Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Χωροταξικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα. Τι ισχύει για την Νότια Καρυστία?ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Επιτέλους, το χωροταξικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα

Του Γιωργου Λιαλιου
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλη την Ελλάδα, με την κατάρτιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού πλαισίου. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο, που παρουσιάστηκε προς δίμηνη διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, ορίζει τρεις περιοχές στον Εβρο, την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο ως τις πλέον κατάλληλες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, ενώ θεσπίζει περιορισμούς για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ ορίζει το πλαίσιο κανόνων που θα διέπει εις το εξής τη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα· με άλλα λόγια, πού επιτρέπονται και υπό ποίες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, οι πιο πρόσφορες περιοχές (Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας-ΠΑΠ) στη χώρα για αιολικά πάρκα είναι τρεις:
- Η Βόρεια Ελλάδα (τμήματα νομών Εβρου και Ροδόπης) στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν 480 ανεμογεννήτριες (960 MW).
- Η Κεντρική Ελλάδα (τμήματα των νομών Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας), στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν 1.619 ανεμογεννήτριες (3.238 MW).
- Η νότια Πελοπόννησος (τμήματα νομών Λακωνίας και Αρκαδίας), όπου μπορούν να εγκατασταθούν 438 ανεμογεννήτριες (876 ΜW).
Επίσης, στην Αττική, προσδιορίζονται περιορισμένες ζώνες εγκαταστάσεως έως 50 ανεμογεννητριών (περιοχές Πάστρας, Πάνειου, Λαυρεωτικού Ολύμπου και Μερέντας).
Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, απαγορεύεται η δημιουργία αιολικών πάρκων σε διατηρητέα μνημεία, περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχές Natura 2000, στους πυρήνες των εθνικών δρυμών, εντός σχεδίου πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή των 2.000 κατοίκων, σε ατύπως διαμορφωμένες εκτός σχεδίου τουριστικές ή οικιστικές περιοχές, σε αξιόλογες ακτές, σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και σε λατομικές ζώνες. Επιτρέπεται η χωροθέτησή τους σε ζώνες προστασίας της ορνιθοπανίδας, ύστερα από ειδική μελέτη, ενώ θα πρέπει να τηρούνται ελάχιστες αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους και δίκτυα της ΔΕΗ. Περιορισμοί τίθενται επίσης για τη μέγιστη πυκνότητα των αιολικών πάρκων σε ανεμογεννήτριες: στους δήμους που υπάγονται σε ΠΑΠ και στην Αττική δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 8% της έκτασης του δήμου (ήτοι 1 ανεμογεννήτρια ανά τ. χλμ.). Σε όλα τα κατοικημένα νησιά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 4% κάθε δήμου (1 ανεμ. ανά 2 τ. χλμ.). Ειδικά για τα νησιά κρίνεται αναγκαία και η τροποποίηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Τήνου, Σάμου, Μυκόνου, Σίφνου και Πάρου. Επίσης επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στον θαλάσσιο χώρο και σε ακατοίκητες νησίδες.
Τέλος, στο χωροταξικό για τις ΑΠΕ περιλαμβάνονται κανόνες για τη χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων, φωτοβολταϊκών πάρκων και εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ενέργειας από βιόμαζα ή βιοαέριο. Τις κατευθύνσεις και τους κανόνες του ειδικού χωροταξικού σχεδίου πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν τα ήδη θεσμοθετημένα περιφερειακά χωροταξικά, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ· ο κ. Σουφλιάς μάλιστα «απείλησε» τους δήμους πως δεν θα δεχθεί αντιρρήσεις από κανέναν.
Η ιστορία του χωροταξικού σχεδιασμού
Η μόνη δυτικοευρωπαϊκή χώρα χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό παραμένει η Ελλάδα. Ο πρώτος νόμος για τη χωροταξία θεσπίστηκε το 1976, όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ και γρήγορα ατόνησε. Το 1999 θεσμοθετήθηκε ο ν. 2742/99, που προέβλεπε τρία είδη χωροταξικών πλαισίων: το εθνικό (για όλη τη χώρα), τα περιφερειακά και τα ειδικά (ανά τομείς δραστηριότητας) χωροταξικά. Με βάση το νόμο αυτό θεσμοθετήθηκαν το 2003 δώδεκα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια (που όμως κατέληξαν... ευχολόγια) και το μοναδικό ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, που αφορά τις φυλακές. Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές είναι το πρώτο από τα πέντε χωροταξικά που αναμένονται να παρουσιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα: έπονται τα ειδικά σχέδια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τον παράκτιο και ορεινό χώρο, καθώς και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο. Το χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης για 2 μήνες και Απρίλιο αναμένεται να καταλήξει στη Βουλή προς ψήφιση. Μέχρι σήμερα η χωροθέτηση αιολικών πάρκων γινόταν με διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά περίπτωση.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου