Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Ονομασία των Σκοπίων: Το τελειωτικό χτύπημα στην εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων ή απλώς μία ακόμη υποχώρηση;


Άρθρο του Άγγελου Μιχ. Μπαγιάτη, Φοιτητή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ
Αναδημοσίευση από τον Αθηναϊκό Τύπο
     Η ονομασία των Σκοπίων είναι  το κύριο θέμα της επικαιρότητας με πολλές διαφορετικές αναλύσεις, συζητήσεις και υποθέσεις. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, πολίτες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το ζήτημα, το οποίο αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία εθνικό πλήγμα με βαρύνουσα σημασία για την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας μας.
     Τα δύο συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αποτέλεσαν  το κύριο μέσο έκφρασης μίας πολύ μεγάλης μερίδας αγανακτισμένων Ελλήνων κάθε ηλικίας, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν ένα αγωνιστικό μήνυμα, επηρεασμένοι βέβαια και από την γενικότερη πολύχρονη κρίση και καταπίεση.  Άλλωστε οι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις είχαν μία αντικειμενικά σύνθετη
ανθρωπογεωγραφία με πολλούς διαφορετικούς στόχους. Αρχικά, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβερνητική πολιτική φαντάζει στα μάτια των πολιτών αφενός διχασμένη και αφετέρου ιδιαίτερα «ενδοτική». Υπήρξε λοιπόν μία συλλογική, τάση για αντίδραση στην αμφιλεγόμενη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ποιος μπορεί να αισθανθεί ασφαλής όταν είναι πλέον ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών; Ποια συμπεράσματα μπορεί να βγάλει η διεθνής κοινότητα όταν άλλα υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ άλλα δηλώνει ο κυβερνητικός εταίρος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας;
      Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή. Πως φτάσαμε αυτό το διάστημα και με χαρακτηριστική βιασύνη να διαπραγματευόμαστε εκ νέου το Σκοπιανό; Οι λόγοι είναι δύο: Ο πρώτος έχει να κάνει με τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.  Ο Ζ. Ζάεφ έχοντας τη στήριξη από τις Η.Π.Α αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης των διεθνών σχέσεων της χώρας του, όπως στην περίπτωση με τη Βουλγαρία. Μετά από την εθνικιστική και σκληρή κυβέρνηση του  Ν. Γκρουέφσκι, η σημερινή κυβερνητική πολιτική της γειτονικής χώρας φαντάζει έντονα δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών των ισχυρών χωρών προς την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
      Είναι λοιπόν σαφές ότι έχει δημιουργηθεί –χωρίς πρωτοβουλία της χώρας μας- μια προσπάθεια για άμεση λύση με τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Νίμιτς να παρουσιάσει πριν λίγο καιρό πέντε πιθανές προτάσεις ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας) (Σκόπια)
     Βλέπουμε λοιπόν πως οι προτεινόμενες από τον Νίμιτς πιθανές ονομασίες –τις οποίες χαρακτήρισε ρεαλιστικές- είναι αποκωδικοποίηση των διεκδικήσεων των Σκοπίων, με χρήση του όρου Μακεδονία.
      Χρήσιμο σε κάθε συζήτηση σχετικά με το Σκοπιανό, είναι ένα flashback στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου η Ελλάδα πέτυχε:
-τη μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
-την ομόφωνη απόφαση ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση  χωρίς πρώτα να έχουν επιλυθεί οι διαφορές με την Ελλάδα.
-την αναγνώριση της χώρας μας ως σταθεροποιητικής δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων.
-την πιθανή μελλοντική επίλυση της ονομασίας με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.
     Όμως πέραν των προσωπικών απόψεων του καθενός, των κομματικών γραμμών και των πεπραγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων, ποια θα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά για μία αποτελεσματική και υπεύθυνη διαπραγματευτική πολιτική από την Ελλάδα, υπολογίζοντας μάλιστα την ασφυκτικά πιεστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;
     Ξεκινάει λοιπόν η σκέψη του καθενός από την πολυσυζητημένη «Εθνική Συνεννόηση». Σε αυτό δεν ήμασταν, δεν είμαστε κι ούτε μπορώ να φανταστώ αν θα γίνουμε ποτέ καλοί σα χώρα..Δυστυχώς φαντάζει άκρως ουτοπική η σκέψη να καταφέρναμε να διαμορφώναμε μία ενιαία εθνική θέση με επιχειρήματα κατόπιν εξαντλητικών και εποικοδομητικών διεργασιών. Εάν αυτή μπορούσε ποτέ να διαμορφωθεί, το επόμενο βαρυσήμαντο βήμα θα έπρεπε να ήταν η ενημέρωση των ισχυρών χωρών και η προσπάθεια σύναψης «συμμαχιών» για να μπορέσει η ελληνική φωνή να έχει ισχυρές κολώνες στήριξης στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε κτλ. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία μαγική και δοκιμασμένη συνταγή για την επίτευξη στρατηγικών στόχων στις διεθνείς σχέσεις. Υπάρχουν όμως γνωστά βασικά ατοπήματα, τα οποία θα έπρεπε να έχουμε μάθει πλέον σα χώρα να αποφεύγουμε.     Τα επικοινωνιακά παιχνίδια των κομμάτων, οι μικρές ή μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και οι επικίνδυνες γενικεύσεις δεν πρέπει να έχουν θέση σε μία περίοδο όπου η χώρα μας βάλλεται από παντού.
     Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται πολλές εξελίξεις στο Σκοπιανό και ο πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει η απαιτούμενη διαπραγματευτική ισορροπία. Η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση ονομασίας, που θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τα Σκόπια κατόπιν των διαπραγματεύσεων, στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στο Υπουργικό Συμβούλιο και φυσικά προς έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ευθύνη των πολιτικών  βαραίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο και όποιος δεν το αντέχει μάλλον πρέπει να κριθεί αναλόγως από εμάς.
     Τέλος, η μαχητικότητα και ενεργητικότητα των πολιτών είναι απαραίτητη όχι μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό αλλά κυρίως για τα μηνύματα που μπορούμε να περάσουμε στο εξωτερικό. Είναι άλλωστε φανερό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τα επίπεδα αξιοπιστίας στο εξωτερικό, οι ανύπαρκτες συμμαχίες και γενικώς η εικόνα μας στη διεθνή σφαίρα επηρεάζουν αρνητικά και ποικιλοτρόπως την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η φωνή των πολιτών δεν είναι αμελητέα. Πρέπει να ακούγεται και ιδανικά να καθοδηγεί την πολιτική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου