Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Οι αιρετοί και η κοινωνία.


Διαλέγω μια τυχαία φωτογραφία αιρετών από το ίντερνετ για να μιλήσουμε λίγο για τους αιρετούς και την κοινωνία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές άλλωστε για να έχει σημασία μια φωτογραφία.

Αν τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η περίοδος του κάθε αιρετού σαν τέτοια, αρχίζει από την στιγμή που ανοίγεται στον κόσμο και ζητά την ψήφο του.
Τότε ακούει με προσοχή όλα όσα του λένε, δείχνει συμπόνοια και δίνει ελπίδα για την λύση όλων όσων απασχολούν τους υποψήφιους ψηφοφόρους .
Παίρνει πάνω του, η πάνω της, όλες τις ευθύνες και υπόσχεται την λύση, η τον αγώνα για λύση στα προβλήματα της κοινωνίας.
Ο κόσμος τους ψηφίζει και τότε από ένα μικρότερο, μέχρις ένα μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής -που είναι όμως αρκετό για να αποκτήσει κάποια θέση αιρετού-.

Μέχρι στιγμής λοιπόν βλέπουμε ότι ο υποψήφιος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση των ψηφοφόρων, εκτιμά την γνώμη τους και βασίζεται σε μια κοινά αποδεκτή συνισταμένη για να εκφράσει τον κόσμο που καλεί να τον ψηφίσει.

Ο πρώτος καιρός μετά τις εκλογές, αν τελικά έχει βγει, είναι γεμάτος χαμόγελα, ευχαριστήρια, συγχαρητήρια και άλλες υποσχέσεις.

Ο καιρός περνά και δημιουργούνται η αναδεικνύονται διάφορα προβλήματα μέσα στην κοινωνία.
Οι αιρετοί συντονίζονται στα πλαίσια της αρμοδιότητας τους και μόνο, οχυρώνονται πίσω από ανώτερες βαθμίδες εξουσίας και δικαιολογούνται στις περιπτώσεις της ελλειμματικής τους απόδοσης στους ψηφοφόρους τους βάζοντας μπροστά από υπαρκτές δυσκολίες ,μέχρι ευφυολογήματα της στιγμής, ανάλογα με ποιον έχουν να μιλήσουν.

Όταν τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα από τις αρμοδιότητες τους, και η προσωπική τους θέση έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία τους, τότε εκτός από δικαιολογίες ρίχνουν το φταίξιμο στην κοινωνία.
Ενώ λοιπόν πριν τις εκλογές έμπαιναν μπροστά και έπειθαν το κοινό να ακολουθήσει, τώρα αντίθετα, ρίχνουν στο κοινό ευθύνες που δεν κινητοποιείται για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και εκείνοι.

Τι συμβαίνει λοιπόν?
Πότε φταίει η κοινωνία ?

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η κοινωνία δεν φταίει ποτέ.
Ποτέ δεν φταις αναγνώστη και αναγνώστρια μου, και δεν το λέω για να σε κανακέψω και σε χάσω  από....πελάτη.

Στην μόνη περίπτωση που μπορείς να φταις, είναι ότι ψηφίζεις ακατάλληλα πρόσωπα αλλά και πάλι, είναι από πιο ψηλά στημένα ωραία το παιχνίδι που δεν σου αφήνει και πολλές επιλογές.
Φαντάζομαι βλέπεις Survivor  και όπως βλέπεις η Κωσταντίνα πάλι μέσα είναι και δεν θα μας φανεί παράξενο να φτάσει μέχρι τον τελικό.
Ακόμα δηλ και να φταίει η κοινωνία για τις επιλογές της, δεν θα έπρεπε να είναι η δικαιολογία του αιρετού, γιατί τότε πολύ απλά, δεν θα ήταν αιρετός.
Αν το λέει αυτό λοιπόν κάποιος, συμπερασματικά καταλήγουμε ότι ρίχνει το φταίξιμο στην κοινωνία γιατί τον ψήφισε και τώρα έχει έρθει και με την συμμετοχή του σε κάποιο αδιέξοδο.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τις δυνατότητες τους στα πλαίσια που ήδη έχουν δοκιμαστεί και μόνο εικασίες και υποθέσεις καλών προθέσεων μπορούν να κάνουν για τα υπόλοιπα.
Για αυτό τον λόγο είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να ψηφίζουμε κάθε τρις και λίγο,έστω και αν η δεξαμενή των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ανέχειας και της δυσπραγίας που υπάρχει.

Σιγά σιγά έχουν αρχίσει οι κουβέντες για τις επόμενες εκλογές μέσα στην δύσκολη κατάσταση που ζούμε και με την επέλαση των εταιριών στα βουνά.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη και πάλι, δεν θα έπρεπε να βάλει, ούτε καν να σκεφτεί για να βάλει κάποιος που έχει δουλειές μαζί τους.
Εκτός από τους άβουλους ,αδύναμους και άτολμους, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα περισσότερους υπαλλήλους των ΑΠΕ όχι μόνο υπόγεια αλλά εντελώς φανερά στο να προάγουν τα συμφέροντα τους η να μην υπερασπίζονται όσο θα έπρεπε τα δικά μας.

Η κοινωνία είμαστε εμείς , ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί.
Όταν είναι να κατηγορήσουμε κάποιον, ας μην   βολευόμαστε στην συλλογική ευθύνη, ας σκεφτούμε ο καθένας την δική του, ας την πάρει πάνω, ας κάνει κάτι για αυτό, και αν αποτύχει ας ζητήσει συγγνώμη αν είναι αιρετός η κάποιο άλλο δημόσιο πρόσωπο και ας δώσει την θέση του σε κάποιον άλλον.
Εδώ δεν υπάρχει καμιά εξουσία και καμιά φιλοδοξία πέρα της επικοινωνίας με τον κόσμο ,από ενημέρωση μέχρι ποιηματάκια, και αυτά ανάλογα την καθημερινή ζωή γενικά και την δική μου ειδικά.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να προτρέχετε οι haters σε ανόητα συμπεράσματα . 
Καλή βδομάδα λοιπόν και ας είναι όλες μας οι ευχές με τα παιδιά μας στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ για την απώλεια του Γιάννη Σπανού

  Γραφείο Περιφερειάρχη                                                                             Λαμία, 15 Απριλίου 2021   ΔΗΛΩΣΗ Π...