Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

To Kαστανόδασος της Όχης, αξίζει την προσοχή και την φροντίδα μας.


Το Καστανόδασος της Όχης, εκτός από την τεράστια σημασία του σαν οικοσύστημα και μνημείο της φύσης, είναι ένας τουριστικός πόρος που φέρνει και μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερα στην τοπική οικονομία.


Όρος Οχη
hspace=2Το όρος βρίσκεται στο νότιο άκρο της Εύβοιας και έχει υψόμετρο 1.398μ. Υπάρχουν μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί (γκρεμοί, σπήλαια) και ένα σύστημα δεκάδων πηγών, ρυακιών, χειμάρρων και ρεμάτων. Είναι αξιοσημείωτη η αφθονία των επιφανειακών υδάτων, ασυνήθιστη για οικοσύστημα δίπλα στο Αιγαίο. Ψηλά, στην ανατολική πλευρά του βουνού, σώζεται το τελευταίο αμιγές καστανοδάσος της Εύβοιας, απομεινάρι των μεγάλων δασών που σκέπαζαν κάποτε ολόκληρη την Οχη. Στα δυσπρόσιτα βράχια φυτρώνουν αρκετά είδη ενδημικών και σπάνιων φυτών, όπως η παιωνία και ο πανσές της Εύβοιας. Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αρπακτικών και άλλων πουλιών και διακρίνεται και για την πλούσια ερπετοπανίδα της. Στην ψηλότερη κορυφή βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ενώ χαμηλότερα υπάρχει το «Δρακόσπιτο της Οχης.


AGROIN.GR

Ανεβαίνοντας στην Όχη
Με θέα προς το Αιγαίο και σε υψόμετρο 1.398 μ. έδωσαν το πρώτο τους ερωτικό ραντεβού ο Δίας με την Ήρα. «Οχεία» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει συνεύρεση. Στον κεντρικό δρόμο από την Κάρυστο προς τον Πλατανιστό και 3 χλμ. μετά το χωριό Μετόχι, ανεβαίνουμε προς Καστανόλογγο. Μετά από 8,5 χλμ. στρίβουμε δεξιά στη διχάλα και ύστερα από 1,5 χλμ. ακόμα φτάνουμε στο τελευταίο υπεραιωνόβιο καστανόδασος της Εύβοιας, που δυστυχώς είναι ό,τι απέμεινε από τα τόσα που κάλυπταν την Όχη. Χαθείτε μέσα του, στις εικόνες ενός παραμυθιού. Ανηφορίζετε δέκα λεπτά στο σημαδεμένο μονοπάτι ως το ορειβατικό καταφύγιο (1.050 μ.) με το τρεχούμενο νερό. Κι από εδώ ένα σημαδεμένο επίσης μονοπάτι ανεβαίνει στο διάσελο και μετά από μία ώρα περίπου διασχίζοντας αρκουδοπούρναρα, ίταμους (μαύρο έλατο) κι ενδημικά φυτά αλπικής ζώνης, φθάνουμε στην κορυφή της Όχης με τα τεράστια βράχια. Ξαποσταίνουμε στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που πανηγυρίζει στις 2 Αυγούστου. Από το ιερό, τα κόκκινα σημάδια και οι στοιβαγμένες πέτρες μάς «κατεθύνουν» προς το σημαντικότερο δρακόσπιτο της Νότιας Εύβοιας, που χτίστηκε πριν από 3.000 χρόνια.
epathlo.gr


http://ikee.lib.auth.gr/record/113705/files/Dasokomiki%20ereyna%20sto%20kastanodasos%20Mikropolis.pdf
Σωτηρία ή εξαφάνιση;
Δάση παλιά, δάση αιώνων, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με καθόλου ή ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση. Δάση τα οποία αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και ευθύνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τα αρχέγονα δάση του πλανήτη παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ποικιλία. Περιλαμβάνουν αρκτικά, εύκρατα και τροπικά δάση, κωνοφόρα και πλατύφυλλα δένδρα, δάση βροχής, μανγκρόβια βλάστηση... Επηρεάζουν το κλίμα της γης, ελέγχοντας τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση. Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κλίματος αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που, υπό άλλες συνθήκες, θα επιδείνωνε τις κλιματικές αλλαγές.
Τα αρχέγονα δάση προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων η επιβίωση εξαρτάται άμεσα από αυτά. Σε αυτά τα δάση συναντάμε τα 2/3 των ζώων και των φυτών που ζουν στην ξηρά.
Δυστυχώς, αυτός ο μοναδικός πλούτος απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Ήδη, περισότεροι από 87 διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν εξαφανιστεί για πάντα από τα δάση της Βραζιλίας, ενώ μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια αναμένεται η εξαφάνιση μερικών χιλιάδων ειδών ζώων και φυτών.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη τα αρχέγονα δάση βρίσκονται σε κρίση.
Το 1992, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι εκπρόσωποι των κρατών κατέληξαν σε μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία: τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity, CBD). Όμως μέχρι σήμερα, οι χώρες που δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν κάνει ελάχιστα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.
Η επιλογή είναι απλή: ΣΩΤΗΡΙΑ ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου