Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2017 . Σάββατο 22 Απριλίου 2017

17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2017

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .
Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας,
Σάββατο 22 Απριλίου 2017 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα.
Ολυμπιακη Γιορτη Σπορων
Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 22 Απριλίου 2017. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 22 χρόνια Πελίτι (1995-2017). 
Η γιορτή του Πελίτι για το 2017 γίνεται παράλληλα με την 1η Ολυμπιάδα Σπόρων, που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr 
με την υποστήριξη:
του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr
του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr
του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info
του κινήματος Navdanyaαπό την Ινδία www.navdanya.org
1 PELITI LOGO     imagesΠαρανέστιseedfreedom       Navdanya
 
Σύντομο ιστορικό
 ARI6102 2016
Φωτογραφίες: Άρης Παύλος
Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως.
Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα.
Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.
Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World).
το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.
Το 2015 στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) πραγματοποιήθηκε και η 1ηΠαγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά.
Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού.
Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.
Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες μας Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015) από την Ινδία, Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Αυστραλία, Ούγκο Μπλάνκο (2015) Περού η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) Καναδά, η Μαργκαρίνος Ρέη (2015) Γαλλία, κ.α
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2017 να ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο "πολιτική" εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ' ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τροφίμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κ.λ.π)
Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 15 Φεβρουαρίου  2017. Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε τη γιορτή.
Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.
peliti adam 2009
Φωτογραφία: Αδάμ Φόρμπες (Η.Π.Α)
Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:
  1. το είδος
  2. η ποικιλία
  3. η περιοχή καλλιέργειας
  4. το όνομα του καλλιεργητή
  5. ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.
Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία - αν δεν το έχουν προμηθευτεί - το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.
Η διανομή των σπόρων και των φυτών
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών. . 
Διανομή σπόρων 10:30 π.μ. - 14:00 μ.μ.
Ομιλίες - Εργαστήρια. Έναρξη στις 11 το πρωί.
Στο μεγάλο υπόστεγο
11:00-11:15 Χαιρετισμοί.
11:15-11:30 Χαιρετισμός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη.
11:30-12:00 «Η κυριαρχία μας επί της τροφής μας, οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στους σπόρους και τα τρόφιμα, ποιες είναι οι στρατηγικές του αγώνα για μια πραγματική κυριαρχία μας επί της τροφής μας» από τον Tapsoba Ali De Goamma. Ο Tapsoba Ali De Goamma είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτών για την αγρο-οικολογία (CCAE). Πρόεδρος της οργάνωσης: TERRE A VIE χώρα: Μπουρκίνα Φάσο, Αφρική.
12:00-12:30 Συνδέουμε την πρώτη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και την 17η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι με τη Διεθνή Συνάντηση Ενάντια στους Γ Τ Ο που θα λάβει χώρα στις 28, 29 και 30 Απριλίου στο Lorient, στη Βρετάνη της Γαλλίας. Συντονιστής: Matthieu Le Breton
12:30-13:00 Η κατάσταση των παραδοσιακών ποικιλιών στις ΗΠΑ. Ομιλήτρια:Shannon McCabe (Baker Creek Heirloom Seed Cowww.rareseeds.com)
13:00-13:15 Επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην Ελλάδα. Ομιλητής: Μιλτιάδης Κριατσέλης, εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΕΗ.
Κεντρική σκηνή
13:15-13:30 Τελετή λήξης της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 17ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι. Ενώνουμε τα χέρια σε ένα κύκλο ... Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το σπίτι των σπόρων του Πελίτι. Στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, διαβάζοντας την διακήρυξη της 1ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, με ένα βίντεο από τη γη του Πελίτι.
13:30 Προσφορά φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες.
14:00 Μουσική και χορός από το συγκρότημα 
Namaste.
Η οργανωτική επιτροπή μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στείλτε το μήνυμά σας για την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρωνolympicseedfestival[at]peliti.gr 
Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ.
Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους, ανοιχτό σπορείο και πολλά ακόμη.
peliti ARI5797
Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Εργαστήρι υφαντικής μέσα στο σπίτι των σπόρων

P1220786

Σπόροι Πρόσφυγες Μετανάστες Αλληλεγγύη

Παρουσιάζουμε τους κήπους της ελπίδας που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα
PELITI 2016 PARANESTI

Το τραπέζι της αγάπης 13:00 μ.μ.

κοινό τραπέζι για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων. 

 Peliti ARI5637
Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Τραγουδώντας για το Πελίτι 16:00 μ.μ. - 17:00 μ.μ.

οι Namaste Band στη γιορτή
peliti ARI6230
Φωτογραφία: Άρης Παύλος
Έκθεση ζωγραφικής
1012371 336311909835028 540925085 n
Χάρις Τσεκούρα «Κάθε κήπος έχει»
Έκθεση φωτογραφίας
Παρουσιάζουμε αγρότες/ες σε όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο.
peliti adam 2009 f
Φωτογραφία: Άδαμ Φόρμπες (Η.Π.Α)
Έκθεση γεωργικών εργαλείων
Για πρώτη φορά θα έχουμε και μια έκθεση με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και οικιακά σκεύη. Η συλλογή είναι του Θόδωρου Δημητριάδη όπου θα μας μιλήσει για τη χρίση των εργαλείων.
P1220801
Φωτογραφία: Άρης Παύλος
Πείτε μας από πού έρχεστε,
Ενώστε το χώρο διαμονής σας με το Πελίτι, όλοι είμαστε συντονισμένοι και συνδεδεμένοι.
peliti ARI5657
 ARI5759 2016
Φωτογραφία: Άρης Παύλος
και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή 
Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από το
peliti(*)peliti.gr αφαιρέστε (*) και αντικαταστήστε με @.
Ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr 
Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube peliti
Ταχυδρομική διεύθυνση: 
Πελίτι, Τ. θ. 15,Τ. Κ. 66101 Δράμα
Τηλέφωνο: 2521550951
«Να μας έχει ο θεός γερούς, 
πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε 
με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»
Καλή αντάμωση 
Δείτε επίσης 

Αν μπορείτε στηρίξε οικονομικά τiς δράσεις του Πελίτι, ευχαριστούμε.

Μέσω PayPal

 

Με κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό του Πελίτι:

Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332
IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου