Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Αναγκαία η υπογειοποίηση στα χωριά και στον κάμπο Καρύστου.

 Τι θα γίνει με την υπογειοποίηση του πάρκου της Τζάσπερ μέχρι τον υποσταθμό;
Στο τελευταίο Δ.Σ μάθαμε ότι θα γινόταν ένα ραντεβού για αυτό το θέμα, αλλά δεν μάθαμε το αποτέλεσμα.
Πρέπει οπωσδήποτε να πιέσουμε για υπογειοποίηση σε όλη την διαδρομή παρά το κόστος που θα προφασιστούν, κατά πάσα και κατά σίγουρη πιθανότητα.
Δεν είναι το θέμα πολιτικό, δεν είναι κομματικό, δεν είναι ιδεολογικό, είναι θέμα απλής και κοινής λογικής που θα έπρεπε όλοι μας να ξέρουμε και να το στηρίζουμε αναλόγως.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ο παρακάτω χάρτης καταγράφει τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας την τελευταία 6ετία. Προέρχεται απο τα στοιχεία που καταγράφει συνεχώς η  NASA μέσω των δορυφόρων της, και αρχειοθετεί μέσω του συστήματος Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). 
.
Ο επόμενος χάρτης προέρχεται από την ΡΑΕ, και καταγράφει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην  Ελλάδα. Η σύγκριση των δύο χαρτών προκαλεί ...έκπληξη σε κάποιον αδαή. Και δεν αποτελεί αιτιολόγηση το ότι οι περιοχές που χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα είναι περιοχές με ανέμους και άρα πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές, καθώς αν δούμε τα στοιχεία πριν την δεκαετία του 1990 οι περιοχές αυτές δεν εμφάνιζαν αυξημένη επίπτωση σε δασικές πυρκαγιές. Σαφώς και βέβαια από μόνη της η σύγκριση χαρτών δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειάζεται να γίνει μια στατιστική ανάλυση των δεδομένων για να υπάρξει βεβαιότητα. Αλλά ορισμένα συμπεράσματα πρέπει να θεωρηθούν τουλάχιστον δεδομένα.
Εμείς δεν θα δεχθούμε τις καταγγελίες που θέλουν τις δασικές πυρκαγιές σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) ως σκόπιμες ενέργειες εμπρησμού. Αυτό είναι θέμα διερεύνησης από πλευράς των αρμόδιων αρχών. Τα  συμπεράσματα όμως που σίγουρα μπορούν να εξαχθούν είναι ότι:
1) Όπου υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, αυξάνει και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πυρκαγιές στην περιοχή ήταν σπάνιες, και οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε φυσικά φαινόμενα- για αυτό και συνήθως ήταν μικρής έκτασης. Με την έναρξη των έργων εκτροπής του Εύηνου Ποταμού, οι πυρκαγιές εμφάνισαν μεγάλη αύξηση και έγιναν πολύ πιο καταστρεπτικές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα με αφορμή την μετατροπή της Ναυπακτίας σε απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών
2) Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως εν δυνάμει εμπρηστές και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
από το ιντερνετ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα δίκτυα,όπως γνωρίζετε, είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Επειδή η ΔΕΗ και οι θυγατρικές περνούν δύσκολες στιγμές μην περιμένετε τίποτα. Ούτε σωστή συντήρηση δε γίνεται. Από εκεί και πέρα, πολλές εταιρείες πληρώνουν μόνες τους πλέον τα καλώδια για να έχει ρεύμα η χώρα και μάλιστα τα περισσότερα σύγχρονα αιολικά γίνονται με υπόγεια καλώδια.

Τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως εν δυνάμει εμπρηστές και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμφωνούμε ως προς το δεύτερο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει όλο το δίκτυο της χώρας ή να ανανεωθεί. Εκτός, αν θέλετε να γυρίσουμε στην εποχή των κεριών... Το πρώτο είναι άτοπο , καθώς υπάρχουν πολλές αιτίες για φωτιά και τα αιολικά από μόνα τους δεν είναι μια από αυτές. Τα δίκτυα, ναι. Μάλιστα θα έλεγα πως οι εταιρείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να καεί η περιούσια τους και ότι ίσως προλαβαίνουν κάποιες φωτιές εν τη γενέσει τους. Και φυσικά μη μας διαφεύγει πως οι δρόμοι που ανοίγονται λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες...

Δημοσίευση σχολίου