Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Έξυπνα σοφά λόγια και ο δαίδαλος των σχέσεων.

Πολλές φορές στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε διάφορα αποθεύγματα, σοφά λόγια σπουδαίων ανθρώπων,κλπ, που εκείνη την στιγμή αντιπροσωπεύουν την διάθεση του χρήστη του κάθε λογαριασμού.
Σήμερα διάλεξα ένα από αυτά μιας και πολύ συχνά ακούω και ακούμε για την ανάγκη του να ανεχόμαστε, ακόμα και να υποστηρίζουμε διάφορα που δεν συμφωνούμε προς χάρη της καλής σχέσης, είτε είναι στην εργασία, είτε στην οικογένεια, είτε στις κοινωνικές σχέσεις,είτε ακόμα προς την στάση μας προς το πολιτικό γίγνεσθαι , για να μην δημιουργούμε εντάσεις, να μην τονίζουμε διαφορές και να μην ερχόμαστε σε ρήξη,

Πολύς κόσμος την φοβάται την ρήξη. Φοβάται το κενό που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτούς και τους άλλους, φοβάται την απόσταση που δημιουργείται λες και η "κόλλα" που θα πρέπει να κρατά μαζί την κάθε μικρή η μεγάλη οντότητα , δεν πρέπει να διαλυθεί με κανέναν τρόπο.

Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε το εξής απλό, που δεν είναι άλλο παρά τα υλικά της κόλλας αυτής.
Αν είναι για παράδειγμα οικογενειακό θέμα τότε η κόλλα πρέπει να έχει τα συστατικά της αγάπης, του σεβασμού, της ηθικής υποχρέωσης, της υποχωρητικότητας ,του συμβιβασμού και πάνω από όλα την πίστη στην ιερότητα της ίδιας της οικογένειας.
Αυτή η ιερότητα, αν είναι δεδομένη από όλους, τότε παρά τις όποιες διαφορές, οι οικογένειες μένουν ενωμένες και βρίσκουν τρόπο να ξεπερνούν κάθε φορά τις δυσκολίες τους.
Η στενότερη ,η, η  ευρύτερη οικογένεια, είναι η μόνη πραγματική συλλογικότητα ζωής που μας συνοδεύει από την πρώτη ανάσα, και τελειώνει στην τελευταία.
Η κόλλα αποτελείται από την αγάπη, την αφοσίωση τον συμβιβασμό την ανεκτικότητα, και πάνω από όλα στην πίστη για την ιερότητα του θεσμού που πρέπει να διαφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού.

Η άλλη μεγάλη συλλογικότητα είναι στον χώρο της εργασίας.
Είτε με συναδέλφους, είτε με πελάτες, είτε με άλλου είδους εργασιακή σχέση, το πρώτο συστατικό είναι η ευθύνη.
Η ευθύνη απέναντι σε κάποιον άνθρωπο που στηρίζεται στις υπηρεσίες μας η στις γνώσεις μας.
Η σωστή χρήση της ευθύνης, έχει σαν αποτέλεσμα τον σεβασμό  και τα υπόλοιπα συστατικά, χωρίς να υπολείπονται σε σημασία, είναι η ευγένεια, η κατανόηση και η συναίσθηση, δηλ, να μπορεί κάποιος να μπορεί να μπει στην θέση του ανθρώπου που έχει απέναντι του και να προσπαθεί να τον εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κοινωνικές συλλογικότητες πάλι, βασίζονται πάνω σε διάφορους κοινούς στόχους και στις υπηρεσίες τους πρέπει να μπαίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μεγάλη διαφορά με τις άλλες δύο, είναι η επιλογή και η ευελιξία προς το κατά πόσο το άτομο είναι διατεθειμένο να "χαρίσει" μέρος της προσωπικότητας του σε ανθρώπους που δεν έχουν μαζί του οικογενειακές η εργασιακές σχέσεις. η, από την άλλη μεριά, το κατά πόσο αυτή η ενασχόληση δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα πάνω τους.

Πολλές φορές ακούμε για "καλοσύνη", αλλά βλέπουμε ότι το να είναι κάποιος καλός άνθρωπος πολλές φορές είναι θέμα επιλογής η το αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών άλλων ιδιοτήτων που συνθέτουν μια προσωπικότητα με θετικά στοιχεία ώστε να έχει την εικόνα του " καλού " ανθρώπου.

Υπάρχουν όμως και μερικές ξεχασμένες ιδιότητες που θα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος σε κάθε περίπτωση και αυτές δεν είναι άλλες από την ταπεινότητα και την νηφαλιότητα.
Η πρακτική αυτών των δύο , φέρνουν μόνο θετικά αποτελέσματα και μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο τα έχουμε ξεχάσει σε κάποιο βαθμό, αλλά τις θεωρούμε σε πολλές περιπτώσεις και σαν αρνητικές ιδιότητες.
Η έπαρση και η φαυλότητα έχουν πάρει την θέση τους και έχουν διαστρεβλώσει την πρακτική της ευγένειας και τις συναίνεσης.

Μας βασανίζουν πολλά προβλήματα και η Χώρα μας πλησιάζει επικίνδυνα σε ώρες χάους, όμως η ρίζα όλων αυτών δεν είναι μόνο στην οικονομία αλλά πηγάζει ακόμα πιο βαθιά, από εκεί που ξεκινούν όλα που δεν είναι παρά την ίδια την αντίληψη που έχουμε για την ζωή και την στάση μας απέναντι σε αυτήν μιας και το κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας υποφέρει από στρεβλές σχέσεις που δεν μπορούν να φέρουν αγαστή συνεργασία και καλά αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου