Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Εξηγήσεις και προφάσεις.

 Καμιά φορά δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια εξήγηση και σε μια πρόφαση.
Η διαφορά τους είναι ο χρόνος. Δηλαδή, μπορείς να εξηγήσεις κάτι που έκανες η δεν έκανες, αλλά δεν μπορείς να ισχυριστείς για το παρελθόν , μια πρόφαση.
Για ότι αφορά το μέλλον όμως, πολλές φορές η εξήγηση με την πρόφαση, ταυτίζονται.
Και εκεί όμως υπάρχει κανονικά διαφορά. Δηλαδή υπάρχει εξήγηση για κάτι που δεν κάνουμε, ενώ άλλες φορές δηλώνουμε μια πρόφαση σαν δικαιολογία, ενώ θα μπορούσαμε να το κάνουμε διαφορετικά.
Υπάρχουν ορισμένα γεγονότα στην περιοχή μας που τα ξέρουν όλοι πια. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Το βουνό έχει γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο, μηχανήματα που δεν είχαμε δει ποτέ στην ζωή μας γαζώνουν τις πλαγιές, αλλά ενώ υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες για όλα τα άλλα, για αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντίστοιχο υλικό, ούτε από περιέργεια.
Όλοι μιλάνε για αυτό το θέμα, όλους τους απασχολεί, αλλά δημοσίως, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, υπάρχει μια σιωπή.
Υπάρχει μια αντίφαση με άλλα λόγια, σαν να κάνουμε ότι δεν υπάρχει και αν δεν το λέμε, θα περάσει και μετά όλα θα είναι εντάξει.
Το ότι "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", μπορεί να είναι μια εξήγηση, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι στην ουσία μια πρόφαση για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Όμως δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι αυτήν την στιγμή, καταγράφεται η ιστορία του τόπου, και ως εκ τούτου και μόνο για αυτό, είναι μια πολύ σημαντική περίοδος και της αξίζει η καταγραφή της με όλα τα συμπτώματα και όλες τις παραμέτρους.

Μέσα στα χρόνια και την εμπειρία βλέπουμε μια διστακτικότητα και μια άρνηση να μιλήσουμε δημόσια για όσα έχουν σχέση με εξουσία και πράγματα που θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλα για μας.
Από την μια , μπορεί να μοιάζει σαν πρόφαση απόρριψης κάθε αρνητικού συναισθήματος η εμπλοκής σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να μας κάνει να αισθανθούμε άβολα κατά το ελάχιστο, και να έρθουμε σε κάποια αντιπαράθεση , κατά το μέγιστο.

Οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη  στους πολιτικούς , βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη την δικαιοσύνη, και δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Επομένως θα μπορούσε να είναι αυτή η αντιμετώπιση μια καλή εξήγηση, όμως μπορούμε να την χρησιμοποιούμε σαν πρόφαση για να κλείνουμε τα μάτια μας και να μην εκφράζουμε αυτά που ζούμε?

Δεν ξέρω τι να σας πω.
Σημασία έχει για τον καθένα όταν κοιτάει στο παρελθόν να μπορεί να βρίσκει εξηγήσεις και όχι προφάσεις, η τουλάχιστον, περισσότερες εξηγήσεις παρά προφάσεις.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημασια εχει να μη λετε ψεματα στον κοσμο οσα ψωνια σαν και σενα διαχειριζεστε μπλογκ και αλλες πλατφορμες ενημερωσης

Ανώνυμος είπε...

για πες ένα να το μάθουμε και μεις που δεν ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δε χρειαζεται ο κοσμος εχει αποδειξει οτι καταλαβαινει και τα ψέματα και τις μισες αληθειες....παρα την προπαγανδα σε πολλα θεματα που θιγεις..

Δημοσίευση σχολίου