Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης και την απελευθέρωση της Καρύστου.


Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση έλαβε μέρος στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου Καρύστου στις 29 Μαϊου, ημέρα μνήμης της Άλωσης της Πόλης.
Η. κ.Μαρία Βερούχη , πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καρύστου άνοιξε την εκδήλωσε καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και στο κλείσιμο της ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βοήθησαν στην διενέργεια της βραδιάς.
Στην συνέχεια , ο Δήμαρχος Καρύστου κ.Λευτέρης Ραβιόλος πήρε τον λόγο, και ακολούθησαν οι ομιλητές,  κ.Δημήτρης Λυκούδης ,θεολόγος - φιλόλογος με θέμα 
29 ΜΑΙΟΥ 1453. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ .


Ο κ. Λυκούδης χρησιμοποιώντας τους θησαυρούς της Ελληνικής γλώσσας  μας περιέγραψε όχι μόνο το χρονικό, αλλά και την γενική κατάσταση που επικρατούσε τότε με τρόπο που μετέδωσε σε όλους μας τις απελπισμένες προσπάθειες σωτηρίας της Πόλης και τις ηρωικές αλλά και τραγικές στιγμές των λίγων υπερασπιστών, μπροστά στο μέγα πλήθος των πολιορκητών της.

Ο έταιρος ομηλιτής ήταν ο  Dr.Νικόλαος Ερρ.Ιωάννου με θέμα
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ. 
Ο κ.Ιωάννου μας συγκίνησε βαθύτατα με τις αναφορές του για την Μεγαλόνησο και την πατρίδα του την Κυρήνεια. Το πως βιώνει ο κάθε άνθρωπος την προσωπική του Οδύσσεια όταν αναγκάζεται να ξεριζωθεί από την πατρίδα του και κανένα καλωσόρισμα σε μια νέα πατρίδα δεν είναι δυνατόν να σβήσει τον πόνο της όποιας προσφυγιάς. Η πτώση της Πόλης, και πως συνδέονται τελικά όλα μέχρι και σήμερα, κοντά 600 χρόνια μετά, είναι μια αλληλοεπίδραση σε κάθε επίπεδο της ζωής μας και σε κάθε πεδίο, είτε πολιτικό , είτε πολιτιστικό.
Η Βυζαντινή Μουσική Σχολή Καρύστου, "Ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης", έψαλε ύμνους σε σχέση με την Άλωση, ενώ την εκδήλωσε έκλεισε η Χορωδία "Μελίφωνο" της Μουσικής Σχολής της Σέβης Στελιάτου .
Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα, έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις μιας και ο άνθρωπος έχει πάντα ανάγκη τον Λόγο. Τον Λόγο τον επεξηγηματκό αλλά και τον εναθρρυντικό που διαλύει μύθους και δίνει παραδείγματα.


Και ενώ οι εικόνες που έφταναν μέσα από τις ομιλίες, ζωγράφιζαν μια κοινότητα που πολέμησε και έπεσε ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ σε έναν άνισο αγώνα, χωρίς βοήθεια, χωρίς μέσα, χωρίς ελπίδα, λίγα χιλιόμετρα πιο κει, ο Ερντογάν συνεχίζει την πολιτική της γείτονος με εορτασμούς για την Άλωση. Για τους βιασμούς, για τις καταστροφές που έκαναν ακόμα και τον Πορθητή να δακρύσει για το μέγεθος της αγριότητας τους.
Τεράστιο πλήθος φωνάζει να ξαναγίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά .

Σε αυτή την μικρή και ελάχιστη γωνιά της Ευβοϊκής Γης, με λιτό και σεμνό τρόπο ,χωρίς εθνικιστικές κορώνες, τιμήσαμε τους τελευταίους προασπιστές της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου