Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Παλιό - νέο και επαναπροσδιορισμός για την Ζωή και την ζωή μας.


Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αναταραχή στον πλανήτη με νέες εστίες πολέμου και καταστροφής συνοδευόμενες με πολιτιστικές συγκρούσεις που σε συνοδεία με την καταστροφή του περιβάλλοντος , φέρνουν τον πλανήτη και την ζωή πάνω σε αυτήν, στα όρια της.
Είναι μια γενική παραδοχή πια, ότι το ανθρωποκεντρικό μοντέλο άναρχης ανάπτυξης βιομηχανικών αγαθών σε συνάρτηση με την εξάντληση των φυσικών πόρων, όχι μόνο δεν έχει κάποιον βαθύ ορίζοντα,αλλά και το παγκόσμιο δίκτυο που έχει στηθεί για την επίτευξη του σκοπού αυτού, μόνο κακό φέρνει στους ανθρώπους και στον πλανήτη.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά που συμβαίνουν , ούτε άσχετα μεταξύ τους.
Είναι μάλλον μια συνάρτηση και μια μεταβολή που μας οδηγεί όλο και πιο γρήγορα σε χειρότερες καταστάσεις.
Τα πολιτικά σχήματα δείχνουν την αποτυχία τους μόνο και μόνο από την κατάληξη τους, οι κοινωνίες δοκιμάζονται στις ακραίες μορφές της αντοχής τους , ενώ η επιστήμη προσπαθεί εναγωνίως να καλύψει με νέους τρόπους να βρει λύσεις σε επείγοντα προβλήματα υποδομών και επισίτισης.

Ήδη από την δεκαετία του 70 διάφορα κοινωνικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά κινήματα ψάχνουν τον δρόμο τους για να βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα αποτελέσματα της βιομηχανικής και τεχνολογικής επανάστασης.
Προβλήματα του περιβάλλοντος, της ηθικής, της ανάγκης της βιωσιμότητας των κοινωνιών στις γενέτειρες εστίες, έχουν πυροδοτήσει μια ζύμωση η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα στις τελευταίες δεκαετίες με αρκετές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνεται ακόμα να έχουν μια πλατιά διείσδυση μέσα στο σύνολο των κοινωνιών, ούτε την αναγνώριση τους από το σύνολο των πολιτικών αρχών εξουσίας, που εν τέλει είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση του πληθυσμού και την χρήση των πόρων, όσο και για την δημιουργία και εφαρμογή νόμων, που θα εξασφαλίζουν την μείωση των αρνητικών φαινομένων και την ανατροπή των παγιωμένων αντιλήψεων.
Αποτέλεσμα εικόνας για ecologist radicals photos
Συνηθίζουμε να λέμε ότι όταν χρειαζόμαστε συμβουλές, απευθυνόμαστε στους γηραιούς, Έτσι λοιπόν συμβαίνει και τώρα. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος και του τερατώδους προβλήματος της ανάγκης της σίτισης του ανθρώπινου πληθυσμού που όλο μεγαλώνει σε συνάρτηση με την όλο και συνεχιζόμενη ερημοποίηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αρχίσουν οι επιστήμονες κυρίως, να ψάχνουν τις συμβουλές των "γηραιών" της ανθρωπότητας, που δεν είναι άλλοι από τους αρχαίους εναπομείναντες πολιτισμούς διάσπαρτους σε τροπικά δάση, παγωμένες εκτάσεις στον βορά, η σε άλλες γωνιές του πλανήτη.

Μια μεγάλη αλλαγή ήδη έχει συντελεστεί.
Οι "απολίτιστοι" μέχρι τώρα, θεωρούνται  άξιοι προσοχής, και το απόσταγμα γνώσης για την διαχείριση της γης και των πόρων παίρνονται πολύ σοβαρά τώρα πια.
Ενώ την δεκαετία του 80 και του 90 ακόμα, οι απομονωμένες αυτές κοινότητες φάνταζαν σαν εξαιρετικοί τουριστικοί προορισμοί με αξιοθέατα τους ανθρώπους τους, τώρα πια σκύβουν εκεί για γνώση και συμβουλή.

Η ανακύκλωση έχει ήδη γίνει συνείδηση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με εφαρμογή στην πατρίδα μας την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και ακόμα πρόστιμα σε καταναλωτές που δεν ακολουθούν την ορθή διαχείριση των απορριμάτων.
Αυτό φαίνεται ίσως αστείο σε μια χώρα  που υπάρχουν χωματερές εν ενεργεία  όπως είναι η Ελλάδα, αλλά είναι η πρακτική που μετράει και σε βάθος χρόνου θα υπάρχουν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στην χώρα μας δεν είναι μεγάλο το διάστημα της αλλαγής του τρόπου ζωής, παρόλα αυτά μοιάζει αδύνατον να αντιληφθούμε τις έννοιες και τις ανάγκες που ταλανίζουν την σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία.

Η μόλις προηγούμενη γενιά, είχε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το περιβάλλον, για την παραγωγή της τροφής και τις αντίστοιχες πρακτικές. Μια αντίληψη που αποκτήθηκε αβίαστα, μέσω της εμπειρίας και της μεταφοράς γνώσης μέσω των γενεών. Ωστόσο, η αλλαγή που στηρίχτηκε σε ιδέες και αντιλήψεις υποσχόμενες μια άλλη ζωή, απομάκρυνε όχι μόνο τους ανθρώπους από τις εστίες τους, αλλά και τους απομάκρυνε ψυχικά όσο και ηθικά από τις πηγές τους.
Η παλιές εμπειρίες θα πρέπει να ντυθούν ένα νέο περίβλημα και να μεταδοθούν στους ανθρώπους με μοντέρνους τρόπους επικοινωνίας που θα τις έκαναν ελκυστικές, και ως εκ τούτου, ιδανικά εφαρμόσιμες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και στην Ελλάδα ένα αρκετά ισχυρό κομμάτι του κόσμου που αναζητά την καθαρή τροφή και ενημερώνεται για τις ηθικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις της ασύδοτης εκμετάλλευσης της γης, της απαράδεκτης μεθόδου εκτροφής της ζωικής τροφής και της καταστροφής του περιβάλλοντος από διάφορες πρακτικές του πολιτισμού μας, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετά δυνατό ακόμα για να επιφέρει μια συνολική και γενική επανάσταση που θα κάνει την χώρα μας παράδειγμα επαναπροσδιορισμού της κοινωνίας μας σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη συνολικά και η Χώρα ειδικά.

Η Γη, ο άνθρωπος και η κοινωνία, θα πρέπει να είναι η νέα ιερή τριάδα  που θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην φιλοσοφία που αλλάζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, και θα υποσχεθεί μια υπαρκτή ελπίδα για επιβίωση πάνω στον πλανήτη σε ειρηνική συνύπαρξη των ειδών με την συνειδητοποίηση ότι όλα είναι αλληλένδετα και ως εκ τούτου , το ίδιο σημαντικά, όπως αναφέρει το κίνημα της Βαθιάς Οικολογίας.

Σημείωση,
Μπορείται να πατήσετε τους υπότιτλους για να διαβάσετε τις ομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου