Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Τι έμαθα στον Ορχομενό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κάθησα ώρες και ώρες σε μια θέση συμβούλου που δεν είχε πάει και προσπαθούσα να καταλάβω τι λένε, τόσοι άνθρωποι από τόσες διαφορετικές περιοχές.

Δήμαρχοι από τους κοντινότερους αλλά πιο μακρινούς δήμους, περιφερειακοί, και άλλοι, έλεγαν για προβλήματα των περιοχών τους , από μετακινήσεις μαθητών, μέχρι και τα ανταποδοτικά της Κωπαίδας.
Αγροτικοί δρόμοι που είναι σε κακή κατάσταση, γεφύρια που είναι και αυτά έτοιμα να πέσουν, όρια δήμων για τα ανταποδοτικά της ύδρευσης που μπερδεύονται μεταξύ τους, ανεργία, έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και οράματος για την παραγωγή και τις περιοχές.

Άκουσα όμως και παραδοχές ότι κυκλοφορούν άνθρωποι στον κάμπο που ενδιαφέρονται, ότι υπάρχει αλλαγή στην περιοχή και έργο, ότι ακόμα και αν η κατάσταση είναι όπως είναι, γίνονται προσπάθειες για να μπουν επιτέλους οι βάσεις της ανάκαμψης μιας βαλτομένης κατάστασης.

Η Περιφέρεια κάνει έργο σε όλο τον Νομό Ευβοίας και στην Στερεά που πήγαμε .
 Τρομερά καλή εντύπωση μου άφησε ο κ.Μπακογιάννης ο Περιφερειάρχης για λόγους όχι μόνο της διαχείρισης των θεμάτων της Περιφέρειας, αλλά και σαν άνθρωπος.
Ευφυής, προσήνης, ήρεμος, με χιούμορ, δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα συνεννόησης και η συνεννόηση, είναι το πρώτο και το κυριότερο για να γίνει το οτιδήποτε.

Άκουσα για τον κάμπο τους, και σε κάποια στιγμή , άκουσαν και αυτοί για το βουνό μας.

Δεν είχαν ιδέα.

Θα πρέπει νομίζω να δημιουργούνται ειδικές ημερίδες για τους περιφερειακούς συμβούλους όπου θα μαθαίνουν σαν σεμινάριο κάπως, για τις περιοχές πέρα των δικών τους.
Ιστορικά στοιχεία, ιδιαιτερότητες, ξεχωριστές περιπτώσεις, πολιτιστικά στοιχεία και ότι άλλο θα πρέπει να ξέρουν έτσι ώστε η Περιφέρεια να είναι ένα σύνολο και όχι νομοί εδώ και εκεί, χωρίς συνοχή και επαφή.
Την ανάγκη αυτή την κατάλαβα ακόμα πιο έντονα όταν ο κ.Στουπής ανέφερε για καταπατητές και όταν αναφέρθηκε το θέμα της Όχης και των ιδιοκτησιών είδα ειρωνικά γέλια από αρκετούς, μέχρι να ακούσουν για την αγορά της γής, και συμβόλαια του 1830.

Ας μάθουμε εμείς για το κάστρο του ΓΛΑ και εκείνοι για το δικό μας Καστέλλο Ρόσσο , έστω και αυτό.

Ακούγοντας έναν έναν τους δημάρχους να μιλάνε, αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι στην γέννεση ενός κράτους και όχι κάποιου σε λειτουργία .
Αναφέρθηκαν οι μηχανισμοί που δεν αφήνουν την ανάπτυξη ποτέ να πλησιάσει αυτόν τον τόπο που δεν είναι άλλοι, από το να κάνουμε τώρα την δουλίτσα μας όπως μπορούμε και βλέπουμε.
Αν εξυπηρετήσουμε τον φίλο τον κολλητό μας, το μικρό μας κάτι τι, και ας βρουν άλλοι το σχέδιο της ευρύτερης περιοχής.
Ας πάμε  όσο πάμε  και έχει ο Θεός, μόνο που ο Θεός βαρέθηκε και τώρα είναι σαν να ξυπνούν όλοι από ένα βαθύ λήθαργο.

Αν με ρωτήσετε τι έκαναν τόσα χρόνια οι βουλευτές, θα σας έλεγα ότι αν ήμουν βουλευτής  των καλών ημερών θα ντρεπόμουν τρομερά να παρουσιαστώ μπροστά στους πολίτες.
Κάποτε μου είπε ένας βουλευτής όταν του έλεγα κάτι παρόμοιες προτάσεις ότι η δουλειά του βουλευτή είναι να νομοθετεί και όχι να προσπαθεί να κάνει τέτοια πράγματα.

Θεωρείται αυτονόητο όμως να ξέρει ότι ψηφίζει τι επιπτώσεις έχει, και το πως επηρεάζεται η ζωή στην πράξη, επομένως αυτό που λέει είναι άκυρο.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κάποιος τα συμβούλια και μακάρι να είχα ένα μαγικό ραβδάκι να έλυνα όλα τα προβλήματα επί τόπου.

Σαν προσωπικότητα του συμβουλίου ξεχώρισα τον πρώην πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, που ούτε ξέρω ποιος είναι, ούτε από ποιόν συνδυασμό, αλλά η φυσιογνωμία και τα χρόνια που έχει περάσει στα κοινά του έχουν δώσει έναν αέρα γενικώς, που λέει πράγματα που άλλοι θα δαγκωνόντουσαν να τα πούνε και εγώ δεν τολμώ να γράψω αυτά που είπε.κ

Σαν κάπως άσχετο με τα θέματα που δημιουργεί το  θέμα των χαρτών, τον κ.Χαίνά, που είτε δεν άκουσε τις τοποθετήσεις όλων, η δεν ήθελε να ακούσει μιας και βρήκε εξαιρετικούς τους χάρτες και απορεί γιατί κάνουμε έτσι..
Καλά δεν το συζητώ...πρέπει να έχει κάποιος τρομερή ψυχραιμία και η κ.Μίνα Παπαναστασίου έχει και με το πάρα πάνω.

Επίσης άκουσα με πάρα πολύ προσοχή την αντίρρηση της κ.Ντούρου. Δεν την κατάλαβα. Δεν σας λέω ψέμματα, απλά δεν κατάλαβα το γιατί ήταν τόσο τρομερό να είναι καταγεγραμμένο το ΟΜΟΦΩΝΑ. Εντάξει ο καθένας ξέρει και καταλαβαίνει το γιατί και το διότι, αλλά καλά είναι να είμαστε κοντά στον λαό, όπως το θέλει το ΚΚΕ, ας είναι και μια φορά όμως όπως θέλουν όλοι, δεν πειράζει.

Κατά τα άλλα, τρακτέρ στην άκρη του δρόμου, και ο χειμώνας ακριβώς ο ίδιος  είτε σε κάμπο είτε σε βουνό και οι απόκριες πλησιάζουν παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου