Σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης " ο Κάμπος στον δήμου Καρύστου λόγω πυρκαγιάς.

 Σήμερα το πρωί κατά τις 11 άρχισε η φωτιά που έκαψε χιλιόμετρα πριν κατέβει και κατακάψει τις απέναντι πλαγιές και να συνεχίσει στην άλλη πλευρά, αθέατη από μας.
Σε μας, δηλαδή στην θέση Συκιές στο Χαρτζάνι στον κάμπο Καρύστου, η φωτιά έκανε κύκλο και αναζωπύρωση και εκεί που φαινόταν ότι είχε τελειώσει, περίπου στις 4 άρχισε να ανοίγει σαν χωνί και να ανεβαίνει στο βουνό ενώ απλωνόταν σε χιλιόμετρα.
Δυο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής και μετά ένα σινούκ, συνέχεια έριχναν στις εστίες και προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τα μέτωπα που όλο και ανοιγόντουσαν.

ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στους εθελοντές της Λέσχης 4χ4 και στους Δασοπυροσβέστες, που ανέβηκαν τις πλαγιές και πρόλαβαν το μέτωπο πίσω από το σπίτι μας όπως και για όλες τους τις προσπάθειες .
Επίσης και η πυροσβεστική έτρεχε από εδώ και από εκεί να προλάβει τις εστίες, ενώ δεν είχαμε νερό μιας και το ρεύμα είχε κοπεί και δεν μπορούσαμε να αντλήσουμε από τα πηγάδια.

Είναι απορίας άξιον πως αρχίζει η φωτιά σε μια τοποθεσία όπου δεν υπάρχει μεγάλη βλάστηση από την μια, αλλά από την άλλη, η συνέχεια της φωτιάς λόγω των θυελλωδών ανέμων αναπτύσσεται με τρομερές ταχύτητες και στην καταστροφική της πορεία κατατρώει περιουσίες, σκοτώνει ζώα, και λιώνει τις ελπίδες κάποιας επιβίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κάηκαν ζώα, πρόβατα, άλογα, καταστράφηκαν μαντριά, κάηκαν αποθήκες και καταστράφηκαν εργαλεία, κινδύνευσαν σοβαρά ανθρώπινες ζωές, και πολλά αμπέλια και ελαιώνες.

Και όλα αυτά από μια ΚΟΛΩΝΑ, μια facking κολώνα της ΔΕΗ, που μας έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 3 μεγάλες πυρκαγιές.
Θα μου πεις, που το ξέρεις. Θα σου πω, το είδαν.
Θα μου πεις, κάνε μήνυση. Θα σου πω, ότι έχουν κάνει και ακόμα τρέχουν χωρίς αποτέλεσμα.
Θα μου πεις, δεν βγάζεις άκρη με την ΔΕΗ και θα σου πω , έχεις δίκιο.

Όμως η κολώνα είναι στο ίδιο σημείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και ξέρουν πια ότι το συγκεκριμένο σημείο θέλει υπόγειο καλώδιο.
Πιστεύω ότι ο κάμπος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι άνθρωποι να ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΘΟΥΝ για τις ζημιές που έπαθαν όχι από ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ αλλά από αμέλεια της ΔΕΗ να συντηρήσει το δίκτυο.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μικροεστίες τριγύρω και ελπίζουμε να πέσει ο αέρας τελείως και να μην κάνει αναζωπυρώσεις, σε κάθε περίπτωση δεν βλέπω να κοιμόμαστε την νύχτα.

Είναι πράγματι τόσο εντυπωσιακό κατά μια ένοια, το πόσο διαφορά έχει η ζωή μας μόνο λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κάρυστο.
Ξένος πόνος ξέθερμος, λέει η παροιμία και έχει δίκιο. Το να κάνει κάποιος αναλύσεις στο καφενείο έχει μεγάλη διαφορά από το να προσπαθείς να σώσεις τα ζώα σου, να καταστρέφεται το βιός σου και να μην έχεις που να στραφείς να βρεις το δίκιο σου γιατί δεν έχεις ούτε τα μέσα, ούτε τα χρήματα, ούτε τον χρόνο και ούτε καν κάποιον να μιλήσει για σένα.

Ο κάμπος δεν είναι καρτ ποστάλ, ούτε το μονοπάτι που θαυμάζουν οι τουρίστες και λένε, τι ωραία που είστε εσείς εδώ.
Είναι ένας σκληρός χώρος δουλειάς, με αγρότες και κτηνοτρόφους που αγωνιούν καθημερινά για το μεροκάματο και τώρα αυτό χάθηκε η μειώθηκε μέσα σε ένα σύννεφο φωτιάς.
Τα κουφάρια από της κολώνες μπερδεύονται στα σύρματα , καμένες ελιές  πεσμένες σαν πτώματα, πρόβατα προσπαθούν να πατήσουν κάπου και να μην καούν.
Είναι πράγματι πολύ διαφορετική η ζωή στον κάμπο, και ελπίζω να υπάρξει κάποιος να κάνει κάτι για υπάρξει κάποια βοήθεια και αποζημίωση.

Σχόλια