Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Aνεξάρτητη η Καταλονία

Aνεξάρτητη η Καταλονία

Ανεξάρτητη η Καταλονία
0
Το Καταλανικό κοινοβούλιο στις 16:27 ώρα Ελλάδας ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου είχε ως θέμα την πρόταση που κατέθεσαν βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία και την ανακήρυξή της σε Δημοκρατία της Καταλονίας.

Σημειωτέον ότι τα δύο κόμματα, από τα οποία προήλθε η πρόταση, διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών της Καταλανικής Βουλής.Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), που αντιτίθενται στην απόσχιση, αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.Η πρόταση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας υπερψηφίστηκε με ψήφους 70 υπέρ,10 κατά και 2 λευκά. Συνολικά οι έδρες της περιφερειακής Βουλής της Καταλονίας είναι 135.

Η αποχώρηση των κομμάτων που διαφωνούν, παρ' όλα αυτά, αφήνει μία σκιά στο αποτέλεσμα, το οποίο επικυρώθηκε από μία σχετική πλειοψηφία και εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται και η απόφαση της Ισπανικής Γερουσίας που συνεδριάζει από το μεσημέρι της Παρασκευής για να αποφασίσει αν θα εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Την απόφαση του Καταλανικού κοινοβουλίου ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο και στους δρόμους της Βαρκελώνης.Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συνέστησε ψυχραιμία σε «όλους τους Ισπανούς» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τονίζοντας σε μήνυμά του στο Twitter πως το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.
ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου