Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΗΘΟΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΗΘΟΣ
Όταν ήμουν μικρότερος άκουγα συνεχώς το δάσκαλο μου να λέει: "δεν φτάνει να ξέρεις να χορεύεις, πρέπει να έχεις και ήθος στο χορό σου!"... μια φράση ακαθόριστη στ' αυτιά μου, αφού δεν είχα την εμπειρία να καταλάβω το νόημα της!!! Στην πορεία όμως και στα χρόνια που πέρασαν, άρχισα να ξεχωρίζω στο μυαλό και στην ψυχολογία μου ότι είναι άλλο πράγμα να πραγματοποιώ συγκεκριμένα βήματα σε ένα ρυθμικό σχήμα και άλλο να χορεύω. Τότε άρχισα να αντιλαμβάνομαι 2-3 πράγματα του τι μπορεί να σημαίνει χορευτικό ήθος:

* δεν κρατάω την πρωτιά όλη την ώρα, δίνω χώρο και χρόνο σε άλλους!
* όταν χορεύει άλλος μπροστά τον συνοδεύω υποστηρικτικά, αν θέλει να χορέψει με άλλο τρόπο το χορό... το σέβομαι, δεν κάνω υποδείξεις ούτε κάνω μόνος μου το δικό μου βήμα!
* όταν υπάρχουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, σέβομαι την επιθυμία τους να χορέψουν ακόμη και αν μου κόψουν αγενώς τη σειρά μου!
* αν επιλέξω να είμαι μαθητής δύο ή περισσοτέρων δασκάλων οφείλω να προσαρμόζομαι κάθε φορά στον τρόπο διδασκαλίας τους!
* όταν είμαι μέλος μιας ομάδας παρακολουθώ κάθε μάθημα και δεν θυμάμαι την ομάδα μου μόνο στις παραστάσεις!
* σέβομαι τον κάθε χορευτή του κύκλου, όλοι έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής!
* αποδίδω τα μέγιστα είτε χορεύω στο Ηρώδειο, είτε χορεύω στο γηπεδάκι της γειτονιάς μου!
* με την κάθε πράξη μου εκπροσωπώ το σύνολο και όχι τον εαυτό μου!
* όταν βλέπω μια άλλη ομάδα αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνουν οι χορευτές, δεν βιάζομαι να κατακρίνω την εμφάνιση τους!
* χορεύω στο πλαίσιο που καθορίζει η τοπική κοινωνία και όχι στο πλαίσιο που καθορίζουν οι γνώσεις μου! Επειδή έμαθα τη βόλτα της Κύθνου, δεν σημαίνει ότι θα τη χρησιμοποιήσω όταν ασχολούμαι με τη θεματολογία της Νάξου!
* παραδέχομαι ότι κάτι δεν το ξέρω, δεν υποτιμώ την αξία του!
Είμαι σίγουρος ότι έχω παραλείψει πολλά πράγματα που συνθέτουν την έννοια του χορευτικού ήθους, αν και κύριο χαρακτηριστικό είναι ο σεβασμός σε πολλά επίπεδα... όλο το νόημα της τοποθέτησης μου είναι για να καταλήξω στο εξής... ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ... κι αυτό ξεκινά σαφώς από το δάσκαλο, αλλά συνεχίζεται από τους μαθητές!!!
Λάκκας Θανάσης
Καθηγητής Φ.Α.Α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Νίκης του Λευτέρη Ραβιόλου μετά την καθαρή εντολή του λαού της Καρυστίας.

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε απόψε μπροστά το εκλογικό κέντρο της Καρύστου μετά την καθαρή νίκη του συνδυασμού του Λευτέρη Ραβιόλου.
Όπως και την προηγούμενη φορά ο κ.Βόσσος προλόγισε τον κ.Ραβιόλο στο βήμα ο οποίος με μεγάλη συγκίνηση ευχαρίστησε τον κόσμο που επισφράγισε την προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του.
Συνέχισε λέγοντας ότι με τόλμη και εργατικότητα, αναλαμβάνει την ευθύνη να πάει τον τόπο ακόμα πιο μπροστά παίρνοντας την αποψινή σπίθα .
Ευχαρίστησε την οικογένεια του , τους συνεργάτες του και όλους τους υποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν και έφτασαν σε αυτήν την νίκη.
Τόνισε ότι απόψε δεν υπάρχουν ηττημένοι. Νικήτρια είναι μόνο η Κάρυστος και κάλεσε να είναι σεμνοί στους πανηγυρισμούς και από αύριο όλοι μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια για τον δήμο μας.

Μεγάλη συγκίνηση και χαρά επίσης  ανάμεσα στους συμβούλους που καλούνται να συνεχίζουν το έργο του με την βοήθεια των νέων μελών της δημοτικής αρχής που μόλις πήρε εντολή να συνεχίσει .  Με αυτή την στιγμή στο 63,4…

Δοκιμαστικό ταξίδι πρώτο. Το Paros Jet μπήκε στο λιμάνι της Καρύστου.

Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο για κάποιον που δεν είναι Καρυστινός να καταλάβει την συγκίνηση και το ανασκάλεμα της συλλογικής μας μνήμης που φέρνει η είσοδος ενός καραβιού στο λιμάνι μας και η ελπίδα για την μόνιμη σύνδεση μας με τις Κυκλάδες.

Είμαστε στην άκρη του νησιού. Είμαστε σε μια πολύ ιδιόμορφη κατάσταση και χρειαζόμαστε το άνοιγμα και την σύνδεση με τα άλλα νησιά. Χρειαζόμαστε να φέρουμε κόσμο εδώ και να γίνει η πόλη μας ένα κέντρο που θα εξυπηρετεί επιβάτες από Στερεά, Θεσσαλία και αλλού και να έρχονται από όλα τα νησιά!
Ίσως είναι η αφορμή να φτιαχτεί και ο δρόμος επιτέλους.
Είναι από τις λίγες φορές που όλοι συμφωνούμε ότι αυτό είναι κάτι καλό και ελπίζω να εγκριθεί η γραμμή, να αποδειχθεί κατάλληλο το καράβι και να αρχίσει μια νέα περίοδος ευημερίας για όλους!!
Σημείωση.
Το πλοίο μπήκε στο λιμάνι αλλά δεν άνοιξε εντελώς η πόρτα γιατί όπως βλέπετε στην φωτογραφία εμποδίζει ο στύλος με το φως. Δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θα λυθεί άμεσα πιστεύω.
Περιμένουμε ενημέρωσ…

Επίσκεψη εφοπλιστή Ηλιόπουλου στην Κάρυστο. Δυναμώνουν οι ελπίδες για σύνδεση με Κυκλάδες και Ραφήνα!

Σήμερα το μεσημέρι έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου μεταξύ του εφοπλιστή κ.Ηλιόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της SEA JET,  και του Δημάρχου Καρύστου παρουσία πλήθος συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και  παλαιών συνεργατών.
 Σημαντική η παρουσία της Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ.Παρασκευής Αγιοστρατίτη που στήριξε την πρόταση όπως την στήριξε εκ μέρους του ΟΛΝΕ η κ.Ανδρέλλου, ο κ.Ιωάννης Μανώλης και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ.Ζάχος Χατζηνικολής.
Ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος κ.Δημήτρης Παρασκευάς δήλωσε ότι σίγουρα θα είναι θετικό για την περιοχή μας και συμφωνεί με αυτό αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν διευκρίνησης .

Σε μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα συζητήθηκαν όλα τα επί μέρους θέματα και στο τέλος  έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν για να έρθουν σε συμφωνία ώστε να ακολουθήσουν όλα τα βήματα για να επιτευχθεί ο σκοπός μας , που δεν είναι άλλος από την σύνδεση μας με τις Κυκλάδες και την Ραφήνα -Κυκλάδες.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Δημαρχείο,…