Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Απεργιακή Πρωτομαγιά στην Κάρυστο με προβολή ντοκιμαντέρ


Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!
Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες διοργανώνουν από τις 20/4 έως τις 30/4, σε όλη την Ελλάδα, εβδομάδα δράσης με κορύφωση τις Απεργιακές Συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς (Κάρυστος: Δευτέρα 1η Μάη, στις 11πμ, στην πλατεία Καρύστου).


Σε αυτά τα πλαίσια η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου προβάλουν την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 8:30μμ, στο «Γιοκάλειο Ίδρυμα» το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού: 

«LADLUW. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ»

Ζωντανό και ενημερωτικό το ντοκιμαντέρ, φυλακίζει το ενδιαφέρον του θεατή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η απόσταση του χρόνου έκανε επιτρεπτό το να ριχτεί φως στα γεγονότα. Η έρευνα στην οποία στηρίζεται η ταινία ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση. 

Οι Πόλεμοι του Ανθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890 - 1930. Αιτία τους, οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους.

Ανάμεσα στους εργάτες που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του σιναφιού του, υπήρχαν και Ελληνες μετανάστες, οι οποίοι το έτος 1913, μαζί με εργάτες 32 εθνοτήτων, συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του Συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής, στο Νότιο Κολοράντο, γεγονός που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπου δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούις Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές και 20 γυναικόπαιδα.

Μετά τη Σφαγή ξέσπασε μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που έγινε γνωστή με το όνομα «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος «στρατός» του συνδικάτου, Ελληνες και Ιταλοί κυρίως απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό Στρατό ως ειρηνευτική δύναμη.

Πρώτη Προβολή: Μάρτης 2016
Διάρκεια: 70’
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου