Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Τοποθετήσεις Συμβούλων . Δ.Σ. της 29.3.2018


Στο Συμβούλιο  συζητήθηκε η εισήγηση του κ.Βερούχη και το ψήφισμα Φορέων και Συλλόγων με κύριο αίτημα την προσωρινή παύση εργασιών ΑΠΕ, μέχρι την υλοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων που σχετίζονται η απορρέουν από αυτές .
Στην διάρκεια της διαδικασίας πολλοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν ως εξής.

Η κ. Τούρλα πήρε τον λόγο και είπε  μεταξύ άλλων ότι, "Όταν φέρνουν οι φορείς ψήφισμα πρέπει να συμφωνήσω. Πρέπει να μπει μπροστά ο Δήμος . Έτσι και αλλιώς κάποιος θα στεναχωρηθεί . Έχω ξεκάθαρη άποψη  για την ισόρροπη ανάπτυξη τουρισμού και ΑΠΕ. "
Στην συνέχεια ανέφερε την παρέμβαση της 2-2-2012 στην σύγκληση του Δ.Σ για το χωροταξικό και του 2014 όπως χαρακτηρίστηκε το Κυπριακό της Νοτίου Καρυστίας. Επί της ουσίας υπάρχει καταστροφή και αν υπάρχουν προτάσεις να τις ακολουθήσουν.

Ο κ. Ζέμπης δέχθηκε θα ψηφίσει και δήλωσε χαρούμενος για την συμμετοχή του κόσμου . Όπως είπε, αν πριν 25 χρόνια είχαμε τέτοια συμμετοχή, θα ήμουν ευτυχής και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Συνέχισε λέγοντας ότι είναι αργά αλλά να δούμε πως θα το παλέψουμε. Να μπουν σωστά.Ανέφερε ότι μόνο και προς τιμή του ο Ανδρέας Ράπτης κάνει δενδροφύτευση στο νταμάρι του από τα 11ο νταμάρια που είναι καταγεγραμμένα στην υπηρεσία του. Τελειώνοντας δήλωσε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να είμαστε ενωμένοι.

Ο κ.Διγαλέτος επίσης αποδέχθηκε το ψήφισμα και δήλωσε ότι οι προτάσεις των Συλλόγων των εκπροσωπούν απόλυτα. Για αυτό τον λόγο και παρευρέθηκε και σε όλες τις εκδηλώσεις μέχρι τώρα. ¨Εκλεισε τονίζοντας το θέμα της μη τιμολόγησης του ρεύματος.

Eπίσης μίλησε η κ.Βρανά και  παρά τις επιφυλάξεις της για την αποτελεσματικότητα του, αποδέχθηκε το ψήφισμα ,ανάμεσα σε άλλα κατέθεσε τους προβληματισμούς της  και τις ερωτήσεις της στον Δήμαρχο για το τι μέτρα παίρνονται για τον Καστανόλογγο και για την πρόσβαση στο Δημοσάρη.


Η κ.Ξυπόλητου σχολίασε ότι δεν ήταν γνώστες για το θέμα και καλούνται υπό πίεση να εκφέρουν γνώμη. Πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη και στις ήπιες μορφές ενέργειας.

 Ο κ.Ζαφείρης ο οποίος δήλωσε ότι δεν χρειάζονται ούτε χειροκροτήματα ούτε χιουγαϊσματα και πρέπει να υπάρχει περισσότερος σεβασμός στην λειτουργία του ΔΣ. Συνέχισε λέγοντας ότι σαν αντιπολίτευση στον δήμο Μαρμαρίου είχε από τότε ξεκαθαρίσει την στάση του σε σχέση με το θέμα και αποδέχεται το ψήφισμα . Ο κ. Ζαφείρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι το βουνό κατακρεουργείται , Προηγήθηκε ο ωχαδελφισμός , και δυστυχώς στο χωροταξικό δεν κατέθεσαν προτάσεις. Οι ταγοί της κοινωνίας μας δεν πήραν ποτέ θέση, εκτός από την αντιπολίτευση του τότε δήμου Μαρμαρίου. Η έλλειψη συναίνεσης αφήνει να αλωνίζουν αυτούς που αλωνίζουν. Μετά αναφέρθηκε στα καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν.
Πρώτα αναφέρθηκε η προστασία του Περιβάλλοντος και δήλωσε ότι  δεν προστατεύεται. Κατά δεύτερον οι θέσεις εργασίας είναι πρόσκαιρες  και όλες οι δασικές εκτάσεις είναι δημόσιες.
Αναφέρθηκε στα έσοδα του δήμου και στα ποσά των επιδοτήσεων και ο λογαριασμός δεν βγαίνει και τόσο ρόδινος όσο παρουσιάζεται συνήθως.

 Τον λόγο πήρε ο κ.Πολυχρονίου και δήλωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα. Συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την υποκρισία του κράτους . Στην περιοχή μας υπάρχουν 17 οικοδομικοί συνεταιρισμοί  οι οποίοι ήταν στο ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτά που τώρα τα διεκδικεί το κράτος.  Πολλές φορές έχουν φτάσει το παρά πέντε και δεν λύνεται το θέμα  όπως της Μάνης.
Συνέχισε λέγοντας για το ευνοικό περιβάλλον για ΑΠΕ στην εποχή της Μπιρμπίλη και το πως από το 3% έγινε 1.7 %  κλπ. Τα χρήματα τα παίρνει το ταμείο και τα δίνει κάθε 5 χρόνια. Τα δικά μας λεφτά παίρνουν και τα δίνουν πίσω εν μέρη. Επίσης είπε ότι στα υπουργεία δεν τους λαμβάνουν υπ όψιν και εκεί ο κ.Ζέμπης είπε χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας δουλεύανε .

Ο κ.Μανώλης είπε ότι έχει πολλά δικαστήρια και θα ήθελε να είναι σίγουρος για το αν υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, και σε αυτό το σημείο μας είπε ότι καταδικάστηκε σε ποινή πολλών μηνών για το θέμα του Κοχυλιού και το θέμα θα συνεχιστεί επί μακρόν. Παρότι έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα και υπήρχε διευκρίνηση ότι το θέμα ήταν της αρμοδιότητα τους σαν δήμος και ήταν διοικητική πράξη και όχι πολιτική απόφαση όπως είναι στο θέμα του ψηφίσματος. Ο κ.Βόσσος άρχισε να αναφέρεται στα προβλήματα  που έχουν δημιουργηθεί . Συνεχίστηκε για αρκετή ώρα αυτή η κουβέντα αλλά παρόλα αυτά ο κ.Μανώλης είπε ότι  τοποθετείται θετικά στην απόφαση του Δ.Σ του 11 που είχε διαβαστεί προηγουμένους και θα ήθελε να το μελετήσει περαιτέρω.

Απόντες  ήταν αρκετοί σύμβουλοι, παρόλα αυτά το συμβούλιο έκλεισε με αρκετούς συμβούλους να εκφέροντε θετικά υπερ  του ψηφίσματος και τα βήματα τώρα είναι να πάρει τον αριθμό πρωτοκόλλου, που δεν πήρε λόγω κολλήματος σήμερα, και να υπογραφεί επισήμως από τους συμβούλους.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας στην συγκέντρωση της Δευτέρας 12/4/2021.

  Tην  Δευτέρα 12.4.2021  διαμαρτυρόμαστε  κατά της συνεχιζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών.   Κεντρικό σύνθημα ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙ...