Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Ομάδα Πολιτών Μαρμαρίου. Είναι πολλά τα λεφτά,..Άρη, και μας δίνουν ψίχουλα!


Η περιοχή μας, έχει το σπάνιο πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο, από αυτό του καλύτερου αιολικού δυναμικού της χώρας. Παρόλο που έχει γίνει, αυτή η τεράστια παρέμβαση, δυστυχώς για εμάς, μέχρι σήμερα, η τοπική κοινωνία δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει, όσο έπρεπε προς όφελος της περιοχής, των κατοίκων, και των μικρών επιχειρήσεων. Και επειδή, οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος, ..μάλλον εισπράττουμε, πολύ-πολύ λίγα, σε σχέση μ’ αυτά που τελικά δίνουμε!!! Εκτός του ότι, με την μεθόδευση των δασικών χαρτών, μας πήραν τη γη, τους επιδοτούμε και από πάνω, μέσω του τέλους ( ΕΤΜΕΑΡ ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Διαβάζοντας τα στοιχειά, από τη ΔΕΔΗΕ για την επιστροφή του ανταποδοτικού οφέλους 1% στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί ΑΠΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι, η ότι η κάθε ανεμογεννήτρια προσφέρει τεράστια κέρδη ετησίως στους ισολογισμούς των εταιρειών! Το θέμα είναι ότι σε εμάς προσφέρουν ψίχουλα σε σχέση με την υφαρπαγή του τοπικού μας πλούτου, που δεν είναι άλλος από τα βουνά, τα νερά, τον ήλιο, και τον αέρα μας!!!
Συγκεκριμένα, για την τριετία 2015,2016,2017 για το 1% ανταποδοτικό όφελος, θα επιστραφούν στους κατοίκους, 13.3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 4.4333 εκατομμύρια ευρώ, ανά έτος, για την επιστροφή του 1% όπως προείπαμε. Αντιλαμβανόμαστε, ότι ο ετήσιος τζίρος των ΑΠΕ σε εμάς εδώ, στην Νότια Εύβοια, είναι κοντά στα 450 εκατομμύρια ευρώ/χρόνο! 450.000.000€, Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ τζίρο, κοντά στο 1/2 ΜΙΣΟ ΔΙΣ ΕΥΡΩ, τζίρο στην Ελλάδα, κάνουν τεράστιες επιχειρήσεις, όπως, η ΕΤΕΚΑ, REVOIL, ΕΛΑΙΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, JUMBO!!!
Τέλος, όπως προκύπτει απ τα στοιχεία:
1) Τα Δάνεια έχουν δοθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, είναι γνωστό εξάλλου, ότι οι ΑΠΕ, παραμένουν το πιο δυνατό τραπεζικό προϊόν την τελευταία 20 ετία.
2) Τα συνολικά έξοδα των ΑΠΕ ετησίως, δεν ξεπερνούν το 22% του τζίρου τους.
 3) Σε πάνω από 20% ανέρχεται η ετήσια απόσβεση κεφαλαίου της επένδυσης.

4) Ο Δήμος εισπράττει και αυτός 1,7%, του παραπάνω τζίρου τον 450 εκατομμυρίων ευρώ,το χρόνο!!! Είναι πολλά τα λεφτά,..Άρη, και μας δίνουν ψίχουλα! Ενώ, θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό καθεστώς για τον ενεργειακό Δήμο μας, και να έχουμε δωρεάν, η τουλάχιστον μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για τους κατοίκους και τις μικρές επιχειρήσεις, όλης της Νότιας Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου