Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Αγωγός στην Dakota «Μπορεί η φωνή του ιθαγενούς να σιγεί μέσα σου, αλλά είναι παγκόσμιο καθήκον σου αυτή η φωνή να ακουστεί»

Στην Dakota της Αμερικής γίνεται τους τελευταίους μήνες η μεγαλύτερη κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες των αυτοχθόνων φυλών με αφορμή το πέρασμα αγωγού πετρελαίου μέσα από τα εδάφη τους , από τις πηγές και τον ποταμό Μισούρι.

Μια σειρά από μεγαλύτερες και μικρότερες αντιδράσεις μέσα στα χρόνια, είχαν σαν αποτέλεσμα το δυνάμωμα των δεσμών των φυλών όπως και επανακατάκτηση θεμελιωδών ελευθεριών- που καταπνίγονταν συστηματικά -πιέζοντας τον γηγενή πληθυσμό στο περιθώριο της Αμερικάνικης κοινωνίας.
Και όμως οι φυλές είναι όχι μόνο εδώ, αλλά όλο και πιο δυναμικά αξιώνουν την τήρηση των συμφωνιών για τα εδάφη τους, συμφωνίες που συστηματικά παραβιάζονται από το κράτος.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το να μαθαίνει κάποιος για το πως λειτουργούν οι αυτόνομες περιοχές , το τι συμφωνίες έχουν γίνει και το πως βρίσκουν τρόπους να τις καταπατούν , πάντα μα πάντα προς όφελος άλλων και πάντα μα πάντα, να έχουν σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποδυνάμωση της κυριαρχίας τους στα εδάφη που πιέστηκαν να περιοριστούν μετά τους συνεχείς διωγμούς και την μεγαλύτερη γενοκτονία που έχει γίνει ποτέ πάνω στον πλανήτη.

Σε θερμοκρασίες κάτω των μείον 20 βαθμών Κελσίου, όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τις σκηνές τους αλλά προετοιμάζονται αν είναι ανάγκη να παραμείνουν στο σημείο και να εμποδίσουν τις εργασίες κατασκευής του αγωγού που παρά της εξαγγελίες για ασφάλεια από την εταιρία, δεν παύει να είναι μια πηγή κινδύνου για το ποτάμι και τα πηγάδια από τα οποία υδροδοτούνται τα εδάφη και πίνουν οι κάτοικοι.

Στις ανακοινώσεις της Εθνικής Φρουράς για εκκένωση του καταυλισμού, μερικοί έφυγαν, αλλά στους πολλούς που έμειναν, ήρθαν να προστεθούν ακόμα περισσότεροι βετεράνοι του στρατού να τους βοηθήσουν στην επιβίωση τους μέσα στον χειμώνα.

Από την περασμένη Άνοιξη μέχρι και τώρα, πολλά έχουν γίνει με τον πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει την υποχώρηση του και την παράκαμψη των περιοχών, ενώ η εταιρία δηλώνει ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι, μιας και ο Τράμπ έρχεται και κανείς ακόμα δεν ξέρει το τι θα γίνει.

Ο συγκεκριμένος αγώνας των Σιου Standing Rock, έχει αφυπνίσει περισσότερο τους ιθαγενής παντού στον κόσμο με τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας να στέλνουν το μήνυμα συμπαράστασης τους με την φράση : «Μπορεί η φωνή του ιθαγενούς να σιγεί μέσα σου, αλλά είναι παγκόσμιο καθήκον σου αυτή η φωνή να ακουστεί».
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟ, το πανό.
Eκτος από μέλη των φυλών, πολλές, πάρα πολλές οικολογικές οργανώσεις και οργανισμοί στέκονται συμπαραστάτες , ανάγοντας την παρούσα κινητοποίηση στην μεγαλύτερη για το περιβάλλον με πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις σε σχέση με την αναβίωση των εθίμων τους, την θρησκεία τους, (μέχρι την δεκαετία του 70 απαγορευόταν η άσκηση των λατρευτικών τους πρακτικών) ,την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των πηγών, της νομικής διεκδίκησης και επανεξέτασης των συμφωνιών , όπως και την ενημέρωση σε παγκόσμια κλίματα για την ζωή των Ινδιάνικων Φυλών της Αμερικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν δέχονται τα πάρα πολλά χρήματα της απαλλοτρίωσης, δεν δέχονται τα αντισταθμιστικά μέτρα, δεν δέχονται τις υποσχέσεις για εργασία, επιμένοντας ότι η προστασία της Γης, και των νερών, είναι μεγαλύτερης σημασίας, όπως και η μη παραχώρηση η χρήση της γης τους σε άλλα χέρια.


Ίσως μερικοί να καταλαβαίνεται το γιατί παίρνω για παράδειγμα το τεράστιο αυτό θέμα που δεν το ξέρουμε όμως στην πατρίδα μας, και όσοι δεν το καταλάβατε, ίσως είναι μια αφορμή να σκεφτούμε το παγκόσμιο καθήκον μας, να ακουστεί η φωνή μας..γενικώς.

 “The moment I stepped on to this land you just felt the healing. I went up on the little hill there to watch the sunset, and I just started bawling my eyes out. We have this amazing community that was birthed out of nothing. One of the elder grandmothers, she has this saying that we’re in labor and we’re birthing a new nation.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου