Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΗΘΟΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΗΘΟΣ
Όταν ήμουν μικρότερος άκουγα συνεχώς το δάσκαλο μου να λέει: "δεν φτάνει να ξέρεις να χορεύεις, πρέπει να έχεις και ήθος στο χορό σου!"... μια φράση ακαθόριστη στ' αυτιά μου, αφού δεν είχα την εμπειρία να καταλάβω το νόημα της!!! Στην πορεία όμως και στα χρόνια που πέρασαν, άρχισα να ξεχωρίζω στο μυαλό και στην ψυχολογία μου ότι είναι άλλο πράγμα να πραγματοποιώ συγκεκριμένα βήματα σε ένα ρυθμικό σχήμα και άλλο να χορεύω. Τότε άρχισα να αντιλαμβάνομαι 2-3 πράγματα του τι μπορεί να σημαίνει χορευτικό ήθος:

* δεν κρατάω την πρωτιά όλη την ώρα, δίνω χώρο και χρόνο σε άλλους!
* όταν χορεύει άλλος μπροστά τον συνοδεύω υποστηρικτικά, αν θέλει να χορέψει με άλλο τρόπο το χορό... το σέβομαι, δεν κάνω υποδείξεις ούτε κάνω μόνος μου το δικό μου βήμα!
* όταν υπάρχουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, σέβομαι την επιθυμία τους να χορέψουν ακόμη και αν μου κόψουν αγενώς τη σειρά μου!
* αν επιλέξω να είμαι μαθητής δύο ή περισσοτέρων δασκάλων οφείλω να προσαρμόζομαι κάθε φορά στον τρόπο διδασκαλίας τους!
* όταν είμαι μέλος μιας ομάδας παρακολουθώ κάθε μάθημα και δεν θυμάμαι την ομάδα μου μόνο στις παραστάσεις!
* σέβομαι τον κάθε χορευτή του κύκλου, όλοι έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής!
* αποδίδω τα μέγιστα είτε χορεύω στο Ηρώδειο, είτε χορεύω στο γηπεδάκι της γειτονιάς μου!
* με την κάθε πράξη μου εκπροσωπώ το σύνολο και όχι τον εαυτό μου!
* όταν βλέπω μια άλλη ομάδα αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνουν οι χορευτές, δεν βιάζομαι να κατακρίνω την εμφάνιση τους!
* χορεύω στο πλαίσιο που καθορίζει η τοπική κοινωνία και όχι στο πλαίσιο που καθορίζουν οι γνώσεις μου! Επειδή έμαθα τη βόλτα της Κύθνου, δεν σημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιήσω όταν ασχολούμαι με τη θεματολογία της Νάξου!
* παραδέχομαι ότι κάτι δεν το ξέρω, δεν υποτιμώ την αξία του!
Είμαι σίγουρος ότι έχω παραλείψει πολλά πράγματα που συνθέτουν την έννοια του χορευτικού ήθους, αν και κύριο χαρακτηριστικό είναι ο σεβασμός σε πολλά επίπεδα... όλο το νόημα της τοποθέτησης μου είναι για να καταλήξω στο εξής... ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ... κι αυτό ξεκινά σαφώς από το δάσκαλο, αλλά συνεχίζεται από τους μαθητές!!!
Λάκκας Θανάσης
Καθηγητής Φ.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου