Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Ο κ.Ιωάννης Δήμας γράφει για αιολικά .

  Ο κ. Ιωάννης Δήμας  μας στέλνει τις δικές του απόψεις για τα αιολικά και τα αντισταθμιστικά των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.
Ιωάννης Δήμας
11/5/2017
Τελευταία έχει ανοίξει ένας διάλογος για τα αντισταθμιστικά των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας. Οι ανεμοδαρμένοι και κακοτράχαλοι οικισμοί έχουν μεγάλη ανάγκη από “έργα τοπικής ανάπτυξης” όπως ο νομοθέτης έχει ορίσει, ως αντιστάθμισμα από την “παραχώρηση” του μόνου ανεξάντλητου πόρου που διαθέτουν, τον άνεμο.
Ασχολούμαι με την αιολική ενέργεια ήδη από το ξεκίνημά της το 1999 και όλα αυτά τα χρόνια έχω παλέψει μέσα από τη συλλογικότητα, προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης αντισταθμιστικών έργων. Αποτέλεσμα των πρώτων αγώνων είναι οι διάφοροι νόμοι που προέκυψαν και τα σχετικά άρθρα αυτών (τους οποίους παραθέτω), ελπίζοντας ότι η Πολιτεία κάποια στιγμή θα τους εφαρμόσει κατά γράμμα.
Θεωρώ αδιανόητο, νόμος που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, να εφαρμόζεται την επομένη μέρα, όταν αφορά περικοπές συντάξεων και φόρους και όταν είναι να μας αποδώσει μέρος από τον δικό μας πλούτο να μην έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό εδώ και 17 χρόνια.
Οι αλλαγές από κοινότητες σε δήμους πρώτα με Καποδίστρια και έπειτα με Καλλικράτη έφεραν το απίστευτο αλλαλούμ σε θέματα χωροθέτησης & απόδοσης των αντισταθμιστικών των ΑΠΕ.
Η μή ύπαρξη μελετών για βιώσιμη ανάπτυξη με συνύπαρξη των αιολικών πάρκων και των άλλων δραστηριοτήτων έφερε απίστευτες και συνεχείς αντιδράσεις. Η μεγάλη αντίδραση τρόμαξε τους ντόπιους επιχειρηματίες -επενδυτές και βρήκαν πρόσφορο έδαφος μόνο εταιρείες με έδρα την Αθήνα και το εξωτερικό.
Πρότυπο παράδειγμα έργων ανάπτυξης μέσω των ΑΠΕ είναι το ορεινό χωριό Ανάβρα στη Μαγνησία, εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση που είχε μερακι φαντασία και όραμα έκανε το ελληνικό θαυμα.
Αν είχε ακολουθηθεί το παράδειγμα αυτό, σήμερα στο Δήμο Καρύστου έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 20 Ανάβρες!! Ο Σύλλογος Πολυποταμου είχε κάνει σχετικές προτάσεις ήδη απο το 1999....
· 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου