Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Οι τοποθετήσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι τοποθετήσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016
Α) Έκτακτο θέμα για το ζήτημα των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στον κάμπο της Καρύστου, το Μαρμάρι και τον Πλατανιστό.
Τέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον «Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας» και το Τοπικό Συμβούλιο Καρύστου
Η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν:
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τρείς πυρκαγιές (Μαρμάρι, κάμπος Καρύστου και Πλατανιστός) σε διάστημα μιας βδομάδας προξένησαν καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο,  γεωργικές εκτάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές.
Οι πυρκαγιές αυτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας στην περιοχή αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες πυρκαγιές (όπως τώρα στη Χίο).
Απαιτούμε από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημίες και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.
Ουσιαστική προστασία από τις πυρκαγιές μπορεί να υπάρξει μόνο με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα προστασία της δασικής περιουσίας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι και τα αναγκαία και ζωτικής σημασίας μέτρα για την αντιπυρική προστασία, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα παύσουν να είναι ευχολόγιο μόνο όταν τεθούν στο στόχαστρο της οργανωμένης λαϊκής πάλης, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.
Απαιτούμε:
·       Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση των  πληγέντων.
·       Την άμεση χορηγία ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτός των φόρων, του ΕΝΦΙΑ κλπ που καλούνται να πληρώσουν πρέπει να πληρώσουν για τις ζωοτροφές.
·       Την έρευνα για τις αιτίες της πυρκαγιάς.
·       Να απαιτήσει ο Δήμος την άμεση συντήρηση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται για πυρκαγιές.
·       Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας σε όλη την έκταση του δήμου και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί αυτό το σκοπό.
·       Έκτακτα κονδύλια πρόληψης.
·       Να εγκριθεί κονδύλι για την επάνδρωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο, αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό και για δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας και όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τις πυρκαγιές.
·       Να καθαριστούν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν».
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι μετά από αίτημα του Δήμου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις 27/7/2016 και ότι έχει γίνει διαμαρτυρία για την συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ.
Οι προτάσεις που έκαναν ο «Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος» και το Τοπικό Συμβούλιο Καρύστου συμπίπτουν με πολλές από τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος του Δήμου Καρύστου υιοθετώντας όλες τις προτάσεις που έγιναν.

Β) 12ο Τακτικό Θέμα: «Εξέταση αίτησης Συλλόγων Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης περί επιχορήγησης τους»
Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, η επείγουσα ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιβεβαιώνονται και από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος με το οποίο τέσσερεις σύλλογοι ζητούν από 2.500 ευρώ επιχορήγηση, συνολικά δηλαδή 10.000 ευρώ (για συντήρηση οχημάτων, για μάνικες, στολές κλπ).
Με την ευκαιρία αυτή μας δόθηκε η δυνατότητα να τονίσουμε ξανά πως ο μόνος τρόπος για την επαρκή προστασία από τις πυρκαγιές είναι η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα είναι η σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για:
Ø  την επάνδρωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό
Ø  δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας και όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τις πυρκαγιές.
Ø  αύξηση των μέσων πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
Οι φορείς του λαϊκού κινήματος πρέπει οργανωμένα να απαιτήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση. Να καταδικάσουν τις Κυβερνήσεις και την ΕΕ, που δίνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους, φορτώνουν φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ στους εργαζόμενους και δε δίνουν «δεκάρα τσακιστή» για λαϊκές ανάγκες όπως η προστασία από τις πυρκαγιές.
Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση βέβαια ο καθένας προσπαθεί να προστατευθεί και να βοηθήσει προσφέροντας εθελοντικά όμως με αυτό τον τρόπο δε μπορεί να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία.
Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την υστέρηση στην είσπραξη εσόδων στο Δήμο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ανάμεσα στα άλλα μέτρα και την βεβαίωση στην εφορεία των οφειλών (η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε). Παίρνοντας υπόψη πως είναι συνολική κατεύθυνση όλων των ως τώρα Κυβερνήσεων η μετατροπή και των Δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, φορτώνοντάς τους ταυτόχρονα μια σειρά αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στο κράτος, είναι σίγουρο πως θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο. Σε λίγο ούτε ο Δήμος θα μπορεί να επιχορηγεί τους Συλλόγους, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη αδυναμία των εργαζομένων να πληρώσουν, ούτε το Κράτος θα επιχορηγεί την πυροπροστασία και πυρόσβεση.
Για τους παραπάνω λόγους δεν ψηφίσαμε τις προτεινόμενες επιχορηγήσεις.
Κάρυστος, 29 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου