών προϊόντων?

Eίναι σαν να έχουν ξυπνήσει όλοι από ένα βαθύ ύπνο δεκαετιών, και τώρα τρέχουν να καλύψουν κενά που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν σε μικρό διάστημα.
Και δεν μιλάω τόσο για τις αρχές της περιφέρειας η του επιμελητηρίου, αλλά για τους ίδιους τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Οι μεμονωμένες προσπάθειες έπεφταν στο κενό και αποσπασματικές δράσεις ξεχνιώντουσαν γρήγορα.
Τι μας δείχνει αυτό?
Ότι πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός συνολικός και ότι ο κάθε φορέας πρέπει να υπηρετήσει στο μέτρο που του αναλογεί το κομμάτι του. Μας δείχνει ακόμα ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες δεν αποκτήσουν συνολικά πρώτον, τουριστική επαγγελματική συνείδηση και δεύτερον, την γνώση της μοναδικότητας του νησιού μας και του κάθε τόπου ξεχωριστά.
Μιας και τους είδα και τους άκουσα λίγο και τους υπεύθυνους στην περιφέρεια και στο επιμελητήριο, έχω την εντύπωση ότι θέλουν να κάνουν πέντε πράγματα και ότι νοιάζονται για αυτό το θέμα. Ίσως είναι μια στιγμή που θα μπορούσε να γυρίσει λίγο ο τροχός..
Δεν λέω μεγάλα λόγια, απλά τολμώ να ελπίσω για μια στιγμή ότι κάτι μπορεί να γίνει.

Πρώτο μέλημα οι δρόμοι. Οι δρόμοι για το Δημοσάρη, οι δρόμοι παντού. Αλλιώς όλα θα μείνουν στα λόγια και σε δυο τρεις φωτογραφίες.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χωρις ασφαλή προσβαση στους οικισμούς αλλα και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς,δεν υπάρχει τουρισμός,όπως και δεν υπάρχει ποιότητα ζωής των μονιμων κατοικων.Οι χωματόδρομοι είναι σε άθλια κατάσταση.Ο επισκέπτης πρέπει να έχει περισσότερες επιλογές για να έχει ενδιαφέρον η διαμονή του.Έτσι όπως είναι οι δρόμοι μόνο την ύφεση δείχνουν και όχι την ανάπτυξη.Οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται γιατί δεν πιστευουν πια.Κάντε τους να πιστέψουν αλλάζοντας επιτέλους αυτό το τοπίο,κάτι που μέχρι τώρα κανείς δεν το έκανε.Καλή δύναμη!

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...