Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Κομματική Οργάνωση ΚΚΕ Καρύστου: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ
Κομματική Οργάνωση Καρύστου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες
Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ
Στο διάστημα ενός μήνα περίπου (13 Ιουλίου με 19 Αυγούστου) ξέσπασαν επτά πυρκαγιές στο Δήμο Καρύστου προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε εγκαταστάσεις, περιουσίες αλλά και στο περιβάλλον της περιοχής.Kke.svg
Με βάση την ως τώρα επίσημη καταγραφή από τις φλόγες κάηκαν: 21200 στρέμματα βοσκοτόπων, αλλά και αρκετοί τόνοι ζωοτροφών σε αποθήκες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σιτιστούν 7143 αιγοπρόβατα. Κάηκαν επίσης μαντριά και στάβλοι στον κάμπο της Καρύστου, 110 πρόβατα, μία αγελάδα και ένα άλογο, 156 στρέμματα αμπέλια, 3928 ρίζες ελιές και 7500 ρίζες φραγκοσυκιές. Ακόμη, κάηκαν δύο εξοχικές κατοικίες στα Πόρτο Λάφια. Επίσης, πολλές κατοικίες έπαθαν ζημιές στο περιβάλλοντα χώρο από τις φλόγες.
Όλα αυτά ενώ ακόμη έχουμε ένα μήνα, ως τα τέλη Σεπτέμβρη, όπου ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι μεγάλος!
Άμεση υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς
ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα στο δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε.
Από τα ως τώρα στοιχεία της Πυροσβεστικής και τις μαρτυρίες που υπάρχουν για τις τέσσερεις πυρκαγιές (Κάμπος Καρύστου, Πλατανιστός, Πόρτο Λάφια και Κατσαρώνι) ευθύνη έχει η ΔΕΗ λόγω του δικτύου μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, ακόμη δεν υπάρχει από την Πυροσβεστική ασφαλής εκτίμηση για την πυρκαγιά στο Θύμι.
Τις μέρες όπου ο άνεμος είναι ισχυρός το φορτίο που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και μεταφέρεται από το δίκτυο είναι αρκετά μεγάλο και σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου δημιουργούνται  σπινθήρες που προκαλούν πυρκαγιές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυτό το φαινόμενο έχει πυκνώσει αρκετά με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι.
Από τα παραπάνω είναι φανερό πως πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές που ξεσπούν με υπαιτιότητα της ΔΕΗ.
Από την επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου στην Κάρυστο (3/8/2016), με επικεφαλής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, μόνο ήσυχοι δε μπορεί να είμαστε! Ο Υπουργός επί της ουσίας κάλυψε τη ΔΕΗ. Είπε μάλιστα πως η ΔΕΗ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να κάνει σωστή συντήρηση του δικτύου καθώς χάνει αρκετά έσοδα από τους απλήρωτους λογαριασμούς! Δηλαδή, κατά την Κυβέρνηση, ο λαός είναι και καμένος και φταίχτης που δε μπορεί να πληρώσει το πανάκριβο ρεύμα. Αυτά ενώ η ΔΕΗ εδώ και δεκαετίες δίνει ρεύμα ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής στους βιομήχανους.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, πυρόπληκτοι και μη, πρέπει να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω:
  1. Να υπογειοποιηθεί όλο το δίκτυο μεσαίας τάσης που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των αιολικών με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ.
  2. Να μη συνδεθεί κανένα νέο αιολικό πάρκο με εναέριο δίκτυο.
  3. Να γίνει μελέτη για τη μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ σε σημείο κοντινότερο στα αιολικά πάρκα, έτσι ώστε το δίκτυο μεταφοράς να έχει μικρότερο μήκος.
Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση όλων των πληγέντων.
Να πληρώσει η ΔΕΗ Α.Ε. για τις πυρκαγιές που έχει προκαλέσει.
Άμεσα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών από τις αρμόδιες Δημοτικές και Κρατικές υπηρεσίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% με έκτακτο κονδύλι από το κράτος. Επείγει ιδιαίτερα η εξασφάλιση ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έβοσκαν στις εκτάσεις που κάηκαν.
Επίσης, με σύντομες διαδικασίες πρέπει να κινηθούν τα δικαστήρια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις όπου κατηγορούμενη είναι η ΔΕΗ για παλιές πυρκαγιές και διαρκούν εδώ και χρόνια. Αντίστοιχα, να προχωρήσουν οι δικαστικές διαδικασίες, με βάση το πόρισμα της Πυροσβεστικής, για να αποδοθούν ευθύνες στη ΔΕΗ ΑΕ για τις πυρκαγιές που έχει προκαλέσει.
Η Νότια Καρυστία είναι κορεσμένη από αιολικά πάρκα!
Η περιοχή της Νότιας Καρυστίας είναι πλέον κορεσμένη από αιολικά πάρκα. Ως τώρα είναι εγκατεστημένες στην περιοχή 347 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 250MW ενώ αυτές που προγραμματίζονται να εγκατασταθούν άμεσα (για κάποια πάρκα έχουν ξεκινήσει ήδη έργα) είναι άλλες 329 ανεμογεννήτριες ισχύος 300MW. Η επέκταση αυτή (διπλασιασμός τόσο των ανεμογεννητριών όσο και της ισχύος που θα παράγεται) θα οξύνει περαιτέρω το πρόβλημα που υπάρχει.
Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψη και προστασία από τις πυρκαγιές
Και αυτές οι πυρκαγιές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας στην περιοχή αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης.
Ουσιαστική προστασία από τις πυρκαγιές μπορεί να υπάρξει μόνο με τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα προστασία της δασικής περιουσίας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι και τα αναγκαία και ζωτικής σημασίας μέτρα για την αντιπυρική προστασία, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα παύσουν να είναι ευχολόγιο μόνο όταν τεθούν στο στόχαστρο της οργανωμένης λαϊκής πάλης, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αύγουστος 2016
Kke.svg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου