Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Μια άλλη ματιά στην επικαιρότητα μέσα από την Λογοτεχνία.

Η επικαιρότητα μας γεμίζει φόβο και η πραγματικότητα είναι ότι εξοπλίζεται με όλο και περισσότερα όπλα για να μεγαλώνει σε υπερθετικό βαθμό τα συναισθήματα που μας προκαλεί ,ενώ η σκέψη μας σκοντάφτει όλο και πιο συχνά σε διλήμματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της.

Από την μια , η πατρίδα μας αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους, τα δυο παιδιά μας όπως φαίνεται θα γίνουν παζάρι για να στείλουμε 8 ανθρώπους στον θάνατο και η Τουρκία συνεχίζει την Αυτοκρατορική της διαλεκτική και πρακτική με όλες τις συνέπειες.
Στο εσωτερικό μας υπάρχουν ατέλειωτα θέματα που μας ταλανίζουν καθημερινά και μια φανερή αλλά και μια άλλη υπόγεια βία που μας μαυρίζουν το φως της ζωής μας.

Σαν συνέπεια όλων αυτών, οι άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν τα γεγονότα και τα συναισθήματα που τους προκαλούν ο καθένας με τον τρόπο του, ενώ το διαδίκτυο είναι και αυτό ένας τρόπος εκτόνωσης περισσότερο, παρά επικοινωνίας.

Πως θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα, τις απόψεις , και τις ιδέες με ένα περισσότερο ωφέλιμο τρόπο για μας και τους αναγνώστες μας?

Η λογοτεχνία είναι ένας από αυτούς, γιατί τελικά είναι οι μεγάλοι συγγραφείς που μπορούν να το κάνουν με ένα τρόπο που να αξίζει να το μοιραζόμαστε με κάποιο κοινό, μιας και τελικά οι δυνατότητες μας είναι πολύ μικρές και περιορισμένες μπροστά στο  μεγαλείο τους.

Για παράδειγμα ψάχνοντας ένα κείμενο που  να αντιπροσωπεύει το εκλογικό παζάρι το οποίο  έχει αρχίσει εδώ και τόσο καιρό, οι Ιππείς του Αριστοφάνη, νομίζω ότι είναι κάτι που γίνεται κατανοητό στον οποιονδήποτε.

Τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί και όσα θα αναρτηθούν, είναι μια προσπάθεια όλων των πιο πάνω για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να δεχθούμε την πραγματικότητα μας με έναν άλλον τρόπο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου