Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Τί ακριβώς ήταν το TEDxChalkida; - Διάβασε την προσωπική εμπειρία μου


Λοιπόν! Καλημέρα ή καλησπέρα, ανάλογα τι ώρα διαβάζεις το συγκεκριμένο θέμα, η δική μου "εσπέρα" το Σάββατο, 14 Μαΐου ήταν εκπληκτική! Στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας έλαβε χώρα (Πολύ κλισέ, αλλά επιβεβλημένο) το 1ο TEDxChalkida.
Πολλοί δε γνώριζαν πριν συμβεί η εκδήλωση, τί ακριβώς είναι, εκπροσωπεί, ή απλά, πού ακριβώς στοχεύει!
Θα μπορούσα να κάνω ένα "clopy" paste πολύ εύκολα και να σε κατατοπίσω, αλλά συμβαίνουν 2 πράγματα:
1. Αντιπαθώ τα κλισέ (Στο είπα και παραπάνω) 2. Φιλοδοξώ μεταξύ μας, να έχουμε μία πιο οικεία και άμεση σχέση! Συνεπώς, "Απλά τα πράγματα, δε ψάχνω θαύματα"...
Λοιπόν, ας αρχίσουμε με μία σύντομη περιγραφή του χώρου της παλιάς Νομαρχίας για την ημέρα Σάββατο, 14 Μαΐου...
Στον εξωτερικό χώρο - είσοδο του κτιρίου είχαν στηθεί πολλά stands, από τα οποία μπορούσες να δροσιστείς, να τσιμπήσεις κάτι (Τοποθέτηση προϊόντων, δε συνεχίζω)...
Αφού λοιπόν, ικανοποιούσες, αν επιθυμούσες, τις βασικές προς επιβίωση ανάγκες σου (Τώρα που είπα επιβίωση, να σημειώσω ότι σε έναν χρόνο από τώρα 3 από τους ακροατές της εκδήλωσης δε θα βρίσκονται εν ζωή! Γιατί στο λέω; Όσοι παρακολούθησαν την 7η ομιλία του δημοσιογράφου, Kosta Onisenko γνωρίζουν), συναντούσες στην είσοδο του κτιρίου τα χαμογελαστά πρόσωπα των εθελοντών, οι οποίοι σε καλωσόριζαν!
Στον εσωτερικό χώρο, υπήρχε το registration desk
(Πώς βρίσκεις τα αγγλικά μου; ), χορηγοί που προσέφεραν τα προϊόντα τους, ένας χώρος για τις gift bags
(Πολλά τα καλούδια), μία γωνία διαμορφωμένη έτσι, ώστε να παρουσιάζει εύστοχα τη δράση "#Stopvandalism"
και ένα σημείο στο οποίο έγραφες όποια λέξη σε εξέφραζε, με σκοπό να...
(Θα σου πω μετά)!
Μπαίνοντας στον κυρίως χώρο (Αμφιθέατρο) τα μάτια σου έπεφταν πάνω στην απίστευτα σκηνογραφημένη σκηνή! Μία ασημένια μπάλα, το λογότυπο του TEDxChalkida, ανθρωπάκια να περπατούν (ένεκα των "Διαδρομών/Paths"), ένας κόκκινος κύκλος στο πάτωμα, όπου ήταν το σημείο στο οποίο στέκονταν οι ομιλητές!
Σιγά - σιγά όλη η αίθουσα "γέμισε" και η εκδήλωση ξεκίνησε!
Την εκδήλωση άνοιξε με μία εντυπωσιακή εμφάνιση (Τραγούδησε) η Mica Eio!
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης, Όλγα Λυμπεροπούλου - Νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία. Η κ. Λυμπεροπούλου ασχολήθηκε με το Alzhaimer, ανέφερε τα 5 βήματα, που αν τα ακολουθήσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποτρέψεις την εμφάνιση της νόσου, ενώ συμπέρανε ότι αυτό, που μας κάνει ευτυχισμένους, είναι να έχουμε "στηρίγματα - ανθρώπους" καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας!
Δέυτερη ομιλήτρια ήταν η αγχωμένη, αλλά γλυκύτατη Dr. Ελπίδα Παυλίδου - Γνωστική Ψυχολόγος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου του York (Αγγλία). Η κ. Παυλίδου ανέλυσε το θέμα της δυσλεξίας και βασιζόμενη στη λέξη "μήλο", εξήγησε τη μακρά πορεία (Από την πρώτη εικόνα, μέχρι και την αποκρυπτογράφηση από το ανθρώπινο μυαλό) των λέξεων!

Σημείωσε ότι οι άνθρωποι με δυσλεξία δεν υστερούν σε τίποτα από τους ανθρώπους χωρίς αυτήν και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τοποθετήσουν τη λέξη τους (Αν με παρακολουθείς με προσήλωση, σου ανέφερα πριν, ότι το σημείο στην είσοδο του αμφιθεάτρου, όπου έγραφε ο καθένας τη λέξη που τον εξέφραζε, χρησίμευσε σε κάποια από τις ομιλίες! Η ομιλία είναι η προκειμένη) σε σχονιά που τοποθετήθηκαν πάνω από το χώρο του αμφιθεάτρου, κάνοντας έτσι άκρως διαδραστική την ομιλία της! Και κονκάρδα - μήλο δώρο στο τέλος της συγκεκριμένης ομιλίας!
Την πρώτη ενότητα ομιλιών, που αφορούσε στη δύναμη του μυαλού, ολοκλήρωσε η άκρως συγκινητική ομιλία του Λευτέρη Παρασκευά - Long distance runner. Η παρουσίαση του κάτωθι video, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για τον ίδιο, καθολικής αλλαγής στην οπτική της ζωής του, έκανε τους πάντες να δακρύσουν και τον ίδιο να μοιραστεί με τους ακροατές την πεποίθηση, πως δεν υπάρχει τίποτα, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αρκεί οι πάντες να "ψάξουν" τα όρια τους και να τα ξεπεράσουν!
Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στη στιγμή ενός αγώνα προ διετίας, λίγο πριν τη λήξη του οποίου αναγκάστηκε να τα παρατήσει, αλλά τελικά κατάλαβε, πως το ταξίδι είναι αυτό, που έχει σημασία και όχι πάντοτε η επίτευξη ενός ιδανικού στόχου!
Χαμόγελο, προβληματισμός, συγκίνηση... Όλα τα είχε η πρώτη ενότητα ομιλιών!
Γι' αυτό ένα coffee break ήταν επιβεβλημένο!
Μόλις συνήλθαμε μετά και από την άκρως "κλαυτερή" ομιλία του κ. Παρασκευά, ετοιμαστήκαμε για το δεύτερο κύκλο ομιλιών...
Και δε μπήκαμε όπως - όπως στην αίθουσα! Φορέσαμε ακουστικά μετάφρασης... (Την αλήθεια μου; Αισθάνθηκα λίγο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δ.Ν.Τ., έστω μία Eurovision βρε αδερφέ! Ονειρευόμουν τη στιγμή που θα θέσω το ερώτημά μου στην Άγκελα Μέρκελ)!
''Τεσπα'' όλα καλά, την προς στιγμή μελαγχολία του ανικανοποίητου πόθου μου ανέτρεψε ο άκρως πληθωρικός κ. Γιώργος Κούκης - Επιχειρηματίας. Ο δισεκατομμυριούχος πλέον επιχειρηματίας, δραστηριοποιούμενος στη Γαλλία, μίλησε για τη σαν παραμύθι ζωή και την επαγγελματική του ανέλιξη!
Δεν έχασε την ευκαιρία βέβαια να ασκήσει δριμεία κριτική για το πολιτικο σύστημα παγκοσμίως, αλλά και τη θρησκεία και τις προκαταλήψεις, που η πρώτη συντηρεί, σύμφωνα με τον ίδιο, για οικονομικό όφελος! Ακόμη, πλημμυρισμένος από αγάπη για την πατρίδα του, ανέφερε πως την εταιρεία - κολοσσό, της οποίας ηγείται, την ονομάζει "Τέμενος" και όχι "George Cookies", όπως για "marketingίστικους" λόγους θα μπορούσε να κάνει!
Τέλος, εξέφρασε την άποψη, πως αν η Ελλάδα είχε πολιτικούς με ένα μακρόπνοο σχέδιο "ανασύνταξής" της, η πρόοδός της θα ήταν εμφανής και προκαθορισμένη...
Μετά από το "επί 2λεπτου" χειροκρότημα στον κ. Κούκη, το λόγο πήρε ο άριστος, κ. Χρήστος Ταραντίλης - Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ)! Μόνο και μόνο από την επαγγελματικό του τίτλο καταλαβαίνεις, ότι ο κ. Ταραντίλης, με έκανε να αισθανθώ εντελώς άχρηστος...
Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε τα κριτήρια της αριστείας και ναιιι ήμουν μέσα! Θα ήθελα... Αγέρωχο ύφος, τύπου Σαμάνθας από το Sex and The City και συνεχίζουμε!
Τα κριτήρια της αριστείας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα εξής:
1. Κοινωνικός σκοπός αποστολής
2. Σωστή κουλτούρα (συνεχής μάθησης, καινοτομία, υπακοή στους κοινούς κανόνες)
3. Στρατηγικό πλάνο (όραμα, καθορισμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, λύσεις στα 2 προηγούμενα, σχέδιο β)
4. Συνεργασίες με σωστούς ανθρώπους (να ακούν και να υπάρχει πλουραλισμος ιδεών)
5. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του ίδιου μας του εαυτού
Και αφού μάθαμε, πως θα γίνουμε "άριστοι" επαγγελματίες, καιρός ήταν να ακούσουμε και την άποψη ενός επενδυτή!
Έτσι, η 6η ομιλία έγινε από τον κ. Francesco Benincasa - Επιχειρηματίας και επενδυτής.Ο κ. Benincasa διηγήθηκε τη στιγμή, που στα 17 του είπε στο μπαμπά του, ότι δεν πάει στην εκκλησία, γιατι δεν του αρέσει και ενώ εκείνος περίμενε να τον μαλώσει, παρατήρησε, ότι σιώπησε και τον ρώτησε: "Γιατί δεν το αλλάζεις ΕΣΥ;"!
Ορμώμενος από το συγκεκριμένο περιστατικό, "έδειξε" πως και οι επιχειρήσεις, που επιζητούν την αξία και την αναγνώριση, είναι αυτές, που "σκέφτονται" διαφορετικά... Τέλος, ανέφερε πως όποιος επιδιώκει την αλλαγή στο σύμπαν του, την επιτυγχάνει από τη στιγμή, που ξεκινάει να την επιδιώκει!
Τη δεύτερη ενότητα, που αφορούσε το τις αξίες και το όραμα στον επιχειρηματικό τομέα ολοκλήρωσε ο κ. Kostas Onisenko - Δημοσιογράφος! Και εκεί που έχεις χαλαρώσει και έχεις γίνει σοφότερος από όλες τις ομιλίες, ακούς τον κ. Onisenko να λέει σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ότι του σε έναν χρόνο, δε θα βρίσκονται στη ζωή 3 από τους παρευρισκόμενους!
Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ από το απότομο "θανατικό" ακούς μία ενδιαφέρουσα ομιλία για ένα προσωπικό βίωμα του ομιλητή. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό, που του συνέβη πριν 3 χρόνια στην Κριμαία! Ενώ είχε πάει να "καλύψει" την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή, λίγο έξω από τη Σεβαστούπολη, σε μια στρατιωτική αποστολή, αισθάνθηκε το θάνατο πιο κοντά από ποτέ...
Βρέθηκε σε λίγα λεπτά, κλεισμένος σε ένα πορτ- παγκάζ, μη ξέροντας αν θα ζήσει! Αφού κατάφερε να επιβιώσει, κατάφερε να καταλάβει και το αληθινό νόημα της ζωής... Συνειδητοποίησε πως η ζωή είναι τα πρόσωπα και όχι η ύλη! Έτσι, μοιραία χαρτογράφησε και "επαναπροσδιορίσε τη ζωη του"...
Και επειδή πολύ ''θανατικό'' έπεσε, ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε μουσικά με την Performance Act από τους Apanemic! Μετά, ακολούθησε διάλειμμα με εξαιρετικές γεύσεις και ποτά στο πίσω μέρος του Νομαρχιακού Μεγάρου!
Μετά, ακολούθησε διάλειμμα με εξαιρετικές γεύσεις και ποτά στο πίσω μέρος του Νομαρχιακού Μεγάρου! Το 3ο μέρος των ομιλιών αφορούσε τη δημιουργικότητα, με σκοπό την αλλαγή!
Πρώτος το λόγο πήρε ο Φωτογράφος - Dimitris Theocharis! Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φαινόμενο - μάςτιγα της εποχής, τις selfies! Ανέλυσε την αιτία που θέλουμε, να φωτογραφίζουμε συνεχώς τον "εαυτούλη" μας, ενώ ανέφερε σοκαριςτικά στοιχεία για το (αθώο; ) φαινόμενο (Θάνατοι από τις selfies, αρνητική επίδραση στη ψυχολογία και άλλα)!
Στη συνέχεια, το λόγοι πήρε η Ioanna Kourbela - Σχεδιάστρια μόδας! "Το ρούχο είναι το σπίτι του σώματος" σύμφωνα με την ίδια και μοιράζοντας στους ακροατές δύο υφάσματα, ζήτησε να επιλέξουν το ένα από τα δύο! Όλοι προτίμησαν το βαμβακερό και όχι το συνθετικό! Έτσι, σύμφωνα με την ίδια, πρεπει να προσδίδουμε την απαραίτητη αξία στο σώμα μας... Μόνος της σκοπός, τέλος, είναι να δίνει, μέσα από τη δουλειά της, την αφορμή για να δει κάποιος τον εαυτό τους, όπως τον ονειρεύεται!
Last but not least, ο γνωστός "αρβύλας" Χρήστος Κιούσης! Πριν σου μιλήσω για την εξαιρετική ομιλία του, θέλω να σχολιάσω, πως ήταν μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες της βραδιάς, με συνεχές χαμόγελο!
Ο Christos Kiousis - Παρουσιαστής - Ραδιοφωνικός Παραγωγός άρχισε την ομιλία του εξηγώντας, ποια είναι η σχέση του με την Εύβοια! Ανέφερε πως κατάγεται από το χωριό "Παραμερίτες" και πως θυμάται στα παιδικά του χρόνια, να έρχεται στο εξοχικό του, που βρισκόταν συνεχώς υπό ανέγερση!
Το πλάνο ζωής του συνοψίζεται στην εξής φράση: "Ακολούθησε την τύχη σου", ενώ τα στοιχεία επιτυχία ενός ανθρώπου θεωρεί πως είναι ο καλός τυχοδιωκτισμός, το θάρρος και η τόλμη...
Στο τέλος της ομιλίας του, βρήκε την κοινή αφετηρία όλων των προηγούμενων ομιλιών και τη γενίκευσε! Σε κάθε ομιλία, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε ένας σχοινοσύντροφος, που παρακινούσε τον "αναρριχητή" να συνεχίσει την πορεία του και ουσιαστικά τον "κρατούσε" στη ζωή, μέσα από την ύπαρξη και τις θετικές προς αυτόν πράξεις!
Εξαιρετικά συγκινημένος ο κ. Κιούσης κατέβηκε στο κοινό και φίλησε τη "σχοινοσύντροφο" του!
Η εκδήλωση "έκλεισε" με ένα Performance Act από τους Sworr και συνέχιση του ''party'' στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου