Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Ένα ταξίδι στην αρχαιότητα, μπορεί να δώσει μια ταυτότητα.Μια πρόταση για το καρναβάλι.

Η Κάρυστος είναι ένας αρχαίος τόπος.
Τα πρώτα χρυσά νομίσματα, τα αρχαία λατομεία, ευρήματα και αγάλματα, και αρχαίοι ναοί, πιστοποιούν τον πολιτισμό που υπήρχε στην περιοχή και την συνέχεια του μέσα στον χρόνο.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και ανάγκη για μια ταυτότητα που θα χρησιμοποιείται σαν διαβατήριο στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα για τουριστικούς σκοπούς, η κάθε περιοχή ψάχνει στις σοφίτες της ιστορίας και τις ντουλάπες των γεγονότων για να διαλέξει το πως θα συστήνεται στον κόσμο.

Η Αρχαία θρησκεία των Ελλήνων ταυτισμένη με τα πάθη και τις αδυναμίες των ανθρώπων, ευλόγησε την Κάρυστο και συγκεκριμένα την Όχη, με την συνεύρεση του Δία με την Ήρα αφού πρώτα είχε μεταμορφωθεί σε κούκο για να την πλησιάσει.
Μόνο όμως μετά την υπόσχεση του για γάμο η Ήρα δέχθηκε να υποχωρήσει.

Τα δρακόσπιτα λέγεται ότι ήταν ιερά της Ήρας, και εκεί κάθε Άνοιξη οι πιστοί άφηναν τις προσφορές τους για καλή σοδειά και υγεία.

Το κάθε καρναβάλι έχει αγκαλιάσει αρχαίες συνήθειες και έθιμα που για χιλιάδες χρόνια συνόδευαν την ζωή των ανθρώπων, έστω και αν λόγω της πίεσης της εκκλησίας είχαν χαθεί, - θα νόμιζε κανείς για πάντα- , και όμως ξαναγύρισαν ακόμα πιο δυνατά ,δίνοντας στις πόλεις και στα χωριά μια κάποια ταυτότητα και γίνεται αιτία και αφορμή για περισσότερη επισκεψιμότητα αυτήν την εποχή, η άλλη, ανάλογα τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Ο Μακαρούνας, ένα πιο πρόσφατο έθιμο αλλά έχοντας ρίζες και αυτός στην αρχαιότητα ,έχει αναβιώσει , δίνοντας ένα ελεύθερο θέμα για σύνθεση και παρουσίαση, στην διάθεση των οργανωτών και των συμμετεχόντων.

Η Κάρυστος διαθέτει μια υπέροχη παραλία και ένα ιστορικό κτήριο καταχωρημένο σαν διατηρητέο μνημείο που δεν είναι άλλο από το Δημαρχείο.
Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα συνήθεια, μια νέα γιορτή αφιερωμένη στην Ήρα στην περίοδο του καρναβαλιού . Μια ΗΡΑΙΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΠΟΡΕΙΑ, η ακόμα πιο ανάλαφρα, ΤΑ ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΡΑΣ, όπου κάθε χρόνο θα μπορούσαμε να δημιουργούμε διαφορετικά δρώμενα, και παρέλαση με συνοδεία άλλων τμημάτων  με ότι θέμα θα ήθελαν. Η πλούσια μυθολογία μας δίνει από μόνη της ατελείωτες ιδέες που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τους γάμους της Ήρας.

Οι λαμπαδοδρομίες ήταν ακόμα και πριν λίγα σχετικά χρόνια, μια συνήθεια που υπήρχε στην περιοχή μας την περίοδο των εθνικών εορτών, και θα μπορούσε να αναβιώσει σαν πλαίσιο στο δρώμενο δίνοντας την επιβλητική αλλά ταυτόχρονα και καταλυτική παρουσία της φωτιάς , που εκτός από το θέαμα , ο συμβολισμός της ήταν και είναι πάντα συνδεδεμένη με τελετές .

Στο τέλος του δρώμενου, η της παρέλασης, δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει το γεύμα του γάμου. Γιατί όχι το παραδοσιακό μας βραστό, που θα μοιραστεί στους παρευρισκόμενους, η ακόμα πιο εύκολα, ο επίσης παραδοσιακός μας τραχανάς με τυράκι, με την συνοδεία οινόμελου.


Θα ήταν κάτι διαφορετικό από ότι συμβαίνει συνήθως και θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για το διήμερο η τριήμερο της αποκριάς.

Θα μπορούσαμε να πούμε και ένα τραγούδι , και θα μπορούσαμε να το πούμε και τώρα. Είναι εύκολο, απλά πατείστε το βίντεο για την μουσική και ακολουθείστε τους στίχους και κάντε και τα δις στα στιχάκια για να βγει ακριβώς!

Έναν μύθο θα σας πω
που έγινε εκί ψηλά
 έναν μύθο θα σας πω
για του ΔΙΑ τα καλά,
Ήταν λέμε
μια φορά,
η Ηρούλα,
κοπελιά,
και βολτάριζε εκεί
μες της Όχης της πλαγιές
και όπως ζούσε σαν θεά
ζούσε πάντα με χαρές.
Πήρε την μορφή πουλιού
ο Δίας και πλησίασε δειλά
και εκείνη επί τούτου
άνοιξε την αγκαλιά.
Τότε ο Δίας φοβερός
έγινε άντραςτρομερός
και η Ήρα φοβισμένη
μην της μείνει η ρετσινιά
τούπε πρώτα το στεφάνι
αλλιώς δεν έχει
αγάπες και φιλιά.

Πάνω εκεί ψηλά στην Όχη
έγινε ο γάμος των Θεών
και στους καλεσμένους ήταν
μέχρι και ο φοβερός ο Θώρ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου