Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Τι είδα και τι έμαθα στην "1η Θεματική γιορτή τέχνης και πολιτιστικού τουρισμού- " ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΕΧΝΗ, ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" , στο Γιαννίτσι Νότιας Εύβοιας, Δήμου Καρύστου.

 www.vivartenature.com
Το καλλιτεχνικό πάρκο Vivarte natute, βρίσκετε στην θέση Δρογκάρι στο Γιαννίτσι, δήμος Καρύστου στην Νότια Εύβοια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Άγιος Δημήτριος με θέα το Αιγαίο και στο βάθος την Σκύρο.

Σε αυτόν τον απομονωμένο χώρο, ο Γιώργος και η Σάντρα, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα τελευταία 15 χρόνια, ένα μπαλκόνι που εκτός από θέα που κόβει την ανάσα, προσφέρει στον κάθε επισκέπτη μια καλλιτεχνική πληρότητα που οδηγεί σε πνευματική ανάταση, ενώ ταυτόχρονα οξύνει τις αισθήσεις που δέχονται τα ερεθίσματα του τοπίου σε υπερθετικό βαθμό.

 Στο διήμερο που διανύουμε μας προσφέρουν μια γιορτή. Σε αυτή την γιορτή , στο επίκεντρο μπαίνει ο παραδοσιακός τρόπος ζωής από την καλλιτεχνική της οπτική ,με την έννοια ότι η ίδια η ζωή είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε την ομορφιά της στο κάθε τι.
Άλλωστε , όπως λέει και το ρητό. Η ομορφιά είναι πάντα στα μάτια εκείνου που κοιτά.

Στην  φωτογραφία βλέπουμε μια πολύ οικεία εικόνα. Δηλ. το κτίσιμο της πέτρας. Να θυμίσουμε ότι η τέχνης της ξερολιθιάς θα μπει σύντομα στον κατάλογο της Ουνέσκο σαν προστατευόμενη τέχνη, και παντού στον κάμπο και στα βουνά ,συναντάμε ατέλειωτα σύνορα και πεζούλες.
 Μια άλλη δράση είναι το κούρεμα των προβάτων. ¨
Πάρα πολύς κόσμος, κυρίως νέοι, δεν μπορούν να φανταστούν την διαδικασία της δημιουργίας των ινών , όπως μαλλί, βαμβάκι κλπ, και το πως έφτιαχναν τα πάντα στο σπίτι.
Εκεί τα μικρά παιδιά είδαν με μεγάλη τους έκπληξη το κούρεμα του αρνιού, ενώ μετά στον αργαλειό, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να φτιάξουν υφαντό .Στην αρχή με σχεδόν με φόβο, μετά όμως με μεγάλο ενθουσιασμό.Τις  δράσεις αυτές, όπως και οι άλλες που θα δούμε πιο κάτω, πρέπει να τις δούμε λίγο η πολύ πιο έξω από την δική μας πρόσφατη συλλογική μνήμη, για να καταλάβουμε την σημασία που έχουν για κάποιον άνθρωπο εντελώς αποκομμένο όχι μόνο από το φυσικό περιβάλλον, αλλά και από την συγκεκριμένη παράδοση και πρακτικές της καθημερινής ζωής.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο αέρας μοσχοβολούσε από  μυρωδιές των αρωματικών φυτών. 
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό τρόπο να αποτυπώνει και να εκφράζει  τα ερεθίσματα που δέχονται οι αισθήσεις του, έτσι δημιουργείται μια σχέση ανάμεσα στην όσφρηση και στην ζωγραφική, της οποίας τα αποτελέσματα , τα βλέπετε στην φωτογραφία σε πάρα πολύ όμορφους πίνακες .
 Το δρώμενο του Καβοντορίτικου ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό.
Ο κ.Μπίλιωσης στο βιολί και ο κ.Μαμμάς στo νταούλι ξεκίνησαν την μουσική και οι χορευτές του Χορευτικού τμήματος των Ανεμοπυλών, ξεκίνησαν να πατούν πάνω στις νότες της μουσικής.
Ταυτόχρονα η Σάντρα, αποτύπωνε το ακουστικό αυτό ερέθισμα σε έναν νάϋλον καμβά.
 Οι θεατές είχαμε την ιδανική στιγμή όπου ενώ ατενίζαμε το Αιγαίο και τις πλαγιές του Κάβο Ντόρο, να ακούμε την μουσική του, να παρασυρόμαστε από τον χορό του και να ταξιδεύουμε στο χρώμα του καμβά της Σάντρας.
Μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία!


 Ο Γιώργος μας είπε λίγα λόγια για την φιλοσοφία του καλλιτεχνικού αυτού πάρκου, και τον σκοπό της γιορτής .
Μας είπε ότι ο σκοπός είναι να γίνει ένας θεσμός προβολής της Νότιας Εύβοιας, ένα καταφύγιο τέχνης και πολιτισμού, που θα βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση των κατοίκων για την περιοχή και την ζωή τους.
Ο κ. Θανάσης Ζαφείρης μας είπε για την "γλυκιά τρέλα" που έχουν οι καλλιτέχνες που έστησαν αυτό το πάρκο, αλλά μέσα από την πρωτότυπη και μοναδική στην Ελλάδα προσπάθεια, μπορούμε και εμείς να προσδιοριστούμε με θετικό πρόσημο στον τουριστικό χάρτη.


Σημείωση.
"Φυσικά τα λόγια τους είναι σε ελεύθερη μεταφορά."
 Μετά περάσαμε στον μπουφέ με το υπέροχο βουλωτό της ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΞΥΠΟΛΙΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΘΙ
 πολλές πίτες, χαλβά, κλπ, ευγενική προσφορά πολλών συλλόγων, ιδιωτών και καταστημάτων.
Μετά το γεύμα, οι επισκέπτες πήγαν επίσκεψη στο μυθικό δάσος. Σε αυτή την δράση , "εικαστικοί καλλιτέχνες μας οδηγούν μέσα από περάσματα σε μυθικές διαδρομές μέσα στο δάσος παρέα με τον θεό Πάνα, την Δήμητρα και την Περσεφόνη, τον Νάρκισσο, τις Μούσες και τις Νύμφες των βουνών."

η Σάντρα με την Σοφία του τουριστικού συνδέσμου


 Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να καθιερωθεί αυτή η γιορτή και ευχόμαστε όλοι για το καλύτερο! Μαζί του και η κ.Μαρία Βερούχη , πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καρύστου.

H γιορτή είναι υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
του Υπουργείου Πολιτισμού
με χορηγό την Ισπανική Πρεσβεία.

Ήταν αμέτρητα τα ονόματα που ευχαρίστησε για την βοήθεια τους ο Γιώργος. Από τον Δήμο και τον κ.Τσαλιαγκό για τον δρόμο, τις Ανεμοπύλες και τα μέλη του χορευτικού μας, τον κ.Λαγώνικο για την διοργάνωση στις μεταφορές, τον κ.Ξυπόλιτο για το φαγητό, τον κ.Βούλγαρη πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου ΦΥΛΑΓΡΑ,
την κ.Δήμητρα Λαψάτη , υπεύθυνη του προγράμματος υφαντικής στο Γυμνάσιο Μαρμαρίου όπου με μεγάλη επιτυχία τα παιδιά μαθαίνουν και φτιάχνουν κουρελούδες και διάφορα άλλα, τα οποία τα πουλούν και τα έσοδα τα μοιράζουν σε φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα!!!
Τον Σύλλογο Γυναικών Μαρμαρίου, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου, και πολλούς άλλους.

Αύριο Κυριακή είναι η δεύτερη μέρα και ελπίζω ο κόσμος να πάει να περάσει μια τέλεια μέρα και μετά μπορεί να κατέβει για μπάνιο στην παραλία στο Γιαννίτσι! Σε αυτές τις σκηνές μπορούν να μείνουν οι επισκέπτες,
 Να ξαπλώσουν σε αυτήν την κούνια κρεβάτι και να ατενίζουν τα αστέρια η την θάλασσα,
 να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες παίρνοντας μέρος στα προγράμματα που διοργανώνει η ομάδα του Vivarte nature.

Για αύριο επικοινωνείστε με το τουριστικό γραφείο του κ.Λαγώνικου στην πλατεία.

1 σχόλιο:

karystinos είπε...

Συγγνώμη που σας χαλάω την αμέριμνη φυσιολατρική και ειδυλιακή απόλαυση αλλά....θέα προς τις "υπέροχες τεράστιες άσπρες" ανεμογεννήτριες υπάρχει από εκεί;;Αν όχι,ε δε λέει...Μπορούν αυτοί που μάχονται για τη φύση,τον τουρισμό και τον αγρότη να βάλουν κι εκεί μερικές....και μετά να καλούν κόσμο στα κανάλια να έρθει στην περιοχή να τις θαυμάσει...

Δημοσίευση σχολίου