Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Ταυτότητα φύλου και ταυτότητα ανθρώπου.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου χτες στην βουλή .
Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή όλους όσους μίλησαν , όπως και σε άλλες εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο γιατρούς και άλλους να μιλούν για αυτό το θέμα.

Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι να βρουν ακόμα και εκεί, τον πιο ενδελεχή και επιστημονικό τρόπο να διευκολύνουν αυτά τα άτομα.

Θα μπορούσαν πολύ απλά να αντιγράψουν την πιο πετυχημένη συνταγή που ακολουθούν σε άλλες χώρες, αντί για αυτό, ακούσαμε από τις πιο ανατριχιαστικές και αναχρονιστικές απόψεις .

Όμως το θέμα δεν είναι στην αντιμετώπιση των τρανς ατόμων που η παγκόσμια έρευνα και επιστήμη μπορεί να τους δώσει την λύση να ζήσουν μια πιο αρμονική ζωή από όσο τους επιφύλαξε η μοίρα.
Και λέμε μοίρα και όχι φύση, γιατί είναι ανθρώπινο το να διαχωρίζει, να βάζει στο περιθώριο, να μην κάνει αποδεκτό ότι δεν είναι στο μέσο όρο και ξεφεύγει από ικανότητες, ευφυϊα, βάρος, ύψος, συμπεριφορά, και στην περίπτωση αυτή, την ταυτότητα του φύλου.

Η φύση από την άλλη, ότι και να δημιουργεί είναι φυσικό, και μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων και φιλοσόφων, προσπαθεί όχι προς το δικαίωμα να αλλάξει κάποιος προς την μια η την άλλη κατεύθυνση, αλλά να γίνετε αποδεκτό το άτομο με σεβασμό και δικαιώματα για αυτό που είναι. Να προσδιορίζεται και να ταυτοποιείται σαν μέλος της κοινωνίας με την φυσική του κατάσταση.


Το κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίζει τα δικαιώματα του ατόμου και να μην νιώθουν οι πολίτες ούτε παρίες, ούτε παρείσακτοι.
Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να εκπαιδεύονται σε τομείς που μπορούν να προσφέρουν και να τους παρέχονται όλες οι ευκολίες για την κίνηση τους, οι ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακα τους και οι σχετικές άδειες, οι transgenders να μπορούν να έχουν μια ομαλή εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Η πρόοδος της επιστήμης είναι τόσο μεγάλη σε κάθε επίπεδο από την μια, αλλά από την άλλη η ηθική , η νομική και η φιλοσοφία δεν έχουν αναπτυχθεί ανάλογα στους ανάλογους τομείς.
Αυτό δημιουργεί τα πιο πολλά προβλήματα γιατί είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις ένα ρούχο που φορούσε ένα παιδί στα 10 του, όταν είναι ήδη 30.

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε το κατά πόσο φυσιολογικό είναι το να γεννιέται ένα παιδί στον σωλήνα, η να γίνονται επεμβάσεις όταν είναι ήδη στην μήτρα.
Αυτή δεν είναι επέμβαση στην φύση? Γιατί γίνεται αποδεκτή εκεί και όχι εδώ ?
Η εύκολη απάντηση είναι ότι γίνεται επειδή το βλέπουμε, ενώ στην μήτρα όχι. Με άλλα λόγια λοιπόν η φασαρία όλη γίνεται γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε να αλλάζει κάτι που βλέπουμε, αλλά αυτό δεν είναι και πολύ τιμητικό για εμάς.

Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα που μπορούμε να πούμε και αφορά την ηθική και την αλλαγή του ανθρώπινου σώματος μέσω της τεχνολογίας και της επιστήμης, και πολύ σύντομα η συζήτηση δεν θα είναι για το αν είναι ηθικά σωστό να έχει κάποιος το δικαίωμα φύλου αλλά το δικαίωμα να λέγεται άνθρωπος.
Σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις στα προσθετικά μέλη, στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθέσιμο τεχνητό πάγκρεας, και άλλα εσωτερικά μέλη του σώματος. Θα υπάρχουν και ειδικά τσιπ, από τα οποία πολλά ήδη χρησιμοποιούνται, σαν εμφυτεύματα στον εγκέφαλο για την μνήμη, την όραση και την κίνηση.
Η επόμενη συζήτηση θα είναι για το κατά πόσο έχει δικαίωμα ένας άνθρωπος που δεν διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο να προχωρά στην αλλαγή αυτών των οργάνων , η την εμφύτευση διαφόρων τσιπς, και να μεταμορφώνεται σε έναν βιονικό άνθρωπο, αφήνοντας πίσω του την εκ γενετής σωματική του κατάσταση.
Έχει ένας άνθρωπος το δικαίωμα να ορίσει την ζωή του ?
Η έκφραση " ορίζω την ζωή μου" σε ποιο βαθμό είναι η ίδια με τα νέα δεδομένα της επιστήμης σε σχέση με παλαιότερα χρόνια?
Μπορεί κάποιος να ορίζει την ζωή του και να μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο και σε ποιον βαθμό?
Μπορούν τα πλούσια κράτη να χρησιμοποιούν αυτές τις ανακαλύψεις για την δημιουργία στρατού ?
Θα δημιουργηθεί μια νέα άρχουσα κάστα με άφθαρτα χαρακτηριστικά και πως ηθικά θα αντιμετωπίζονται οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν θα έχουν πρόσβαση σε κοστοβόρες διαδικασίες?

Tα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα συνάδουν με την φύση και την πορεία της?
Μπορεί η επιστήμη και η τεχνολογία να αντικαταστήσει την χιλιάδων χρόνων φυσική εξέλιξη των ειδών και τι αποτελέσματα θα έχει με την επαφή του ανθρώπινου dna?
Πόσο ανθρώπινο θα είναι το dna μας μετά από 500 χρόνια χρήσης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ,αντιβιοτικών και φαρμάκων?

Oι άνθρωποι ετοιμάζουν βάση στην Σελήνη σαν πρώτη φάση και το 2050, θα υπάρχει ήδη η πρώτη μικρή συνοικία στο φεγγάρι.
Αν δεχτούμε ότι την ηθική την γεννούν οι κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες, και ότι την θρησκεία την συντηρεί η ανθρώπινη επιθυμία να συνδεθεί με το φυσικό περιβάλλον και να δώσει απαντήσεις στις μεταφυσικές ανησυχίες, τότε αφού όλα τα δεδομένα σε έναν άλλο πλανήτη θα είναι διαφορετικά πως θα ισχύουν εκεί όλοι οι νόμοι που ισχύουν εδώ?
Οι νόμοι βασίζονται πάνω στις κοινωνίες που αντιπροσωπεύουν, επομένως βασίζονται πάνω στην ηθική και τα πιστεύω τους. Αν είναι διαφορετικά, δεν θα πρέπει να βρεθούν και νέοι νόμοι σε νέες συνθήκες?

Eίναι ατελείωτα τα ηθικά ζητήματα και μακριά από κορόνες και φασαρίες ο καθένας από μας το μόνο μόνο που μπορεί να κάνει , είναι να δείχνει σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά . Αυτό από μόνο του βοηθά , όχι όμως χωρίς ταυτόχρονα να σταματάμε τις φωνές γεμάτες μίσος και αδιαλλαξία.
Μέχρι να δημιουργηθεί ο υπέροχος και λίγο τρομαχτικός κόσμος του αύριο, οι σημερινές απαντήσεις θα είναι ήδη παλιές.
Ο τροχός του χρόνου γυρίζει και μαζί του τα πάντα ρέουν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου