Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Να σταματήσει η ρύπανση και να καθαρισθεί ο υγροβιότοπος στον Κολοβρέχτη

eviaportal.gr


Ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Χαϊνάς, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και στον Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό σχετικά με την προστασία του υγροβιότοπου Λιβάδι ή Κολεβρέχτης.
Κώστας Χαϊνάς
Κώστας Χαϊνάς
Αγαπητέ  Αντιπεριφερειάρχη,
με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας επισημάνω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα παίρνει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις, αφού αγγίζει πλέον τον πυρήνα του υγροβιότοπου «Κολοβρέχτης» και την προστασία του. Κάποιοι επίδοξοι καταπατητές και εμπρηστές το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ώστε να προχωρήσουν στην συνέχεια στην εκμετάλλευσή του και γιατί όχι στο μέλλον ακόμη και την διεκδίκηση εκτάσεων του. 

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει καταγγελθεί από φορείς πολιτών, μετά από κάποιες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην περιοχή από “άγνωστες” αιτίες, ένα μεγάλο τμήμα του υγροβιότοπου έχει μπαζωθεί.

Όπως γνωρίζετε ο υγροβιότοπος εκτάσεως περίπου 150 στρεμμάτων προστατεύεται από  διεθνή συνθήκη (Ramsar – Βέρνης) την οποία έχει υπογράψει το ελληνικό Κράτος και με Προεδρικό Διάταγμα έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. 

Έχουν καταγραφεί σαράντα εννέα προστατευόμενα είδη πουλιών (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, ασημόγλαροι και καστανοκέφαλοι γλάροι, καλημάνες κ.α), που ζούσαν ή διαχείμαζαν στον υγρότοπο και δεκάδες αλλά που τον χρησιμοποιούν ως πέρασμα για άλλους τόπους. Σήμερα ο θαυμάσιος αυτός υγρότοπος αντί να προστατεύεται από την Πολιτεία, βρίσκεται σε κίνδυνο ολικής εξαφάνισης του ή καταστροφής του.

Σας καλώ να σημάνετε συναγερμό και να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και  σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων -  Μεσσαπίων) ώστε :

1. Να καθαρισθεί άμεσα ο υγροβιότοπος από τα μπάζα
2. Να οριοθετηθεί και να περιφραχθεί ο χώρος του υγροβιότοπου με χρήματα της Περιφέρειας.
3. Να σταματήσει η ρύπανσή του από τα λύματα του βιολογικού της Νέας Αρτάκης
4. Να μελετηθεί η δυνατότητα ένταξής σε πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης του
5. Να διερευνηθούν και να αναζητηθούν οι υπαίτιοι των εμπρησμών και των καταπατήσεων του υγροβιότοπου και να εφαρμοστεί ο νόμος
6. Να συνεργασθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με την Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Υγροβιότοπου, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα για την προστασία και την ανάδειξή του.

Με εκτίμηση
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου