Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Ένας πολύπλοκος κόσμος, μέσα μας και έξω μας.

Η αντοχή της σκέψης μας έχει σύνορα.
Οριοθετείται από τις γνώσεις μας, από τις ανάγκες αλλά και τον χαρακτήρα μας.

Εξαρτάται από τα πόσα αντέχουμε να ξέρουμε, να διαχειριζόμαστε και να καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα η σε κάποια στάση απέναντι στις πληροφορίες.
Είναι αυτή η στάση, η η αδυναμία να στηρίξουμε τις ξεκάθαρες μικρές θελήσεις που πηγάζουν από το κύμα των πληροφοριών που φτάνει σε μας από παντού στον κόσμο.

Για παράδειγμα μαθαίνουμε ότι στην Αφρική υπάρχει λοιμός και πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος του.
Όλοι μας θλιβόμαστε βαθύτατα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, επομένως αυτήν την γνώση την αποβάλλουμε από τα πρώτα συρτάρια της σκέψης μας και την καταχωνιάζομαι κάπου βαθιά για να μην την έχουμε μπροστά μας και μας στεναχωρεί.

Στην εποχή μας οι πληροφορίες μας κατακλύζουν και όλα τα βάσανα του κόσμου πέφτουν πάνω στους μικρούς ώμους της σκέψης μας με αποτέλεσμα, αντί να μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει ακόμα πιο αδύναμους, αφού ξεγυμνώνει σε μας τους ίδιους την ασημαντότητα μας.

Για αυτό ότι συμβαίνει πιο κοντά στον ορίζοντα που μπορούμε να διαχειριστούμε , το προβάλλουμε περισσότερο στην καθημερινότητα μας .

Η πλημμύρα της πληροφορίας πιο πολύ μας έχει μπερδέψει παρά μας έχει δώσει απαντήσεις για το πως και γιατί συμβαίνουν τόσα και τόσα πράγματα που μας προβληματίζουν, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αποφασίζουν να βάζουν όλο και πιο κοντά στον εαυτό τους τα σύνορα της σκέψης του που τους χωρίζει όχι μόνο από τα πιο μακρινά του μέρη, αλλά και τα πιο κοντινά του.
Ακόμα και στον ίδιο του τον τόπο, περιορίζοντας τον σε ένα αυστηρά προσωπικό χώρο.

Κάνοντας όμως αυτό ,αντί να νιώθει προστατευμένος, νιώθει να ασφυκτιά , αφού τα προσωπικά προβλήματα μεγεθύνονται καταλαμβάνοντας όλο τον χώρο της εσωτερικότητας του.
Όλα μπαίνουν σε έναν μεγεθυντικό φακό και εξετάζονται με την παραμικρή λεπτομέρεια. Αναλύονται ξανά και ξανά, και κάθε φορά η αδιέξοδη ανάλυση  δημιουργεί ακόμα περισσότερο ψυχικό φορτίο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βρούμε μια ισορροπία?

Αυτή είναι μια απάντηση που πρέπει ο καθένας να την δώσει μόνος του και να βάλει τα σύνορα του τόσο μακριά όσο αντέχει -  τόσο κοντά, όσο τον παρηγορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου