Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Γιατί να μην " είσαι ο εαυτός σου".

Μια φράση που χρησιμοποιείται πάρα πολύ από μεγάλους και μικρούς είναι το ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ, και όλα θα πάνε καλά.

Όταν ακούγεται αυτή η φράση, όλοι κουνούν συγκαταβατικά και με κατανόηση το κεφάλι, συμφωνώντας με την φράση, που την αναπαράγουν σε κάθε ανάλογη στιγμή.

Όμως, ας κάνουμε μερικές σκέψεις πάνω σε αυτή την φράση.

Πρώτα από όλα θα είχε ισχύ μόνο αν όλοι μας οι εαυτοί, ήταν τέλειοι με ξεχωριστά χαρίσματα και βαθιά ενσυναίσθηση του κόσμου γύρω μας.
Φυσικά και δεν είμαστε, επομένως αντί να είμαστε οι εαυτοί μας, αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, δεν έχουμε παρά να καταλάβουμε τις αδυναμίες μας και να δουλέψουμε πολύ σκληρά πάνω σε αυτές.

Σε οποιαδήποτε εργασία, κοινωνική συναναστροφή, η οτιδήποτε άλλο, το κάθε άτομο καλείται να αποδείξει αλλά και να επιδείξει κάποια χαρακτηριστικά που δεν θα προάγει μόνο την ατομική του προσπάθεια αλλά και την ομαδική παρουσία.
Φανταστείτε λοιπόν πολλούς εαυτούς, να είναι απλά οι εαυτοί τους. Αν υποθέσουμε για παράδειγμα τον εγωισμό του κάθε ένα, να συγκρούεται με τον εγωισμό των υπολοίπων, αλλά κανείς να μην κάνει πίσω γιατί είναι ο εαυτός του. Η σύγκρουση θα είναι μοιραία και για το άτομο και για την ομάδα.
Από την άλλη, ένας πολύ ντροπαλός χαρακτήρας και ήπιων τόνων άνθρωπος, θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του για να καταπολεμήσει την αμηχανία του και να βρει την φωνή του για να μην χαθεί ανάμεσα στους άλλους, η ακόμα χειρότερα, να μην αφήσει άλλους να καπηλευθούν την δική του δουλειά.

Οι αρχαίοι σοφοί, όλες οι φιλοσοφίες και οι θρησκείες, διδάσκουν την καθημερινή εξάσκηση προς έναν καλύτερο εαυτό, προς την βελτίωση του χαρακτήρα μας και την πίστη ότι πρέπει να ακολουθούμε τον δρόμο της αρετής, όσο δύσκολο και αν είναι. Με άλλα λόγια, να μην επαναπαυόμαστε, ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας μας και αρκεί για να καταφέρουμε κάτι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα.

Αν το σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά, δεν μπορεί να χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση και εργασία για το σχολείο, για την φυσική μας κατάσταση, για την αισθητική μας βελτίωση, για τις κοινωνικές μας σχέσεις και πόσο μάλλον για την εργασία μας, αλλά από την άλλη να βλέπουμε τόσο ανάλαφρα το θέμα του "Εαυτού μας" που μάλλον είναι θεόσταλτο δώρο στους ανθρώπους και δεν πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για αυτόν.

Πολλά πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα στην ζωή των ανθρώπων και στην κοινωνία σαν συνέχεια ,αν οι άνθρωποι πίστευαν πρώτα στην ανάγκη του να καταλαβαίνουν τα ελαττώματα τους η τις ελλείψεις τους και να προσπαθούσαν πάνω σε αυτές και μετά τα υπόλοιπα. Είναι σίγουρο ότι θα υπήρχε βελτίωση μιας και πολλά που μας φέρνουν πίσω έχουν την ρίζα τους στον αγαπημένο μας εαυτό.
τεράστιες ανοησίες

Αντί να κάνουμε συνεχώς παράπονα για τους άλλους, για την συμπεριφορά τους απέναντι μας, για τα διάφορα που μας συμβαίνουν, ας δούμε με αντικειμενική ματιά την δική μας συμπεριφορά και το πως μπορεί εμείς να προκαλούμε χωρίς να το θέλουμε όλα αυτά στον εαυτό μας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος και πολύ σωστά, "πόσο αντικειμενικά μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας"?  
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως το διάβασμα , και δεν εννοώ τα αναγνώσματα της παραλίας που είναι για άλλη δουλειά, η συζήτηση με ανθρώπους που εκτιμούμε όταν τους ακούμε χωρίς να δικαιολογούμε τον εαυτό μας σε κάθε δεύτερη κουβέντα που μας λένε, και το σπουδαιότερο, η πραγματική θέληση όχι να είμαστε οι εαυτοί μας όπως είμαστε, αλλά η καλύτερη εκδοχή του και η πιο ανώτερη του μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδεία...