Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Συζητήθηκαν τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Η Επιτροπή Αγώνα είχε ζητήσει Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν τα εξής θέματα.
Ενημέρωση για την νομική μελέτη του δήμου για το ιδιοκτησιακό,
την ενεργοποίηση της Επιτροπής του δήμου για τους χάρτες,
και την συμμετοχή του δήμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 23 Απρίλη.
Όσο αφορά το θέμα του ιδιοκτησιακού, μετά τις εισηγήσεις στο νέο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί , θα κοιτάξουν ορισμένα σημεία, ενώ η πρόταση του Δημάρχου στον κ.Μαυραγάνη ήταν να υπάρχει μια φωτογραφική ρύθμιση για την περιοχή μας , μιας και με τις νέες εισηγήσεις πολλά προβλήματα λύνονται.
Σε σχέση με την επιτροπή, ο δήμος μας ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις οικιστικές πυκνώσεις και έχει λύσει αυτό το ζήτημα ενώ άλλοι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο.
Επίσης ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον κ.Φάμελο και τον κ.Μαυραγάνη για αυτό το θέμα και δόθηκε παράταση .

Όσο αφορά την συγκέντρωση, ανέφερε "ότι όποιος από τους Συμβούλους θα ήθελε να παραστεί φυσικά και μπορεί να το κάνει. Η Δημοτική Αρχή είναι εκλεγμένη και εκφράζει τον κόσμο μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων."

Η κ. Βρανά από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η επιτροπή και ότι θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση της Κυριακής.
Η κ.Βρανά είπε ότι οι ΑΠΕ μαζί με τους δασικούς χάρτες δημιουργούν το ζήτημα της ιδιοκτησίας της ενέργειας. Οι επενδυτές το μόνο που σκέφτονται είναι το κέρδος τους και είναι πολύ σκεπτική για το πλήθος των ανεμογεννητριών , για τις επιπτώσεις και τις υποδομές.
Επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις για το πόσο εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στους επενδυτές των ΑΠΕ.
Επίσης πρότεινε να διαμαρτυρηθούμε μιας και όλα όσα λέγονται για τους δασικούς χάρτες,είναι σχέδια και προτάσεις ακόμα.

Τον λόγο πήρε ο κ.Θανάσης Ζαφείρης και είπε ότι δεν είναι θιασώτης της άποψης , όσες πιο πολλές τόσο πιο καλά.
Ο τόπος μας θα χάσει τον ορίζοντα που θα ήθελε να έχει και έχει την εντύπωση ότι έχουμε αρκετές και δεν πρέπει να επιβαρυνθούμε με περισσότερες.
Ανέφερε τον νόμο Σουφλιά όπου το 4% είναι στην Κάρυστο και το 8% στα Στύρα και στον Καφηρέα.
Χαρακτηριστικά είπε, ότι δεν μπορούμε να θάψουμε όλη την περιοχή . Θα πληγεί το βουνό ανεπανόρθωτα και έχουμε ευθύνη να σώσουμε την Όχη.

Eκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα  εισηγήθηκε ο κ.Νίκος Λαγώνικος ο οποίος είπε ότι σε όλες τις συναντήσεις με υπουργεία και περιφέρεια έχουν γνωστοποιήσει την νομική μελέτη του δήμου για το ιδιοκτησιακό σαν σημαντικό εργαλείο όπως και ότι οι κινήσεις της Επιτροπής έχουν συμβάλλει στις λύσεις.
Επεσήμανε το βασικό έλλειμμα της Διαβούλευσης με την Τοπική Κοινωνία .
Οι εξελίξεις στο Καρπενήσι στην Μάνη και στις Κυκλάδες δημιουργούν μεγάλη ανησυχία επειδή εκεί αντιδρούν σύσσωμοι με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας .
Θα μας βοηθούσε να ενώσουμε την φωνή μας μαζί τους μιας και υπάρχει κίνδυνος αν ολιγορίσουμε , να επιβαρυνθούμε μεγαλύτερο πλήθος ανεμογεννητριών .
Χάνεται το μέτρο, τόνισε ο κ.Λαγώνικος, με αποτέλεσμα να καταργείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής με τα υπέργεια δίκτυα  και τις συνεχείς φωτιές κάθε Καλοκαίρι.
Σε αντίθεση με εμάς , οι Κυκλάδες απαιτούν υπόγεια δίκτυα. Επίσης τόνισε την έλλειψη διευκρίνησης σε σχέση με την αποκατάσταση του τοπίου.

Ο Δήμαρχος είπε ότι η αποκατάσταση βαρύνει τις εταιρίες και έχουν ζητήσει να γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Επί πλέον ο δήμος έχει ευθύνη για την βιωσιμότητα του τόπου.
Είμαστε διαφορετικές περιοχές , είπε ο κ.Ραβιόλος, και τόνισε ότι όλα αυτά τα θέματα τους προβληματίζουν , τα ελέγχουν και τα παρακολουθούν.

Στην συνέχεια η κ.Ρόδο Σφυρίδη ανέπτυξε με βάθος τις επιπτώσεις και το πως όλα αυτά δεν ταιριάζουν με την Αειφόρο Ανάπτυξη και τον τουριστικό χαρακτήρα που προσδοκούμε, ενώ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την βιωσιμότητα πολλών επαγγελμάτων εκτός των ωφελουμένων από τα διάφορα έργα.

Ο κ.Λαγώνικος ζήτησε ξανά να μπει ο δήμος επικεφαλής της συγκέντρωσης κάτι που δεν έγινε δεκτό, αλλά σαν άτομα θα παρευρεθούν όσοι επιθυμούν και αρκετοί ήδη είπαν ότι θα είναι, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος είπε ότι μπορεί να είναι παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου