Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με το ΔΝΤ



Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με το ΔΝΤ
Διαβάστε σχετικά για EurogroupΔανειστέςΕλλάδαΕυρωπαϊκή Ένωση,
«Πράσινο» για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν δεδομένη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το ύψος της δόσης προς την Ελλάδα υπολογιζόταν περίπου στα 8,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, από νωρίς, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, βάσει της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο 2016, δεν θα καθορίζονταν -και σίγουρα δεν θα ποσοτικοποιούνταν- σε αυτήν τη φάση αλλά το καλοκαίρι του 2018.
Η προσπάθεια η οποία θα καταβαλλόταν στο σκέλος του χρέους αφορούσε μια διατύπωση η οποία θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα διατηρούσε ζωντανή την προσδοκία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και θα διευκόλυνε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έστω και χωρίς χρηματοδότηση σε αυτήν τη φάση.
Στη συμφωνία του Eurogroup προβλέπεται ότι το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του «stand by», όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.
Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.
Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου