Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Παγκόσμια ημέρα ΒΟΥΝΟΥ, Φωτιές και κινήσεις που επείγουν.Στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζετε κάθε χρόνο διεθνώς η παγκόσμια ημέρα Βουνού.
Όπως σε για όλα, όταν κάτι κινδυνεύει, η χρίζει προσοχής, κάνουμε και από μια παγκόσμια ημέρα για να υπάρχει μια επιπλέον ευαισθητοποίηση.

Εμείς εδώ δεν γιορτάζουμε το βουνού, σε αντίθεση με πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας, αλλά είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια μικρή επισκόπηση του τι συμβαίνει.

Έχουμε άγνοια για το τι συμβαίνει στο βουνό αυτή την στιγμή με τις προετοιμασίες για το στήσιμο των αιολικών, εκτός από την ενημέρωση που μας δίνει ο σύλλογος περιβάλλοντος.
Ακόμα και στα Στύρα που έγινε μια προετοιμασία για να ενημερωθούν οι κάτοικοι, έμεινε στην μέση και εδώ και μήνες, μετά από τα απαραίτητα διάφορα δελτία τύπου χωρίς ουσία, όλα σταμάτησαν.

Όσο αφορά το ψήφισμα, μετά από προσωπικές ερωτήσεις, σχεδόν κανείς από όσους θα έπρεπε, δεν ξέρει ούτε τι είναι, ούτε έχουν καταλάβει την σοβαρότητα του θέματος και αν την έχουν καταλάβει, λένε ένα, δεν είναι δική μου δουλειά και τέλος.
Όλοι οι σύλλογοι έχουν υπογράψει και έχει κατατεθεί για να περάσει και από ΔΣ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, χωρίς να έχουμε νέα ακόμα. Ίσως υπάρχουν πιο επείγοντα θέματα και το αφήνουν για πιο πίσω. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήθελα να ξέρετε ότι δεν βάλατε την υπογραφή σας και μπήκε σε ένα συρτάρι από πλευρά μας.

Τώρα υπάρχουν μερικές απλές κινήσεις που θα μπορούσαν να μας προστατέψουν από τις πυρκαγιές ,αρκεί να κινηθούμε τώρα, χτες, και όχι να περιμένουμε πάλι το άλλο καλοκαίρι. 

Πρώτον, να υπάρχει ένας υπεύθυνος γνώστης, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, και όχι ο κάθε άσχετος , να ελέγξει τους μετασχηματιστές, και να κάνει έλεγχο στο δίκτυο που συνήθως φέρνει φωτιά.

Να βγουν από το δίκτυο ανενεργά αιολικά, που υπάρχουν και αυτά και το συγκεκριμένο σημείο που δημιουργεί το πρόβλημα να βγει εκτός. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει γίνει πάρα πολλές φορές αλλά δυστυχώς ακόμα τίποτα. Γιατί άραγε?

Να γίνει καθαρισμός και να υπάρχει προσβασιμότητα στα πυροσβεστικά.
Για παράδειγμα, αν πάρει φωτιά το φαράγγι του Δημοσάρι, θα μπορούν να προσεγγίσουν τα αυτοκίνητα, η έχει κλείσει ο δρόμος από τα κλαδιά, όπως μαθαίνω?
Χτες το βράδυ παρακολουθήσαμε ένα τρομερά ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει και το πως στήνεται το παιχνίδι  στα αιολικά.
Ελπίζω να το είδατε, ελπίζω να προβληματιστήκατε, ελπίζω να ενημερωθήκατε και επίσης ελπίζω να μην πιστεύετε ότι ήμαστε άλλου είδους άνθρωποι εδώ και σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι άλλο.

Παγκόσμια ημέρα του βουνού σήμερα, ας σκεφτούμε την ευθύνη μας, ο κάθε ένας ξεχωριστά, και να έχουμε στο μυαλό μας, ότι ορισμένες ευθύνες έχουν πολύ βαριές επιπτώσεις.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Η κατασκευή ΑΠ, πυρκαγιών, υπέργειων δίκτυων ρεύματος στην συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας

Ενημέρωση του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας για την συνάντηση του Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε στις 19/11/2016 
1. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές και οι διανοίξεις δρόμων για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Πόρτες-Κοκκινόχωμα – Λουμπάρδα – Πλακωτά που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την άδεια του 29 α/γ και συνολική ισχύ 24,60MW. Το ΑΠ εγκαθίσταται σε μια κρίσιμη θέση για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής:
- Θα είναι το πλησιέστερο ΑΠ στην πόλη της Καρύστου και απολύτως ορατό.

- Βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, στα πόδια της κορφής της Οχης και κοντά στα Ρούκλια.

- Θα αναπτυχθεί εκατέρωθεν ενός τμήματος του δρόμου που οδηγεί στον Δημοσάρη.

- Βρίσκεται ανάμεσα στο Δρακότειχος,  ανεξερεύνητο αρχαιολογικό μνημείο και τις Πόρτες, ιστορική θέση Ανάθεμα.

Η αρχική μελέτη του ΑΠ αναφέρει ότι η μεταφορά του ρεύματος θα γίνει με υπέργεια γραμμή. Ως γνωστόν οι υπέργειες γραμμές προκαλούν πυρκαγιές και η τοπική κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι κάθε νέα γραμμή πρέπει να υπογειοποιείται.

Επιπλέον έχει άραγε εξεταστεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η πηγή της Λάλας από τις χωματουργικές εργασίες και τα εκατοντάδες κυβικά σκυροδέματος  που απαιτούνται για το συγκεκριμένο ΑΠ και το επόμενο γειτονικό ΑΠ Λυκούρδι- Πλακωτά που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει;

Εάν ένα ΑΠ γεννά τόσα ζητήματα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει όταν τα δεκάδες που έχουν εγκριθεί αρχίσουν τις δικές του εργασίες το καθένα.

2. Είκοσι πέντε Σύλλογοι της περιοχής μας θα φέρουν το θέμα των πυρκαγιών που προκαλούνται από τα υπέργεια δίκτυα μεταφοράς ρεύματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε πρόσφατη συνάντησή τους οι Σύλλογοι συγκεκριμενοποίησαν τα αιτήματά τους στα εξής δύο: συντήρηση των γραμμών και υπογειοποίηση των παλιών και κάθε νέου δικτύου.

3. Ο ιστότοπος του Συλλόγου οchi.gr ανακαινίζεται και θα γίνει πιο λειτουργικός και ενημερωμένος με θέματα από την επικαιρότητα. Την εργασία της αναβάθμισης έχει αναλάβει το μέλος μας και σχεδιαστής ιστοσελίδων Βασίλης Βροντίσης. 

Για το ΔΣ
Χ. Μπερέτη – Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης – Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου