Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Αναβίωση των αρχαίων Πιθοιγίων στη Νάξο

Αναβίωση των αρχαίων Πιθοιγίων στη Νάξο

Αναβίωση των αρχαίων Πιθοιγίων στη Νάξο

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε την αυλαία του το Ναξιώτικο καρναβάλι στη Χώρα Νάξου με τα Πιθοίγια!

Αν και ο καιρός ήταν άστατος και το κρύο τσουχτερό, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δεν πτοήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για να συνοδεύσουν το Διόνυσο, τις Μαινάδες και τους Σάτυρους στην κεντρική πλατεία της παραλίας, για την αναβίωση της πρώτης ημέρας των αρχαίων Ανθεστηρίων, τα Πιθοίγια, που γινόταν προς τιμήν του θεού Διόνυσου.

Ο θεός Διόνυσος, οι Σάτυροι και η Μαινάδες, με τυμπανοκρουσίες, θόρυβο, χορό και παιχνίδι κατηφόρισαν από το κάστρο, διέσχισαν την οδό Παπαβασιλείου, την παραλιακή οδό του νησιού και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί και με φόντο την Πορτάρα, δόθηκε η παράσταση των αρχαίων Πιθοιγίων."Οίνος ευφραίνει καρδία" βροντοφώναξε ο Διόνυσος, "γι' αυτό πιείτε και διασκεδάστε"!


Τότε άνοιξαν η πίθοι του νέου κρασιού και στήθηκε ένα ανεπανάληπτο γλέντι με κρασί, παιχνίδια, χορό και τραγούδι από όλους τους πρωταγωνιστές. Τα Πιθοίγια, είναι μέρος από την γιορτή των Ανθεστηρίων με την οποία γιόρταζαν οι αρχαίοι τον ερχομό της άνοιξης και ήταν αφιερωμένα στο θεό Διόνυσο.

Μεταξύ των Σατύρων ήταν και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Παντελιάς, ο οποίος πρωτοστάτησε εφέτος για την διοργάνωση του καρναβαλιού, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσολάκης ο οποίος στήριξε όλη την προσπάθεια.

Σκηνοθέτης της παράστασης η Μαρία Τούμπη η οποία έδωσε ένα εξαίσιο αποτέλεσμα.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιάννη Μαγγιώρου που υποδύθηκε το θεό Διόνυσο.

Πολλές οι συμμετοχές εθελοντών (Μαινάδες και Σάτυροι) που όλοι τους έπαιξαν τέλεια τους ρόλους τους. Εξαιρετική και η εκφώνηση του Μανώλη Λυκουρόπουλου αλλά και η μουσική της εκδήλωσης.

Στο τέλος της παράστασης προσφέρθηκαν κεράσματα (χορηγία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου), αλλά ο κόσμος δεν έμεινε στην πλατεία παρά τους ξεσηκωτικούς ήχους από τα νησιώτικά τραγούδια.

Να σημειωθεί ότι η αποκριάτικες εκδηλώσεις καλύπτονταν και από μεγάλο ιταλικό κανάλι, συνεργείο του οποίου βρίσκεται στο νησί από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Πηγή: naxostimes
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018, 06:14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου