Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

'Τα σταφύλια της οργής.' Μια φράση .


Τα σταφύλια της Οργής είναι ένα κλασσικό λογοτεχνικό βιβλίο του John Steinbeck.
Εκτός των άλλων μας δείχνει και τη νοοτροπία , όπως και την ψυχολογία της κοινωνίας της εποχής που γράφτηκε. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1939.

Χτες το βράδυ ανάμεσα στα κάκιστα αστειάκια επιπέδου- δαπέδου, ψηφίστηκαν για άλλη μια φορά αυτοκτονικά μέτρα για όλους μας.
Στο πρώτο κεφάλαιο το βιβλίου αναφέρεται μια καταστροφή σοδιάς και μετά τον τρόπο που την αντιμετώπισαν οι άνθρωποι .

Women and children knew deep in themselves that no misfortune was too great to bear if their men were whole.
Οι γυναίκες και τα παιδιά ήξεραν βαθιά μέσα τους ότι καμιά καταστροφή δεν ήταν τόσο μεγάλη για να την αντέξουν όσο οι άντρες τους είχαν ακμαίο ηθικό.

Σε αυτό τον ξεπεσμό που ζούμε από κάθε άποψη, με τους εξουσιοδοτημένους μας αντιπροσώπους να παραπονιούνται ακόμα και για την τηλεθέαση τους και να αλλάζουν την ώρα των ομιλιών για να μην συμπέσουν με ένα τηλεοπτικό προιόν, εξισώνοντας τις εργασίες ενός δημοκρατικού Κοινοβουλίου με αυτές ενός τηλεοπτικού σόου, ερχόμαστε στην κλασσική λογοτεχνία να μας θυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να μην κάμπτεται τι ηθικό μας, και κυρίως όσων θα πρέπει να παραμένει ακέραιο.

 Ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck, Jr, 27 Φεβρουαρίου 190220 Δεκεμβρίου 1968) ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Έγραψε το βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα Τα Σταφύλια της Οργής (1939) και τη νουβέλα Άνθρωποι και Ποντίκια (1937). Συνέγραψε συνολικά είκοσι επτά βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν 16 μυθιστορήματα, έξι πραγματικές ιστορίες και πέντε συλλογές διηγημάτων. Το 1962 ο Στάινμπεκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου