Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Άννα (Nίτσα) Κλειδωνάρη. Μια Καρυστινή τραγουδίστρια άλλων εποχών.

Mια  Καρυστινή τραγουδίστρια είναι η Άννα (Νίτσα) Κλυδωνάρη.
Πολύς κόσμος την θυμάται και την αγαπά μέχρι και σήμερα που είναι σε μεγάλη ηλικία και χαίρεται που βλέπει ότι δεν την έχουν ξεχάσει.
Ρώτησα την κόρη της για μερικά στοιχεία να βάλουμε σαν συνοδεία στα τραγούδια της και είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει σχετικά.
Η κ. Νίτσα λοιπόν είναι εγγονή του Ανδρέα Ρεγκούκου, ανιψιά του βιολιστή Νίκου Ρεγκούκου .Πρωτοξεκίνησε το τραγούδι έχοντας δίπλα της τον σπουδαίο αυτόν οργανοπαίχτη σε αρκετά μικρή ηλικία. Γύρω στα 25 της πηγαινοερχόταν στα τοπικά πανηγύρια, γάμους βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, φτάνοντας σχεδόν σε όλη την Εύβοια και όχι μόνο.
Στην πορεία την ακολούθησε και ο αδελφός της Ανδρέας Κονδύλης, ένας αξιόλογος κιθαρίστας και τραγουδιστής. Θα πρέπει να πούμε ότι ήταν αυτοδίδακτοι, και το πηγαίο ταλέντο ήταν αρκετό μαζί με την σκληρή δουλειά, να επικοινωνούν τα τραγούδια τους στο κοινό και να το ενθουσιάζει.
Τότε τα πράγματα ήταν πολύ σκληρά από κάθε άποψη για τους τραγουδιστές και μουσικούς στα πανηγύρια.
Φανταστείτε την ταλαιπωρία σε ανύπαρκτους δρόμους, με τα ζώα φορτωμένα εξοπλισμό, γεννήτριες και όργανα. Ούτε να το σκεφτούμε σήμερα ότι θα έπρεπε να τα τακτοποιήσουν μόνοι τους και μετά να παίζουν και να τραγουδούν κλείνοντας ολόκληρα 24ωρα, για να πάνε στο επόμενο. Ξεχνούσαν την κούραση όταν άκουγαν τον κόσμο να φωνάζει "Έρχεται η Νίτσα η τραγουδίστρια!"

Tο πρώτο μαγαζί που τραγούδησε ήταν η Πεταλούδα  στην Κάρυστο, μετά στου Μπινανά του Οικονόμου και φυσικά αργότερα πήγε στα γύρω χωριά και μετά στην υπόλοιπη Εύβοια .
Εκτός από τον θείο της Ρεγκούκου και Ανδρέα Κονδύλη τον αδελφό της, συνεργάστηκε με τον ξακουστό τότε Κούκλο και αυτός θείος της, που το όνομα του το κανονικό ήταν Πέτρος Τσαλιαγκός. Επίσης με τον Παναγιώτη Μήλα, Παναγιώτη Λεύκο, Παναγιώτη Σφυρίδη, Σφυρίδη Γιώργο, Πέτρο Ζέρβα γνωστός ως Πετράν, με τον Δασκαλάκη Στράτο, με τον Αντώνη Βερούχη και πολλούς άλλους.
Με τον καιρό συνεργάστηκε με δισκογραφικές εταιρίες όπως την Κολούμπια , Βεντέτα, και Αστέρια.


Συνεργάστηκε και με άλλους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης όπως την Πόλλυ Πάνου την Ρία Κούρτη , την Μαυράκη, τον Γιώργο Κονιτόπουλο, τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο τον Πέτρο Βιργιώτη την Γιώτα Λύδια τον Πάνο Γαβαλά και πολλούς άλλους αξιόλογους και αξέχαστους καλλιτέχνες της εποχής.
Αρκετοί δίσκοι της υπάρχουν ακόμα και μπορούμε να τους ακούσουμε στο διαδίκτυο.
Ακόμα την θυμάται ο κόσμος και νομίζω ότι είναι μεγάλη χαρά για κάθε καλλιτέχνη να βλέπει ότι ο κόσμος τον θυμάται και τον αγαπά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...