Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

20 Iουλίου 2017. Τα πρώτα θερμά επεισόδια στην διάνειξη συνοδών έργων για εναέρια των αιολικών.


Ημερολόγιο  άσχημων καταστάσεων. 1 η ώρα το μεσημέρι.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου , στην διάνοιξη δρόμου μέσα στα κτήματα του, έπεσε ιδιοκτήτης μπροστά στην μπουλτούζα για να την σταματήσει αργότερα με την παρέμβαση του Πολυχρόνη Πολυχρονίου και της προέδρου του ΣΠΕΕΝΚ , κ.Σούλας Μπερέτη.
Τα έργα σταμάτησαν και θα αρχίσουν αύριο το πρωί, όπως μας είπε ο εργοδηγός που ήρθε σήμερα εκεί.

Ιδιοκτήτες βρέθηκαν στο σημείο ,ανάστατοι, εξαγριωμένοι, προδομένοι και έτοιμοι για όλα.
Είχαμε λιποθυμία, πόνο, αγανάχτηση και απελπισία. Tο θέμα εκτός των άλλων είναι ότι στον δρόμο της μπουλντόζας είναι ένας βράχος που όταν έρθει η ώρα να τον σπάσουν θα κυλήσει και στην πορεία του βρίσκεται ένα μαντρί. Αδιάφορο για τους χειριστές. "Να το πας πιο κει το μαντρί" ήταν η απάντηση.
Δεν είχαν ειδοποιηθεί οι άνθρωποι, δεν έχουν αποζημιωθεί, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που συμβαίνει, αφού τα συμβόλαια τους είναι σωστά και οι τίτλοι τους άρτιοι.
Προχτές τους είπαν να μην τους ενοχλούν και ότι αν επιμείνουν θα φωνάξουν την αστυνομία .Τους είπαν ότι και σπίτι να βρεθεί στον δρόμο τους μπορούν και θα το γκρεμίσουν, σύμφωνα τους μάρτυρες.
Σήμερα ο εργοδηγός μας είπε ότι έχει τον νόμο με το μέρος του και ότι άδικα φωνάζουν οι ιδιοκτήτες.


Οι άνθρωποι έστειλαν μήνυμα στην εταιρία ΕΝΕΛ, ότι θα πάρουν τα όπλα και θα χυθεί αίμα, η το δικό τους, η όσων προχωρήσουν το έργο.
Όμως οι δασικοί χάρτες δεν έχουν κυρωθεί ακόμα, επομένως αυτή την στιγμή δραστηριοποιούνται μέσα σε ιδιωτικά κτήματα χωρίς την συναίνεση η την γνώση των ιδιοκτητών.
Οι Αρχαιολόγοι που ήταν μαζί μας , μας είπαν ότι δεν έχουν καμιά γνώση για τα συγκεκριμένα συνοδά έργα και μας έδειξαν το Ρωμαϊκό λατομείο το οποίο έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και  είναι στην τελική ευθεία για έρευνα, και το οποίο βρίσκεται στην πορεία των έργων.
Ιδιοκτήτρια μας είπε ότι όταν ρώτησε για το που θα σταματήσει ο δρόμος της είπαν ότι είναι Απόρρητη πληροφορία και δεν μπορούν να της πουν το αν και το κατά πόσο θα υπάρξει επέμβαση στην ιδιοκτησία της.
Η Εταιρία λέγεται ΑΤΕΡΜΟΝ, η οποία εκτελεί έργο κατά παραγγελία της εταιρίας SILCIO ,η οποία SILCIO εκτελεί έργο ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ  για την ΔΕΗ, για λογαριασμό αιολικού πάρκου της ENEL.
Παρόντες ήταν φυσικά οι ιδιοκτήτες, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καρυστίας.

Δεν είχα βρεθεί ποτέ σε παρόμοια κατάσταση και ειλικρινά δεν είναι κάτι που αντέχεται εύκολα.
Το ήξερα ότι θα γίνει αργά η γρήγορα αφού όλα τα στοιχεία αυτό έδειχναν, αλλά είναι άλλο να το λες και άλλο να το ζεις, και άλλο για τους ανθρώπους που είναι τα πατρογονικά τους.
Δεν μπορούν να συλλάβουν ακόμα στο μυαλό τους αυτό που τους συμβαίνει.
Είναι συγκλονιστικά τα λόγια μιας κυρίας που είπε σε κάποια στιγμή, "Aυτά τα κτήματα μας έζησαν και τώρα όπως πάει η κατάσταση , ζουν και τα παιδιά μας. Όλο και περισσότεροι γυρίζουν για να μπορέσουν να ζήσουν και εσείς μας διώχνεται από την γη μας."

Αυτή η κυρία, δεν διαβάζει internet, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι δουλειά είχα εκεί πέρα, αλλά ο πόνος της και η αλήθεια της ήταν πράγματι συγκλονιστική.
Στον βάθος των λόφων , βλέπαμε τα μαντριά και την ζωή που ξεριζώνεται . Στην θέση Κάλαμος Πλατανιστού, η ζωή ποτέ δεν θα είναι πια η ίδια όπως δεν θα είναι και τα βουνά που έχουν απομείνει ακέραια.
Δεν ανεβάζω την ανάρτηση τώρα που την γράφω και θα συνεχίσω αργότερα.
Aλλά μέχρι τότε θα ψάχνω να βρω την απάντηση στο ερώτημα του γιατί οι άνθρωποι ήρθαν προ τετελεσμένων χωρίς καμιά γνώση από τον οποιονδήποτε.
Τελικά δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται.

Όσο για τις εταιρίες καταλήγουμε ότι μέσα από μερικά μονοπάτια καταλήγουμε στην ΕΝΕΛ και ας έλεγε σήμερα ο κύριος ότι το έργο το εκτελεί η εταιρία ΑΤΕΡΜΩΝ

".θα δείτε ότι οι ημερομηνίες και υπογραφές "Υπουργών" είναι σχετικά παλιές ειδήσεις. Το Ελντοράντο είναι διακομματικό.  Το χαριτωμένο είναι ότι η "Υπαγωγή" κοινοποιείται στην "Εταιρεία" στην Λεωφόρο Καποδιστρίου 38-40 (τα γραφεία της ΑΤΕΡΜΩΝ (Σαμαράς), συνεταίρου της Κοινοπραξίας Damco / ENEL (στα γραφεία της οδού Καποδιστρίου στο Μαρούσι), ενώ η "Προκαταβολή" κοινοποιείται στα γραφεία πάντα της "Εταιρείας", που είναι στην οδό Γραβιάς 4 στο Μαρούσι. Ή είναι για τυπικούς λόγους, ή ο λόγος ύπαρξης της ΑΤΕΡΜΩΝ έχει πάψει να υπάρχει και οι μετοχές (και η άδεια) έχουν ήδη μεταβιβαστεί."

Και η SILCIO είναι του ομίλου, του δικού μας πια ομίλου, Κοπελούζου.
Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, διαβλέποντας την ραγδαία ανάπτυξη του τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά στοιχεία στην Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκών προϊόντων.
Ο ΟΜΙΛΟΣ, μέσω των θυγατρικών εταιρειών του PIRITIUM A.E. και SILCIO A.E. έχει κατασκευάσει και λειτουργεί δύο πλήρως αυτοματοποιημένες και καθετοποιημένες βιομηχανικές μονάδες στην ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) της Πάτρας για την παραγωγή φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου (wafers), φωτοβολταϊκών κυττάρων (cells) και φωτοβολταϊκών πλαισίων (panels).
Δελτίο Τύπου του ΣΠΠΕΝΚ

Σήμερα 20/7/2017 στη θέση Κάλαμος Δήμου Καρύστου, άνωθεν οικισμού Αεροπορίας και δίπλα στη θέση Μπούρος,υπήρξε θερμό επεισόδιο μεταξύ ιδιοκτητών γης της περιοχής και υπαλλήλων της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. που εκτελεί το έργο κατασκευής 8 αιολικών σταθμών μέσα στην περιοχή NATURA της Νότιας Καρυστίας. 

Κάτω από τον βράχο που βλέπετε, υπάρχει στάνη βοσκού με 200 πρόβατα.

Ο χειριστής του μηχανήματος έδωσε εντολή στον ιδιοκτήτη της στάνης να φύγει διότι η στάνη του είναι μέσα στη ζώνη κατάληψης του έργου(!).

Έτσι ξεκίνησε το επεισόδιο διότι δικαίως ο άνθρωπος αρνήθηκε να φύγει από την ιδιοκτησία του, μαζεύτηκαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής ήρθε και η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας κ.Χρυσούλα Μπερέτη και σταμάτησε το έργο προς το παρόν.

Πάνω στη χάραξη του εν λόγω δρόμου, υπάρχει παλιό Ρωμαϊκό Λατομείο που είναι αρχαιολογικός χώρος σε προεγκριτική φάση. Αύριο θα γίνει καταγγελία προς την αρχαιολογική υπηρεσία έτσι ώστε να σταματήσει το έργο μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αρχαιολογικές έρευνες.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Από το γραφείο τύπου του ΣΠΠΕΝΚ 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν εχουν υπογράψει συμβόλαια παλαιότερα που νόμιζαν ότι κορόιδευαν το ρόκα και τον κοπελουζο

Ανώνυμος είπε...

Δίνοντας τους τα ρημάδια όπως τα έλεγαν , δεν χρειάζονται ούτε όπλα ούτε τιποτα. Έναν τοπογράφο έναν δικηγόρο και λιγα χρηματα θέλουν! Α και συνεννόηση μεταξύ τους.

Unknown είπε...

Ανώνυμε, εκεί είναι να περάσει η γραμμή υψηλής τάσης, η οποία θα μεταφέρει το παραγόμενο ρεύμα από τα νέα αιολικά στη θάλασσα, όπου θα ποντιστεί καλώδιο για να το μεταφέρει στην Αττική. Δεν τίθεται θέμα ενοικίασης όπως για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών! Να ξέρεις επίσης ότι υπάρχουν και περήφανοι άνθρωποι-ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν χρηματίζονται!

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...