Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

«Όχι» κατοίκων και επαγγελματιών του Νοτίου Πηλίου σε ανεμογεννήτριες


Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο, διατυπώνουν σε ψήφισμά τους κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αλλά και παραθεριστές.
Αναφέρουν:
«Οι δημότες, κάτοικοι και παραθεριστές Νοτίου Πηλίου, επαγγελματίες και τοπικοί σύλλογοι, πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νότιο Πήλιο ήδη από το 2010.
Μέχρι σήμερα, το έτος 2017, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ενημέρωση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τους αρμόδιους φορείς.
Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία αιολικών σταθμών στο Νότιο Πήλιο για τους παρακάτω λόγους :
1) Η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα και του εξαιρετικού φυσικού τοπίου του Πηλίου είναι θεσμοθετημένα με το Π.Δ. του 1980(ΦΕΚ 374Δ/1980 ) και με το διάταγμα του ΦΕΚ 652Β/13-5-1976.
2)Στο υπό έγκριση ΠΠΣΧΑ Θεσσαλίας δεν καθορίζεται καμία περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) στο Νότιο Πήλιο. Άρα οι Α/Γ μπορούν να τοποθετηθούν σε περιοχές πιο κατάλληλες από άποψη ανέμων και χωρίς τα πλαίσια προστασίας που ισχύουν από δεκαετίες και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το φυσικό και παραδοσιακό κάλλος της περιοχής.
3) Η πραγματοποίηση αυτών των έργων δεν θα αποφέρει ουσιαστικό οικονομικό όφελος στους δημότες, αντίθετα θα υποβαθμίσει το φυσικό κάλλος και θα μειώσει τον τουρισμό , τα εξαρτώμενα από αυτό επαγγέλματα και τον πρωτογενή τομέα που είναι οι καθοριστικές πηγές εσόδων για την τοπική οικονομία .
Το όποιο όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις μεγάλες αρνητικές συνέπειες (οικονομικές και άλλες) οι οποίες θα είναι μη αναστρέψιμες.
4) Πολλές από αυτές τις περιοχές έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από τις πυρκαγιές του 2007, 2000, 1997 και 1991. Ας μην τις επιβαρύνουμε κι άλλο.
5) Η προστασία της υγείας των κατοίκων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ήδη στο Λαύκο λειτουργεί καταχρηστικά υποσταθμός της ΔΕΗ  ήδη κορεσμένος κι αντί να απομακρυνθεί, πάγιο αίτημα της Δ.Ε. Λαύκου προβλέπεται δημιουργία όμορου τριπλάσιου υποσταθμού.
6)Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ) για το Αιολικό πάρκο Προφήτης Ηλίας περιέχει σωρεία ανακριβειών και παραλήψεων σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα ,οι οποίες διατυπώνονται και στις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά την Διαβούλευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επίσης η ΜΠΕ αντιμετωπίζει την  περιοχή μελέτης σαν να είναι ξεκομμένη από την ευρύτερη περιοχή (όπου έχουν πάρει άδειες και άλλοι 7 αιολικοί σταθμοί ).
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νοτίου Πηλίου έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή μας την Τρίτη 4/4/2017.
Όλοι μαζί ζητάμε να ακυρωθούν τα σχέδια αυτά και να προστατευτεί ο πολύτιμος αυτός φυσικός, πολιτιστικός και οικονομικός πόρος, που λέγεται Πήλιο.»
www.myvolos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου