Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είμαστε στον βιομηχανικό χάρτη και δεν έχουμε ιδέα.

Νέος βιομηχανικός χάρτης

Νέος βιομηχανικός χάρτης
Του Κασσιανού ΤζέληΣε οργανωμένους χώρους επιχειρεί να κατευθύνει τις βιομηχανικές επενδύσεις το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Με το χωροταξικό πλαίσιο προτείνεται η παροχή κινήτρων και για την μετεγκατάσταση των μονάδων στους οργανωμένους χώρους υποδοχείς που θα δημιουργηθούν. Οι περιοχές αυτές, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα καθοριστούν αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση του χωροταξικού πλαισίου. Ο στόχος είναι η αποθάρρυνση της περαιτέρω δημιουργίας διάσπαρτων μονάδων άλλα και η εξυγίανση των περιοχών όπου υπάρχει σήμερα συγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων όπως η περιοχή των Οινοφύτων με προφανείς επιπτώσεις και στο περιβάλλον.
Το σχέδιο καθορίζει τρεις κατηγορίες γεωγραφικών πόλων ανάπτυξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων:
Α) Τις ευρύτερες μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με στόχο την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης βιομηχανικής βάσης και όχι τόσο την τυχόν επέκτασή της. Εμμέσως αποθαρρύνεται η δημιουργία νέων μονάδων εκτός από δραστηριότητες διεθνούς προσανατολισμού. Επιδιώκεται η Αθήνα να έχει ισχυρό ρόλο σε επίπεδο ανατολικής Μεσογείου και η Θεσσαλονίκη στα Βαλκάνια.
Νέος βιομηχανικός χάρτης
Β) Την Πάτρα, τα δίπολα Λάρισας - Βόλου, Αλεξανδρούπολης -Κομοτηνής και Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, τη ζώνη Καβάλας - Δράμας -Ξάνθης και τα Ιωάννινα που έχουν ήδη ανεπτυγμένη βιομηχανική δραστηριότητα ή βρίσκονται πάνω στους νέους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται, όπως η Εγνατία, οι άξονες της Πελοποννήσου, η Ιόνια Οδός κ.λπ.
Γ) Το Ηράκλειο και τα Χανιά, την Ηγουμενίτσα και τις πύλες στο βόρειο μέτωπο της χώρας και τις περιοχές με δυνατότητες μεταποίησης προϊόντων που η βιομηχανία παίζει σημαντικό ρόλο άλλα συμπληρωματικό ως προς τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Χώροι υποδοχής


Νέος βιομηχανικός χάρτης
Σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται η ανάπτυξη βιομηχανικών οργανωμένων χώρων υποδοχής σε συνολική έκταση 38.900 στρεμμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι υφιστάμενες μονάδες. Ειδικότερα στην Αττική προβλέπονται 7.500 στρέμματα και στην Κεντρική Μακεδονία 8.450 στρέμματα. Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, που περνά σε φάση διαβούλευσης και αναμένεται να θεσμοθετηθεί σε δύο μήνες, καλύπτεται ένα τεράστιο και κρίσιμο κενό που εντάσσεται στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Σε καμία περίπτωση, τόνισε ο υπουργός, δεν θα επιχειρηθεί η βίαιη απομάκρυνση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από περιοχές όπου είναι ήδη ανεπτυγμένες καθώς αυτό θα επιδρούσε αρνητικά στη μεταποιητική βάση της χώρας και στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τον ψευδοεντυπωσιασμό ενόψει των εκλογών, τόνισε σε χθεσινή του ανακοίνωση ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Κατηγόρησε ακόμη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τη διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθεί και με τα άλλα χωροταξικά πλαίσια και υποστήριξε ότι «καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες για προεκλογικούς λόγους».
«Φρένο» στην άναρχη δόμηση
Κίνητρα για την εγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων στους οργανωμένους υποδοχείς που θα δημιουργηθούν αλλά και αντικίνητρα για την παραμονή τους εκτός αυτών, προβλέπει το χωροταξικό σχέδιο. Οπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Σουφλιάς για τα επενδυτικά σχέδια που χωροθετούνται σε πολεοδομημένους υποδοχείς πρέπει να προβλεφθεί προσαύξηση του ποσοστού επιχορήγησης και ανάλογη αύξηση στους υπόλοιπους τρόπους ενισχύσεων. Ως αντικίνητρο με στόχο τη μείωση της διάσπαρτης χωροθέτησης των βιομηχανιών προτείνεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του συντελεστή δόμησης για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε 0,6 από 1,2 που είναι σήμερα. Παράλληλα, όμως, διατηρούνται επαρκή περιθώρια που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, η διάσπαρτη χωροθέτηση των οποίων δεν δημιουργεί προβλήματα. Επιπλέον, προωθείται η κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Αντικίνητρα
Προτείνεται η μείωση του συντελεστή δόμησης για τις εκτός σχεδίου βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε 0,6 από 1,2 που είναι σήμερα.
5 ζώνες ελεύθερου εμπορίου
Την απαγόρευση της εγκατάστασης μεγάλων και μεσαίων βιομηχανικών μονάδων στις εντός σχεδίου περιοχές προβλέπει το χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία . Στο μέλλον, στις εντός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η δημιουργία ζωνών για μονάδες χαμηλής όχλησης, όπως τα εργαστήρια και οι βιοτεχνίες ενδυμάτων. Οι υποδοχείς αυτοί θα πρέπει να καλύπτουν ενιαίο τμήμα οικοδομικού τετραγώνου και μόνο εφόσον προκύπτει ωφέλιμη κτιριακή επιφάνεια τουλάχιστον 3.000 τ.μ. Δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι νέες «βιομηχανικές ζώνες» θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 50 στρέμματα και η επιφάνεια αυξάνει ανάλογα με τη βαρύτητα των μονάδων και φτάνει έως τα 250 στρέμματα εάν πρόκειται για υποδοχείς υψηλής όχλησης (διυλιστήρια, χαλυβουργία κ.λπ.). Σε όλες τις ζώνες υποδοχής μονάδων προβλέπεται εισφορά σε γη που κυμαίνεται από 15% έως 30% ανάλογα την περιοχή. Μέχρι το 1/6 της εισφοράς σε γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία κοινωφελών χώρων. Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή δόμησης ορίζεται σε 1,6 ο μέγιστος και σε 0,9 ο ελάχιστος ανάλογα με τον τύπο της κάθε ζώνης υποδοχής που πρόκειται να δημιουργηθεί. Σε όλες τις ζώνες υποδοχής που πολεοδομούνται εκτός σχεδίου προβλέπεται περιμετρική ζώνη υψηλού πρασίνου πλάτους από 7 μ. έως 20 μ.
Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοδομήσιμων χώρων, σε όλους τους οργανωμένους υποδοχείς, ορίζεται σε 70% ενώ η αρτιότητα των οικοπέδων ορίζεται κατά περίπτωση με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 τ.μ. για τους υποδοχείς υψηλής και μέσης όχλησης και σε 500 τ.μ. για τους υποδοχείς χαμηλής όχλησης.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΝΕΣ Τη δημιουργία 4 - 5 ελεύθερων ζωνών εμπορίου προτείνει το χωροταξικό σχέδιο. Οι ζώνες αυτές θα δημιουργηθούν στην Ηγουμενίτσα και σε Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη και σε δύο ή τρεις παραμεθόριες περιοχές. Οι ζώνες θα λειτουργήσουν ουσιαστικά σαν αποθηκευτικοί χώροι προϊόντων τρίτων χωρών, όπως η Κίνα με τελικό προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές. Για τις χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ η μεταφορά των προϊόντων είναι αδασμολόγητη.
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ «Δεν θα το αφήσω έτσι. Είναι ντροπή για όλους μας», είπε ο Γ. Σουφλιάς σχετικά με το θέμα του λατομείου Μαρκοπούλου στο οποίο επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος άλλα το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην εκδίκαση της υπόθεσής του. Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε απαράδεκτο το λατομείο: «Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται. Δεν είναι σωστό να λειτουργεί», είπε.
Νέες ζώνεςΟι νέες «βιομηχανικές ζώνες» θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 50-250 στρέμματα για υποδοχείς υψηλής όχλησης
Νέα στρατηγική στην ανάπτυξη
  • Οι μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν κορεσθεί. Η μόνη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αφορά στην πολιτική προσέλκυσης δραστηριοτήτων με διεθνή προσανατολισμό, δηλαδή πολυεθνικών, όποτε αυτό είναι εφικτό.
  • Πάτρα, Λάρισα - Βόλος, Ιωάννινα, Καβάλα - Ξάνθη - Δράμα, η ζώνη Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής και το δίπολο Κοζάνη - Πτολεμαϊδα κρίνονται δευτερεύοντες πόλοι με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
  • Ηράκλειο και Χανιά, οι βασικές πύλες της χώρας (Ηγουμενίτσα, πύλες στη βόρεια Ελλάδα) καθώς και οι κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών και οι περιοχές δυνατότητας μεταποίησης προϊόντων (καθετοποίηση), θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον νέο βιομηχανικό χάρτη της χώρας
  • Δημιουργούνται ζώνες ελεύθερου εμπορίου σε Ηγουμενίτσα, Καβάλα ή Αλεξανδρούπολη και σε δύο ή τρεις παραμεθόριες περιοχές.

imiresia.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτή Νίκης του Λευτέρη Ραβιόλου μετά την καθαρή εντολή του λαού της Καρυστίας.

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε απόψε μπροστά το εκλογικό κέντρο της Καρύστου μετά την καθαρή νίκη του συνδυασμού του Λευτέρη Ραβιόλου.
Όπως και την προηγούμενη φορά ο κ.Βόσσος προλόγισε τον κ.Ραβιόλο στο βήμα ο οποίος με μεγάλη συγκίνηση ευχαρίστησε τον κόσμο που επισφράγισε την προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του.
Συνέχισε λέγοντας ότι με τόλμη και εργατικότητα, αναλαμβάνει την ευθύνη να πάει τον τόπο ακόμα πιο μπροστά παίρνοντας την αποψινή σπίθα .
Ευχαρίστησε την οικογένεια του , τους συνεργάτες του και όλους τους υποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν και έφτασαν σε αυτήν την νίκη.
Τόνισε ότι απόψε δεν υπάρχουν ηττημένοι. Νικήτρια είναι μόνο η Κάρυστος και κάλεσε να είναι σεμνοί στους πανηγυρισμούς και από αύριο όλοι μαζί να συνεχίσουν την προσπάθεια για τον δήμο μας.

Μεγάλη συγκίνηση και χαρά επίσης  ανάμεσα στους συμβούλους που καλούνται να συνεχίζουν το έργο του με την βοήθεια των νέων μελών της δημοτικής αρχής που μόλις πήρε εντολή να συνεχίσει .  Με αυτή την στιγμή στο 63,4…

Δοκιμαστικό ταξίδι πρώτο. Το Paros Jet μπήκε στο λιμάνι της Καρύστου.

Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο για κάποιον που δεν είναι Καρυστινός να καταλάβει την συγκίνηση και το ανασκάλεμα της συλλογικής μας μνήμης που φέρνει η είσοδος ενός καραβιού στο λιμάνι μας και η ελπίδα για την μόνιμη σύνδεση μας με τις Κυκλάδες.

Είμαστε στην άκρη του νησιού. Είμαστε σε μια πολύ ιδιόμορφη κατάσταση και χρειαζόμαστε το άνοιγμα και την σύνδεση με τα άλλα νησιά. Χρειαζόμαστε να φέρουμε κόσμο εδώ και να γίνει η πόλη μας ένα κέντρο που θα εξυπηρετεί επιβάτες από Στερεά, Θεσσαλία και αλλού και να έρχονται από όλα τα νησιά!
Ίσως είναι η αφορμή να φτιαχτεί και ο δρόμος επιτέλους.
Είναι από τις λίγες φορές που όλοι συμφωνούμε ότι αυτό είναι κάτι καλό και ελπίζω να εγκριθεί η γραμμή, να αποδειχθεί κατάλληλο το καράβι και να αρχίσει μια νέα περίοδος ευημερίας για όλους!!
Σημείωση.
Το πλοίο μπήκε στο λιμάνι αλλά δεν άνοιξε εντελώς η πόρτα γιατί όπως βλέπετε στην φωτογραφία εμποδίζει ο στύλος με το φως. Δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα και θα λυθεί άμεσα πιστεύω.
Περιμένουμε ενημέρωσ…

Επίσκεψη εφοπλιστή Ηλιόπουλου στην Κάρυστο. Δυναμώνουν οι ελπίδες για σύνδεση με Κυκλάδες και Ραφήνα!

Σήμερα το μεσημέρι έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου μεταξύ του εφοπλιστή κ.Ηλιόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της SEA JET,  και του Δημάρχου Καρύστου παρουσία πλήθος συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και  παλαιών συνεργατών.
 Σημαντική η παρουσία της Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ.Παρασκευής Αγιοστρατίτη που στήριξε την πρόταση όπως την στήριξε εκ μέρους του ΟΛΝΕ η κ.Ανδρέλλου, ο κ.Ιωάννης Μανώλης και ο υποψήφιος Δήμαρχος κ.Ζάχος Χατζηνικολής.
Ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος κ.Δημήτρης Παρασκευάς δήλωσε ότι σίγουρα θα είναι θετικό για την περιοχή μας και συμφωνεί με αυτό αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν διευκρίνησης .

Σε μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα συζητήθηκαν όλα τα επί μέρους θέματα και στο τέλος  έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν ότι θα προσπαθήσουν για να έρθουν σε συμφωνία ώστε να ακολουθήσουν όλα τα βήματα για να επιτευχθεί ο σκοπός μας , που δεν είναι άλλος από την σύνδεση μας με τις Κυκλάδες και την Ραφήνα -Κυκλάδες.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Δημαρχείο,…