Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Ελληνική επιτυχία – Πέρασε η ρήτρα ανάπτυξης – Υποχώρηση Σόιμπλε – Όλες οι δηλώσεις


Eurogroup:  Ελληνική επιτυχία – Πέρασε η ρήτρα ανάπτυξης – Υποχώρηση Σόιμπλε – Όλες οι δηλώσεις

Ως διαπραγματευτική επιτυχία χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Eurogroup, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πάρει αρκετά από αυτά που επεδίωκε, να κάμψεις τις μεγάλες αντιστάσεις του Σόιμπλε και τελικά να πετύχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup στις 22 Μαίου.
Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η απόφαση του Eurogroup να δεχτεί την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που έκανε η Γαλλία και απέρριπτε ο Σόιμπλε, μια πρόταση άλλωστε που η ελληνική κυβέρνηση είχε βάλει στην διαπραγμάτευση πολύ νωρίτερα, από το 2015.

Με την πρόταση αυτή για ρήτρα ανάπτυξης η Ελλάδα θα απεμπλακεί από την διελκυστίνδα των διαφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ και θα ξεκλειδώσει τις πόρτες των αγορών, καθώς το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης.
Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε προφανώς κατάλαβε ότι μια τέτοια απόφαση διευκολύνει και τους εταίρους, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
Το Eurogroup αποφάσισε επίσης να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια. Ωστόσο ενδέχεται η περίοδος χάριτος να επιμηκυνθεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς ακριβώς αυτό διασφαλίζει η ρήτρα ανάπτυξης που συμφωνήθηκε.
Όπως ήδη έγραψε το tribune τα πρωτογενή πλεονάσματα καθορίστηκαν στο 2% κατά μέσο όρο από το 2023 ως το 2060. Πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποια χρόνια «πιάνονται» υψηλότερα πλεονάσματα κάποια άλλα χρόνια θα μπορούν να είναι και κάτω του 2%.
Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς.
Μια επίσης σημαντική απόφαση του Eurogroup κατά τις κυβερνητικές πηγές είναι η δέσμευση για ένα καθ’ όλα υπολογίσιμο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).
Ακόμη και το ΔΝΤ προέβη σε θετική εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαϊου που θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι σε τροχιά βιωσιμότητας. Και υπήρξε για πρώτη φορά και θετική αναφορά για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια σε ένα χρόνο , καθώς και για έξοδο στις αγορές. Αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα και αποτελεί δέσμευση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και δέσμευση για την δημιουργία αποθέματος ρευστότητας ώστε να στηριχτεί η χώρα για την έξοδο της στις αγορές χρήματος.
Τέλος στα θετικά και πρακτικά θα πρέπει να προστεθεί η απόφαση για δόση στα 8,5 δισ. ευρώ μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ που θα δώσει μεγάλες ανάσες στην αγορά.
Τσακαλώτος: Χαράξαμε ξεκάθαρο μονοπάτι για την έξοδο από τα μνημόνια
Μετά από αυτό το Eurogroup, υπάρχει περισσότερη σαφήνεια τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επενδυτές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ» και για «ξεκάθαρο μονοπάτι για έξοδο από πρόγραμμα».
Ανέφερε ότι το χρέος πλέον εξαρτάται από την ανάπτυξη και τον ρυθμό που θα επιτευχθεί.
Είπε επίσης ότι η στάση του ΔΝΤ είναι πιο υποστηρικτή από τις 22 Μαΐου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές.
«Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», εξήγησε.
Ντάισελμπλουμ: Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους σημεία
«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ακόμη πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα». Είπε πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.
Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.
Μοσκοβισί: Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη
Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα αποδεχτεί μία Συμφωνία Επί της Αρχή
Την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής (Approval In Principle) με την Ελλάδα, εξέφρασε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι:
«Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».
Όπως διευκρινίζει η κα Λαγκάρντ, «Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».
tribune.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου