Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα αποκλειστικά στο EVIA VIMA
Εδώ και λίγο καιρό έχουμε μια ωραία παρέα στον ηλεκτρονικό τύπο της Εύβοιας και της πόλης μας. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Άγγελος είναι "από μικρός στα βάσανα" , μιας και μαθητής ακόμα είχε το δικό του blog ενημέρωσης.
Η ενημέρωση όμως δεν είναι μόνο copy paste, αλλά άρθρα, ρεπορτάζ όπως και συνεντεύξεις.
Είναι σε καλό δρόμο λοιπόν και εύχομαι να τον καμαρώνουμε πάντα στον δρόμο που θα το οδηγεί η ζωή και οι συνθήκες.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης μιλάει για όλα αποκλειστικά στο EVIA VIMA
Αποκλειστική συνέντευξη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη στον Άγγελο Μπαγιάτη, για το Evia Vima


Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη: 


1)Κύριε Μπακογιάννη, είστε ένα πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Η θέση σας, το έργο σας, οι επιλογές σας είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική ζωή, συζητούνται ευρέως και δημοσιεύονται πολύ συχνά. Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να αμύνεστε απέναντι στα κακόβουλα σχόλια ή στα αναληθή δημοσιεύματα;

Εντάξει, δεν αισθάνομαι και στόχος! Κοιτάξτε, δεν δίνω πολύ σημασία σε αυτά…Με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου. Όσο πιο καλά μπορώ. Στο τέλος της ημέρας αυτό μένει και γι αυτό θα κριθούμε όλοι. Το αποτέλεσμα. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία της αυτοδιοίκησης. Σημασία δεν έχει ποιος είσαι ή τι λες, αλλά τι κάνεις.


2)Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι τις περισσότερες φορές προσπαθούν να σας "χτυπήσουν" εμπλέκοντάς σας σε μία διαρκή συζήτηση για την οικογένειά σας. Πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό;

Είμαι πολύ περήφανος για την οικογένειά μου. Τόσο για τον παππού μου τον Κώστα Μητσοτάκη που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, όσο και για τον παππού μου τον  Παπά – Κώστα τον Μπακογιάννη που λειτουργούσε στα χωριά της Ευρυτανίας. Όμως, η δική μας δουλειά είναι δική μας και μόνο. Δικά μου λοιπόν τα λάθη, δικά μου και τα σωστά. Το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που ολοκληρώνεται, δεν είναι έργο της Ντόρας, όπως και η σύνδεση με το φυσικό αέριο σε όλα μας τα αστικά κέντρα που έχει δρομολογηθεί, δε θα γίνει από τον Μητσοτάκη. Ενδεχομένως να το κάνανε καλύτερα, ή και χειρότερα, δεν το ξέρω, αλλά καλώς ή κακώς, μπλέξατε με εμένα!


3)Θα θέλαμε και μια δήλωση σας για το Μουσείο Δημοκρατίας που πρόκειται να ιδρυθεί στο πατρικό σπίτι του αείμνηστου πατέρα σας στην Ευρυτανία. Βρεθήκατε στο στόχαστρο για αυτό το έργο από πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Η οικογένειά μου δώρισε το πατρικό μας που βρίσκεται στη Βελωτά Ευρυτανίας, στο Δήμο Καρπενησίου. Ο Δήμος κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός «Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας», για να συμβολίσει την εθνική συμφιλίωση. Η πρόταση αυτή αξιολογήθηκε και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οποιοσδήποτε Περιφερειάρχης θα υπέγραφε την πράξη ένταξης. Είμαι πολύ περήφανος και συγκινημένος που είμαι εγώ αυτός.


4)Κύριε Μπακογιάννη, πως θα αξιολογούσατε τη συνεργασία σας με τις 8
Δημοτικές Αρχές της Εύβοιας; Πιστεύετε ότι ο στόχος σας για μία
ουσιαστική συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού,
είναι αποτελεσματική στον επιθυμητό βαθμό;


Η συνεργασία μου με τους δημάρχους της Εύβοιας, αλλά και με το σύνολο των υπολοίπων 17 δημάρχων της Στερεάς είναι πολύ καλή. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτό.  Σε αυτό το εχθρικό για την τοπική αυτοδιοίκηση περιβάλλον, αντιληφθήκαμε όλοι, ευτυχώς πολύ νωρίς, ότι η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά,  είναι μονόδρομος. Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε ανοιχτό και καθημερινό διάλογο και με τους 25 Δήμους μας. Είμαστε συνεργάτες. Διεκδικούμε από κοινού και συναποφασίζουμε. Αναπτύξαμε πέρα από τα προβλεπόμενα, μία άτυπη μορφή συνεργασίας που προτάσσει το καλό αυτού του τόπου. Λένε πως συνταγή που πετυχαίνει, δεν αλλάζει, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια διάθεση συνεργασίας και ακόμη καλύτερα.


5)Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Νομό ΕΥΒΟΙΑΣ διαχρονικά, αποτελεί το
παλαιό και επικίνδυνο σε πολλά σημεία, οδικό δίκτυο. Ποιες είναι οι
πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και σε ποια έργα έχετε εξασφαλίσει τη
χρηματοδότηση;


Έχετε απόλυτο δίκιο. Το οδικό δίκτυο της Εύβοιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Περιφέρεια. Παρά τους μειωμένους πόρους, έχουμε δρομολογήσει, εκτελούμε, ολοκληρώνουμε αλλά και σχεδιάζουμε μία σειρά από έργα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής:

1. Κορυφαία προτεραιότητά μας σε επίπεδο οδικών έργων είναι η παράκαμψη Χακλίδας - Νέας Αρτάκης, για το οποίο καθημερινά πιέζω προσωπικά το Υπουργείο Υποδομών και εκτιμώ ότι σύντομα αυτή η πίεση θα τελεσφορήσει. Ομοίως, η εξίσου σημαντική παράκαμψη Βασιλικού και ακολούθως αυτές της Αμαρύνθου και του Αλιβερίου.


2.     Αυτές τις μέρες που μιλάμε ολοκληρώθηκε το έργο βελτίωσης της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο τμήμα Ψαχνά - Προκόπι, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Εντάξαμε ακόμη 3.000.000 ευρώ για τη β' φάση του ιδίου έργου, το οποίο θα δημοπρατηθεί άμεσα.

3.     Εκτελούνται τα έργα των παρακάμψεων Λουτρών Αιδηψού και Γιάλτρων προϋπολογισμού 7.000.000 και 10.500.000 ευρώ αντιστοίχως.

4.     Ξαναξεκινάμε το μέχρι σήμερα λιμνάζον έργο "Ραπταίοι – Νέα Στύρα - Στύρα" (νότιο τμήμα 7,5 χιλιομέτρων) στο Νότιο τμήμα του διαμήκους οδικού άξονα της Εύβοιας, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ σύντομα.

5.     Ολοκληρώνουμε το έργο βελτίωσης οδού Μαντουδίου – λιμάνι  Μαντουδίου, 900.000 ευρώ προϋπολογισμού.

6.     Έχουμε επανεκκινήσει την από ετών σταματημένη μελέτη του οριζόντιου οδικού άξονα Εύβοιας "Λέπουρα - Παραλία Οξυλίθου", η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί.

7.     Εκτελούμε έργα συντήρησης του οδικού δικτύου από άκρη σε άκρη της Εύβοιας, προϋπολογισμού περίπου 9.000.000 ευρώ.

8.     Έχουμε αναλάβει έργα προστασίας πρανών στα πιο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και του αστικού ιστού της Π.Ε. Εύβοιας,  και συγκεκριμένα: 
 1.200.000 ευρώ στη θέση Δερβένι, στο διαμήκη οδικό άξονα (προς συμβασιοποίηση), 1.000.000 ευρώ στο Κοκόσι Ανθηδωνας (συμβασιοποιημένο), 2.500.000 ευρώ στο Κάστρο Σκύρου (προς δημοπράτηση) και βέβαια, η ναυαρχίδα των σχετικών έργων, 8.000.000 ευρώ για τη βραχοπροστασία στα Ήλια στη Βόρεια Εύβοια που εντάξαμε πρόσφατα και οδεύει πλέον άμεσα προς δημοπράτηση.

9.     Ολοκληρώνουμε σύντομα  δύο έργα πρόσβασης στο Μετόχι, το ένα από τη διασταύρωση Στροπώνων και το άλλο από την Κύμη.


6)Σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο, σας έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεστε για ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή, παρότι πολλοί το θεωρούν δεδομένο. Έχετε δηλώσει ότι είστε ερωτευμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επομένως το επόμενο πολιτικό σας στοίχημα θα είναι η εκ νέου ανανέωση της θητείας σας στην Περιφέρεια;


Το έχω δηλώσει και το ξαναδηλώνω. Ναι λοιπόν, είμαι ερωτευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς και στην κεντρική πολιτική σκηνή καθορίζεται η τύχη της χώρας και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Όμως, η αλήθεια είναι πως το να είσαι βουλευτής, τουλάχιστον με τους σημερινούς όρους,  επουδενί δεν προσφέρει τις συγκινήσεις της Αυτοδιοίκησης, τη χαρά της δημιουργίας και του απτού και μετρήσιμου αποτελέσματος. Προσπαθώ κάθε μέρα να δίνω λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, να κάνω έργα, να αλλάζω τη Στερεά προς το καλύτερο. Και αυτό γίνεται μόνο στην πραγματική ζωή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εν τω μεταξύ, είναι αστεία οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται τρία χρόνια πριν της εκλογές και ενώ έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Εγώ δουλεύω για να με κρίνει – και μάλιστα αυστηρά- ο κόσμος  της Στερεάς, μόλις τελειώσει η θητεία μου.
7)Πριν κάποιες ημέρες είχατε δημοσιεύσει στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν
το οικονομικό συμμάζεμα της περιφέρειας. Πως το κατορθώσετε αυτό; Πόσα χρήματα εξοικονομήσατε μετά από την προσπάθεια αυτή;


Με απλά μαθηματικά. Από αυτά που συνήθως ξεχνάμε να εφαρμόσουμε στο δημόσιο τομέα. Σκεφτήκαμε πολύ απλά τι θα κάναμε στο σπίτι μας. Τι θα κάναμε, αν πληρώναμε πολλά και ακριβά ενοίκια. Τι θα κάναμε, αν καταναλώναμε περισσότερη ενέργεια και αναλώσιμα από όσα χρειαζόμαστε. Συμμαζέψαμε και τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος είναι πλέον ρεαλιστικός και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του σήμερα. Μειώσαμε το κόστος λειτουργίας της Περιφέρειας κατά 30% για το 2016, εξοικονομώντας 1.000.000 που τα αξιοποιήσαμε στον τουρισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ για το 2017 υπολογίζουμε μία εκ νέου μείωση κατά 20%.8. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει αρκετές  πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για ποιες από αυτές τις δράσεις είστε περήφανος;

Για καμία! Θεωρώ πως είναι ντροπή για όλους μας πως χρειαζόμαστε τέτοιες δράσεις. Ανταποκρινόμενοι όμως στις ανάγκες των καιρών και πολλές φορές ξεπερνώντας τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές μας, υλοποιούμε  σημαντικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης . Και αυτό γιατί αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι ως ένας από τους κοντινότερους στον πολίτη θεσμούς,  οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία μας που δοκιμάζεται καθημερινά.

1.       Στο πλαίσιο αυτό συντονίζουμε σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές μας Ενότητες Κοινωνικές Συμπράξεις , μέσω του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας, όπου παρέχουμε υλική βοήθεια (Τρόφιμα, παιδικά / σχολικά, είδη καθαρισμού, ρουχισμό κα), και υλοποιούμε δράσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού σε περίπου 12.000 δικαιούχους.

2.       Με τη θέσπιση του Κοινωνικού Πακέτου για τη Στερεά, στηρίζουμε της μονάδες υγείας, μέσω της προμήθειας αναλώσιμων και καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων. Παρέχουμε επιδόματα σε επικουρικούς ιατρούς και ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου, αν βέβαια αποφασίσει κάποια στιγμή το υπουργείο να δημιουργήσει εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μας το επιτρέπει.

3.       Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, μέσω των δράσεων «Όλοι Μαζί μπορούμε» και τη συνεργασία μας με τον ΣΚΑΙ. Στηρίζουμε επίσης έμπρακτα το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού»

4.       Επεκτείναμε το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, μέσω του οποίου παρέχονται καθημερινά δωρεάν γεύματα σε 4.000 μαθητές. 

5.       Ξεκινάμε τη ΓΕΦΥΡΑ, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης το οποίο θα μπορεί να καλύπτει άμεσα τις ανάγκες των πολιτών που χρήζουν της βοήθειάς μας, με παροχή υπηρεσιών, επιδομάτων, ειδών βασικής διαβίωσης και κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών.  

6.       Αυτή τη στιγμή έχουμε 9 δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρειας με περισσότερα από 10 εκ ευρώ.

7.       Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με δικά μας χρήματα και προσωπικό, δυο χώρους που φιλοξενούν πάνω από 450 πρόσφυγες στις Θερμοπύλες.9.   Έχετε δώσει έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έχετε διαπιστώσει βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σας;Η πραγματικότητα είναι ότι καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία με αποτέλεσμα να μειώσουμε κατά πολύ τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων των πολιτών, να εξοικονομήσουμε εργατοώρες και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μας. Το σύνολο των υπηρεσιών μας, σε ποσοστό πάνω από 90%, χρησιμοποιεί την προηγμένη ψηφιακή υπογραφή. Ακόμη, τα έγγραφα που μέχρι σήμερα υπογράφονταν μέσα σε λίγες μέρες, πλέον υπογράφονται μέσα σε λίγα λεπτά, μιας και η διακίνησή τους σε ποσοστό 70% γίνεται  ηλεκτρονικά, με ταχύτητα, ασφάλεια και οικονομία, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους. Επιπλέον, δημιουργήσαμε το νέο, σύγχρονο portal-site της περιφέρειας, με μοναδικά χαρακτηριστικά στα πρότυπα φορέων αυτοδιοίκησης του εξωτερικού, που προσφέρει όχι μόνο την δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και παρέμβασής τους. Τέλος, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα Διαφάνεια@Στερεά όπου αναρτούμε όλες τις προμήθειες, τα έργα και τις υπηρεσίες για να μπορούν να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και να ενημερώνονται οι πολίτες. Δημιουργήσαμε πλατφόρμα διαβούλευσης όπου οι πολίτες και οι φορείς συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για τα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρεια και διατυπώνουν ιδέες και προτάσεις για υλοποίηση από τη διοίκηση, ενώ εγκαταστήσαμε και σύστημα για online παρακολούθηση όλων των δαπανών από τους πολίτες.  Αυτή η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η απόλυτη διαφάνεια. Να γνωρίζουν όλοι τα πάντα για τις κινήσεις της Περιφέρειας. Ο δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός, είναι να σταματήσουν επιτέλους να ταλαιπωρούνται οι πολίτες με τη γραφειοκρατία.10.                Επιχειρηματικότητα. Ένα κεφάλαιο που ανοίξατε από την αρχή της θητείας σας. Έχετε να επιδείξετε κάποιο συγκεκριμένο έργο;

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να είναι μία αφηρημένη έννοια. Θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα και πρωτοβουλίες. Σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τους πολίτες μας που παλεύουν και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας, με γνώμονα τη στήριξη των ανθρώπων της αγοράς. Έτσι λοιπόν:

1.    Δημιουργούμε το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΚΥΕ).

2.    Συνεργαζόμαστε με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την υποστήριξη υποτροφιών για νέους ερευνητές σε Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας. 

3.    Οργανώσαμε επίσκεψη Διπλωματικής Αποστολής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη σύνδεση των επιχειρήσεών μας με ξένες αγορές.

4.    Συμμετέχουμε σε Διεθνείς Εκθέσεις.

5.    Καταγράψαμε ηλεκτρονικά τις διαδικασίες αδειοδότησης και παρεχόμενων υπηρεσιών της Π.Σ.Ε προς τον πολίτη.

6.    Δημιουργήσαμε το “Κέντρο για την Περιφερειακή και Τοπική Καινοτομία”, (Κε.Πε.Το.Κ.) που εμπεριέχει δομές έρευνας, ανάλυσης, δικτύωσης, δημοσιότητας, κατάρτισης και παροχής καλών πρακτικών και προγραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου